1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Good Doctor (s1)

Season1.be335

The Good Doctor, dat te zien was op VTM en Videoland, is een ziekenhuisserie over een jonge chirurg met autisme én het Savant syndroom. De serie - gebaseerd op de gelijknamige Zuid-Koreaanse serie – groeide in de VS uit tot een van de grootste verrassingen van het afgelopen tv-seizoen. Het script werd geschreven door David Shore (House M.D.) en heeft met Freddie Highmore (Bates Motel) een opvallende hoofdrolspeler.

Dr. Shaun Murphy laat zijn geïsoleerd leven op het platteland achter zich en gaat solliciteren voor een plaats op de pediatrische afdeling van het prestigieuze St. Bonaventure Hospital in San José. Zijn apart gedrag zorg meteen voor veel nieuwsgierigheid en openlijke vijandigheid. Zo krijgt hij bvb. te horen dat hij nooit zal mogen opereren. De enige die hem echt steunt is Dr. Aaron Glassman, de baas van de kliniek die Murphy al kent vanuit zijn kinderjaren. Glassman zet zijn baan op het spel als hij de Raad van Bestuur tracht te overhalen om Shaun aan te nemen, precies omdat hij  zo verschillend is van de andere dokters.

De serie verschilt weinig van andere medische series, behalve dan dat het hoofdpersonage sterk afwijkt van de gewone personages. Omdat hij bovendien lijdt aan het Savant syndroom beschikt hij over meer dan normale begaafdheden. In Murphy’s geval is dat een fantastische, encyclopedische medische kennis. En dat maakt de serie nu net anders… of niet want Dr. House, waarvan het script ook werd geschreven door David Shore, ging ook al over een niet zo gewone dokter.

Wat ons een beetje stoorde was de vertolking van Freddie Highmore. Voor velen is hij de absolute meerwaarde, voor anderen, waaronder wijzelf, soms een bron van ergernis. Highmore speelt zijn rol erg ingetogen, maar lijkt voortdurend op Bambi die naar de slachtbank wordt geleid. Je zou hem bij manier van spreken spontaan vijf frank geven…
Ook zijn de verhaallijnen erg voorspelbaar en komen de clichés regelmatig om de hoek kijken. Het feit dat het scenario geschreven werd door David Shore heeft er wellicht mee te maken dat je het al allemaal al eerder hebt gezien en dat je bijna kan voorspellen wat er komen gaat. Niettemin heeft de serie Amerika massaal weten te overtuigen, wat wil zeggen dat er heel wat mensen deze serie erg leuk vonden. Ondertussen werd bevestigd dat The Good Doctor ook een tweede seizoen zal krijgen.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Freddie Highmore, Nicholas Gonzalez, Antonia Thomas, Richard Schiff

Prijzen:
1 nominatie voor een Golden Globe

Aantal seizoenen:
2 (het tweede seizoen werd besteld)

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 (vanaf 18 juli 2018)

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •