1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Code

Season1.be445

Hoewel de Australische serie The Code niet gebaseerd is op waar gebeurde feiten, sluit het verhaal perfect aan bij de realiteit. Een realiteit die gekenmerkt wordt door individuen die geheime gegevens vrijgeven, denken we maar aan Julian Assange, Edward Snowden of recentelijk nog LuxLeaks. Hierdoor gaan machtige organisaties zich plots bedreigd voelen omdat hun macht voor een stuk gebaseerd is op het geheim én op de onwetendheid van het publiek. The Code gaat over de strijd van enkele cybermilitanten tegen hen die er alles aan zullen doen om de waarheid bedekt te houden.

Alles begint met een banaal auto-ongeval op een verlaten weg. Een gestolen terreinwagen wordt aangereden door een zware truck. Een Aboriginal adolescente verliest het leven terwijl de jongen die in haar gezelschap was, er van af komt met een paar schrammen, heel wat bloedvlekken en een geheugen met gaten zo groot als die van een gruyère kaas.
Wanneer Ned Banks, een journalist die niet vies is van sensatieberichten omdat hij eindelijk wil doorbreken, besluit het filmpje  dat in zijn inbox belandt, online te zetten, wordt hij plots het doelwit van een informatica-aanval en raakt de zaak tot in het kabinet van de Australische Premier. Om hem te helpen doet Ned een beroep op zijn broer Jesse, een geniale hacker die lijdt aan de ziekte van Asperger. Jesse, die zich veel beter thuis voelt in de virtuele i.p.v. de reële wereld, ontdekt bij het counteren van de aanval dat PhySanto, een bedrijf gespecialiseerd in biotechnologie, er alles aan doet om bepaalde activiteiten verborgen te houden. De hele zaak krijgt plots een veel grotere impact als de regering, onder druk van de pers, interne veiligheid inschakelt…

Vanaf de openingscredits merk je twee zaken: de knappe fotografie en de stijlvolle, moderne regie en vormgeving. Oké, vanaf dan is het goed kijken en volgen want wat er dan opgediend wordt is niet bepaald klare taal. De verschillende verhaallijnen lopen kris kras door elkaar en lijken niet echt af te stevenen op een centraal doel. Gelukkig is dat maar tijdelijk want geleidelijk aan komt er orde in de chaos en wordt het duidelijk waar de serie naar toe gaat. De vormgeving is heel up to date met onder meer versnelde beelden en tekstbeelden die over het scherm rollen zodanig dat je ook kunt volgen wat er zich op het computerscherm afspeelt. Want dat heeft regisseur Shawn Seet goed begrepen, wil je dat de kijker betrokken raakt in een cyberoorlog, dan moet je hem ook de nodige informatie aanbieden.

The Code staat voor Australische vernieuwing. Dat bleek ook tijdens de recente AACTA Awards (de hoogste Australische onderscheiding in film en televisie). The Code won zes awards waaronder ‘beste serie’, ‘beste regie’ en ‘beste mannelijke hoofdrol’ met Ashley Zukerman (Manhattan) die Jesse speelt. Met The Code krijgen we een serie die niet langer in voetstappen treedt van Neighbours of Home & Away, maar één die zich liet inspireren de Nordic Noir, door Scandinavische series als The Killing of Borgen en die erin slaagt om zijn inspiratiebron te evenaren in intensiteit en vertelstijl. In de bijrollen zien we ook Lucy – Xena – Lawless en Aden - Rectify - Young .

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Dan Spielman, Ashley Zukerman, Adele Perovic, Aden Young, David Wenham, Lucy Lawless

Prijzen: 4 AACTA Awards

Aantal seizoenen:
2 (het tweede seizoen is te zien in 2015)

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2014) aantal afleveringen: 6
In het afgelegen plaatsje Lindara gebeurt er een ongeval met dodelijke afloop wanneer een terreinwagen van de baan gereden wordt door een truck. Het slachtoffer is een Aboriginal meisje. 
Wanneer journalist Ned Banks op een dag in het bezit komt van het filmpje met daarop het ongeval, besluit hij het online te zetten. Dat ontketent een serie van computeraanvallen. Vastberaden om de waarheid te achterhalen, belanden Ned en zijn broer Jesse, een hacker, in een netwerk van criminelen en toppolitici die onbevreesd alle middelen inzetten om Ned en Jesse de mond te snoeren.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •