1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Ripper Street

Season1.be3,53,55

Deze BBC-serie speelt zich af in Londen’s East End, zes maanden na de fameuze Jack the Ripper-moorden. De politie moet in een gebied dat bevolkt wordt door 67.000 arme en wanhopige mensen en waarin bordelen en kroegen de meest voorkomende gebouwen zijn, trachten de orde te handhaven. Detective Inspecteur Edmund Reid en detective sergeant Bennett Drake, die samenwerken met de Amerikaanse legerdokter kapitein Homer Jackson, hebben het dus verre van gemakkelijk. Hun speurtocht naar de Ripper leverde in de tijd een resultaat op.

Wanneer er opnieuw een aantal vrouwen wordt vermoord, ontstaat er paniek en vreest het team dat de Ripper is teruggekeerd. Bovendien heeft Reid het ook persoonlijk niet gemakkelijk: sensatiejournalist Fred Best weet duidelijk meer over het geheim rond de dood van Reid’s dochter en dat laat hij ook blijken; Reid’s echtgenote Emily – die de dood van haar dochter nog steeds niet heeft kunnen verwerken – zet zich in voor de ‘gevallen’ vrouwen van East End, iets wat haar man Edmund liever niet zou hebben.

Liefhebbers van de Sherlock Holmes-films met Robert Downey Jr. (het lijkt wel of de makers van Ripper Street hier hun inspiratie hebben gehaald…) of van Copper (een beetje de Ierse versie van deze serie) zullen Ripper Street zeker weten te pruimen.
Hoewel we Jack The Ripper nooit te zien krijgen en dit eerder een serie is die je brein aan het werk zet ipv. een suspensethriller, valt er heel wat te genieten. Zo zijn de productiewaarden – zeker voor een tv-productie – erg verzorgd, zitten de verhaallijnen prima in elkaar en vormen de achtergrondverhalen over de personages de perfectie bindlijm tussen de verschillende afleveringen.

Het eerste seizoen bestaat uit acht afleveringen, allemaal losstaande moordzaken die Reid, Drake en Jackson zowel zakelijk als privé op de proef stellen. De sfeer van de jaren 1800 met al zijn donkere steegjes, zijn mistige weersomstandigheden, zijn geheime boksgevechten en z’n hoeren en louche figuren kon niet beter weergegeven worden. Qua tempo kon het echter wel beter: soms volgt alles elkaar in hels tempo op, op andere momenten wordt het tempo er dan weer helemaal uit gehaald. Maar dit alles belet niet dat Ripper Street een onderhoudende detectiveserie is met een aparte invalshoek. Prima vermaak, maar niet baanbrekend of geestesverruimend.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Matthew Macfadyen, Jerome Flynn, Adam Rothenberg

Prijzen: 10 prijzen (waaronder 2 BAFTA Craft awards) en 24 nominaties (waaronder 6 voor een BAFTA)

Aantal seizoenen: 5 (het vijfde seizoen verschijnt op 20 februari 2018)

Beschikbaar op DVD: Seizoen 1, 2, 3, 4 en 5

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2012) aantal afleveringen: 8
In het eerste seizoen worden Reid en z’n team geconfronteerd met een vermoorde prostituee, met een lijk dat tekenen van cholera vertoont, met een groep militairen die een overval plannen, met een moord in een gebouw dat plaats moet maken voor de metro, met een serie bombardementen die leiden naar stakende vakbonden en met lijken die op de rivier drijven. Bovendien moeten zij een jongetje dat getuige is van een misdaad, beschermen met hun leven en vinden ze het lijk van een andere prostituee dat alle kenmerken van de ripper vertoont.

Bonusmaterialen op de DVD: geen

Seizoen 2 (2013) aantal afleveringen: 8
In het tweede seizoen van deze sfeervolle misdaadserie moeten politie-inspecteur Edmund Reid en zijn trouwe assistenten Bennet Drake en Homer Jackson het niet alleen opnemen tegen meedogenloze misdadigers, maar worden ze ook continu tegengewerkt door corrupte collega's uit een nabijgelegen district. Terwijl probeert Reid af te rekenen met zijn eigen demonen, krijgt hij een duwtje in de goede richting door de aanwezigheid van de vooruitstrevende en charmante Jane Cobden, die als eerste vrouw in de geschiedenis is gekozen als lid van de Londense gemeenteraad. Drake is gelukkig getrouwd met Bella, maar hij wordt nog steeds geplaagd door herinneringen aan Rose. En de stormachtige relatie tussen Jackson en Long Susane wordt opnieuw zwaar op de proef gesteld door geheimen en leugens.

Bonusmaterialen op de DVD: geen


Seizoen 3 (2014) aantal afleveringen: 8
Het derde seizoen van deze historische misdaadserie begint met een rampzalige gebeurtenis waarvan het effect verstrekkende gevolgen heeft voor alle verdere afleveringen. Bij een gruwelijk treinongeluk komen 54 mensen om het leven. Het wrak van de trein belandt letterlijk ongeveer voor de deur van H Division, het politieonderdeel dat onder leiding staat van Edmund Reid. Uit de wrakstukken komen al snel aanwijzingen tevoorschijn die leiden tot pijnlijke onthullingen. Er komen misdrijven aan het licht die niet alleen een bedreiging vormen voor Reids onaantastbare leiderschap, maar ook voor zijn wankele geestesgesteldheid.

Bonusmaterialen op de DVD: geen

Seizoen 3 (2016) aantal afleveringen: 6

In het vierde seizoen pakken de draad op in de zomer van 1897, als koningin Victoria haar diamanten jubileum viert. Inspecteur Edmund Reid en zijn trouwe assistenten zijn herenigd in hun strijd tegen de misdaad in de beruchte Londense wijk Whitechapel. Deze keer krijgen ze te maken met een zaak die ertoe heeft geleid dat Reid’s oude kennis Isaac Bloom tot de strop is veroordeeld. En Bloom is niet de enige; ook Long Susan is letterlijk ten dode opgeschreven vanwege de rol die ze heeft gespeeld bij de treinramp in Leman Street. Maar misschien heeft Homer Jackson wel een plan om haar te redden voordat de beul zijn werk kan doen...

Bonusmaterialen op de DVD: geen

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •