1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Orphan Black

Season1.be445

Een van de meest verrassende sf-series is Orphan Black, een productie van BBC America. De serie kwam vooral onder de aandacht door de knappe vertolking van hoofdrolspeelster Tatiana Maslany en het nieuws dat ze NIET genomineerd was voor een Emmy. Eerder kreeg ze wel een Critics’ Choice Television Award en honoreerde de Television Critics Association haar ook met de ‘best individual achievement in drama’. Die eer heeft Maslany vooral verdiend aan het feit dat ze met brio verschillende rollen speelt. Ondertussen is dat euvel meer dan rechtgezet: de serie zelf kreeg meer en meer fans en Maslany's vertolking werd in 2015 gehonoreerd met een nominatie en in 2016 met een Emmy. 

Sarah Manning is een jonge vrouw die haar geld op straat verdient met oplichterij. Ze werd opgevoed in een weeshuis en heeft een kindje Kira, van wie ze gescheiden werd. Haar leven wijzigt grondig als zij getuige is van de zelfmoord van Elizabeth – Beth – Childs, een jonge vrouw die precies op haar gelijkt. Sarah neemt haar identiteit over, haar vriendje en haar geld in de hoop op een beter leven. Maar i.p.v. hiermee haar problemen op te lossen komt ze terecht in een dodelijke spiraal. Sarah ontdekt immers dat zij en Beth in feite klonen zijn die deel uitmaken van een wetenschappelijk experiment. Sarah begint een race tegen de klok om uit te zoeken wat er juist aan de hand is.

Orphan Black is zo een van die series die je na de tweede/derde aflevering volledig in zijn greep heeft: je bent zo nieuwsgierig naar wat komen gaat dat je de andere afleveringen in één ruk wil uitkijken. Elke aflevering geeft je meer informatie en achtergrond over de personages, maar ontrafelt tegelijkertijd ook het achterliggende mysterie. En dan hebben we het nog niet over de nodige verhaalwendingen en cliffhangers.

Natuurlijk staat of valt deze serie met de manier waarop Maslany haar personages geloofwaardig weet over te brengen. Wel geloof ons, zij doet het met brio. Elk personage dat ze speelt, heeft zijn specifieke trekjes en wijze van praten. Na een paar scènes ben je zelfs vergeten dat al die personages gespeeld worden door één en dezelfde actrice. Maar dat alles neemt niet weg dat haar medeacteurs ook knap werk leveren. Jordan Gavaris speelt Felix, Sarah’s broer uit het weeshuis en enige toeverlaat; Dylan Bruce is een overtuigende Paul, het vriendje van Beth en verder verdient ook de prestatie van Kevin Hanchard als Art, de privé detective die Sarah’s gedrag verdacht vindt, alle lof. In het tweede seizoen is er ook een optreden van de Nederlandse acteur Michiel Huisman (Game Of Thrones, Wild, The Age of Adaline) in de rol van Sarah's ex, Cal. 

Orphan Black is een absolute must voor liefhebbers van mysterieuze series als Fringe, Lost en Supernatural. De serie komt helaas aan z'n einde met het vijfde seizoen dat momenteel te zien is in de VS.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Tatiana Maslany, Dylan Bruce, Jordan Gavaris, Kevin Hanchard, Michiel Huisman

Prijzen: 60 prijzen (waarvan 1 Emmy) en 76 nominaties (waarvan 1 nominatie voor een Golden Globe en 1 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 5 (momenteel te zien in de VS)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 10
Sara leeft op straat en komt aan geld door te stelen. Wanneer ze op een dag ziet hoe een vrouw die als twee druppels water op haar lijkt, zich voor een aankomende trein gooit, is ze helemaal in shock. Maar tegelijkertijd ziet ze in dit dramatisch ongeval ook een oplossing voor haar problemen. Ze neemt de identiteit van de overleden vrouw over en plots heeft ze een leven, een woning, geld en zelfs een vriend. Wanneer ze echter ontdekt dat zij en de overleden vrouw klonen waren, raakt Sara verwikkeld in een dodelijke samenzwering waarbij niemand nog te vertrouwen is.

Bonusmaterialen op DVD: geen

Seizoen 2 (2014) aantal afleveringen: 10
Sarah probeert haar vermiste dochter Kira terug te vinden. Daarbij krijgt ze te maken met een nieuwe vijand: een religieuze sekte die vastbesloten is alle klonen van de aardbodem te laten verdwijnen. Deze sluwe vijand gebruikt de verdeeldheid die heerst onder de klonen. Terwijl de genetische ziekte van Cosima als een tikkende tijdbom de levens van alle klonen in gevaar brengt, probeert Sarah het geheim van het kloonexperiment te ontrafelen, maar wie kun je vertrouwen in een wereld waarin je vijanden als twee druppels op jou lijken?

Bonusmaterialen op DVD: geen

Seizoen 3 (2015) aantal afleveringen: 10

Na de ontdekking van Project Castor komen Sarah en haar zussen recht tegenover de dodelijke klonen van dit geheime militaire project te staan. Wie zijn deze mannelijke klonen? Waarom zijn ze gemaakt? Ondertussen probeert Sarah haar ontvoerde zus Helena terug te vinden en doet een doodzieke Cosima een wanhopige poging haar leven te redden door op zoek te gaan naar het genetisch defect. Sarah, Cosima, Alison en Helena zijn samen sterker dan alleen, maar hun band wordt op de proef gesteld. Hoe ver gaan ze om elkaar te beschermen? En komen ze dichter bij de waarheid? Of vallen ze ten prooi aan degenen die hen hebben gecreëerd?

Seizoen 4 (2016) aantal afleveringen: 10
De hoop om een nieuw leven te starten in IJsland lijkt alleen maar vage hoop wanneer Neolution haar nieuwe verblijfplaats heeft gevonden. Sarah beseft dat ze Neolution alleen maar kan verslaan door de geheimen uit het verleden te ontrafelen. Hiervoor gaat ze op zoek naar een Het leven lijkt Sarah Manning eindelijk toe te lachen. Aan het einde van het derde seizoen is ze naar mysterieuze bondgenoot, iemand die iets te maken heeft met de allereerste kloon, degene met wie het allemaal begon… Ondertussen probeer Cosima wanhopig haar ziekte te genezen en wordt Alisons loyaliteit aan haar zussen op de proef gesteld…Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •