1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Philip K. Dick’s Electric Dreams

Season1.be3,53,55

Auteur Philip K. Dick werd wereldberoemd toen zijn boek ‘Do Androids Dream of Electric Sheep?' verfilmd werd door Ridley Scott als Blade Runner. Plots werd Dick een gegeerd schrijver om te verfilmen: na Blade Runner volgden Total Recall, Minority Report, Screamers of The Adjustment Bureau, allemaal succesvolle verfilmingen gebaseerd op boeken of kortverhalen van Dick. Zijn laatste bijdrage was de tv-serie The Man In The High Castle over wat er gebeurd zou zijn moesten Duitsland en Japan WO II gewonnen hebben. Zijn nieuwste exploot heet Philip K. Dick’s Electric Dreams of een nieuwe verfilming van een reeks kortverhalen. Fans die zoals in Black Mirror nieuwe, mogelijke technologische uitvindingen verwachten, moeten we ontgoochelen. Philip K. Dick overleed al in 1982 wat maakt dat hij de nieuwste technologische evolutie niet heeft kunnen meemaken. Zaken die toen futuristisch waren, lijken nu erg triviaal.

Deze nieuwe serie die besteld werd door Channel 4 en in de VS uitgezonden wordt door Amazon, is wel ‘something special’. Enerzijds omwille van de auteur, anderzijds omwille van de mensen die zich achter deze serie geschaard hebben: de scenaristen/producenten Ronald D. Moore (Carnivale, Battelstar Gallectica), Michael Dinner (Sneaky Pete, Justified), Bryan Cranston (Breaking Bad) en Sony Pictures TV en de acteurs Steve Buscemi (Boardwalk Empire), Greg Kinnear (The Kennedys), Mireille Enos (The Killing, The Catch), Anna Paquin (True Blood), Terrence Howard (Empire), Timothy Spall (Denial, Mr. Turner), Richard Madden (Game Of Thrones), Geraldine Chaplin (Au-delà Des Murs), Bryan Cranston (Breaking Bad), Juno Temple (Vinyl), Rachelle Lefevre (Under The Dome), Sidse Babett Knudsen (Borgen, Westworld), Janelle Monae (Moonlight) en Julia Davis (Nighty Night).

De tiendelige sf-serie is opgevat als een anthologieserie, een beetje zoals Black Mirror: losstaande verhalen die flirten met de wereld van de sciencefiction. Het voordeel aan zo'n serie is dat je erg makkelijk kunt je meteen doorklikken naar het betere werk wanneer een of andere episode je tegensteekt. Alle verhalen bestaan op zichzelf, maar gaan over gelijkaardige thema's zoals: de betekenis van de mensheid, wat zijn de grenzen van 'normaal' gedrag, hoe betrouwbaar is de realiteit waarin we leven, de controle door de overheid via het internet over geest en lichaam en de essentie van de liefde.

Wat valt er allemaal te zien of met andere woorden, wat zijn de verschillende verhalen?
'The Hood Maker': In een wereld waarin het internet verdwenen is en de technologie zeer beperkt is, is telepathie de enige vorm van lange afstandscommunicatie. Wanneer een groep gemuteerden met grote kappen op het hoofd, de boel trachten te saboteren, gaan twee detectives met een verward verleden op onderzoek uit.

'Impossible Planet': Twee kerels die werken in (ruimte)toerisme gaan in op het verzoek van een oude, verwarde, maar steenrijke dame om haar mee te nemen op een trip naar de Aarde, die by the way volledig is vernietigd. Op hun reis begint hun geweten te knagen…maar dan staat hun een aangename verrassing te wachten.

‘The Commuter’: Een bediende in een treinstation ontdekt dat een groep forenzen de trein neemt naar een stad die niet bestaat. Door deze ontdekking komt hij erachter dat er een alternatieve realiteit bestaat die hem confronteert met zijn gezinsproblemen…

‘Crazy Diamond’: Jan met de pet Ed Morris besluit een beeldschone synthetische dame met een illegaal plan dat zijn leven voor altijd kan veranderen, te helpen Maar dan stort z’n wereld in elkaar… 

‘Real Life’: Een politievrouw en een game ontwikkelaar proberen in een race tegen de tijd gewelddadige moordenaars in te rekenen.

'Human Is': Een jonge vrouw lijdt onder haar liefdeloos huwelijk. Wanneer haar man die haar emotioneel mishandelt, terugkeert van de oorlog, lijkt hij in meer dan één opzicht een compleet andere mens. 

‘The Father Thing’: Wanneer hij erachter komt dat het menselijk ras vervangen werd door aliens, moet de kleine Charlie onmogelijke beslissingen nemen om zijn moeder en de mensheid te beschermen. 

‘Autofac’: in een maatschappij die volledig naar de wip is, blijft een gigantisch groot bedrijf goederen produceren volgens het principe van de consumptie (mensen consumeren goederen om gelukkig te zijn, maar om voortdurend te blijven consumeren is het belangrijk dat mensen geen keuzes of vrije wil hebben). Wanneer een groep rebellen besluit de fabriek te sluiten, merken ze al vlug dat zijzelf in feite de meest perfecte consumenten zijn…

'Safe And Sound': Een meisje verhuist met haar moeder naar een futuristische grootstad. Ze wordt er voor het eerst geconfronteerd met de grote aandacht op veiligheid en terrorisme. Al vlug bepalen vrees en paranoia haar leven, maar ze vindt hulp op de meest onverwachte plaats.

'Kill All Others': In 2054 is slechts één kandidate om een verenigd Mexico-VS-Canada te leiden. Andere kandidaten worden gewoonweg opgeruimd. Wanneer één man hier zware kritiek op heeft, wordt hij een target dat direct geëlimineerd moet worden.

Over het algemeen zijn de verhalen sterk, intrigerend en soms beangstigend. Ze zetten je alleszins aan het denken. De productiewaarden zijn van een zeer degelijk niveau, net als de speciale effecten om nog maar te zwijgen over de vertolkingen. Tot de uitschieters behoren 'Autofac', 'Real Life' en 'Human Is'.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Anna Paquin, Terrence Howard, Rachelle Lefevre, Juno Temple, Steve Buscemi, Sidse Babett Knudsen, Julia Davis, Timothy Spall, Mireille Enos, Greg Kinnear, Bryan Cranston, Richard Madden, Geraldine Chaplin, Vera Farmiga, Mel Rodriguez

Prijzen:
géén prijzen maar wel 8 nominaties (waaronder 2 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:
1

Beschikbaar op DVD:
seizoen 1 

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •