1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Mentalist

Season1.be445

De Amerikaanse serie The Mentalist heeft geen opvallende premisse, maar slaagt er toch in om – overal waar hij uitgezonden wordt – de kijkers aan het beeld gekluisterd te houden. Wellicht zijn het goed uitgewerkte hoofdpersonage, dat met veel charisma wordt vertolkt door Simon Baker (die de fans kennen als de charmeur van Anne Hathaway in The Devil Wears Prada) en de link met de helderziendheid hiervoor verantwoordelijk.

Het hoofdpersonage Patrick Jane is uitermate intelligent en beschikt over de opmerkelijke gave om via scherpe observatietechnieken en het lezen van gedachten, het gedrag van de mens te kunnen verklaren, manipuleren of voorspellen. Jarenlang heeft hij deze gave gebruikt om op televisie ophef te maken als medium. Maar wanneer hij bij een van z'n optredens een weinig flaterend profiel schetst van de seriemoordenaar Red John, wordt het bloedernstig. Red John was absoluut niet opgezet met dit portret en vermoordt Jane's vrouw en kind. Op de muur laat hij een grote smiley na, getekend met het bloed van zijn slachtoffers. Vanaf dan heeft Jane nog maar één doel voor ogen: afrekenen met Red John. 

Na een rouwperiode van een paar jaar, kan Jane aan de slag bij het California Bureau of Investigation waar hij zijn gaven inzet om te helpen bij het oplossen van moordzaken. Uiteraard - en dat was in de eerste plaats zijn betrachting - zit hij nu ook op eerste rang om inzage te krijgen in het dossier van Red John.

The Mentalist lijkt op het eerste zicht een politieserie waarbij elke aflevering goed is voor het oplossen van één misdaad. Een beetje in het genre van CSI, Bones en nog zoveel andere gelijkaardige series. Er is wel een rode draad (het verhaal van Red John), maar van karakteruitdieping of evolutie van de personages is er nauwelijks sprake.
Wat de serie echter anders maakt is dat enerzijds Patrick Jane niet de standaard detective is, maar dat hij een heel apart figuur is die lak heeft aan regeltjes. Hij is tevens een uitgesproken narcist die geen grenzen kent en die vaak spot met anderen. Soms heb je zin om hem op zijn gezicht te kloppen, op andere momenten om hem weer dicht in de armen te sluiten. Dat alles maakt dat hij een figuur is die tegelijkertijd geliefd en gehaat wordt. Verder worden de zaken hier ook niet opgelost op basis van een voetafdruk, een deel van het skelet of een ander detail dat op het lijk werd gevonden. Neen, hier situeren de oplossingen zich eerder op het vlak van observatie, de mate waarin details in het gedrag significant zijn voor het oplossen van de misdaad. Een beetje dezelfde trucs die Sherlock Holmes of Columbo in hun goede jaren hanteerden. 

Wat echter spijtig is aan de serie is dat het verhaal van Red John, hoewel zeer interessant, niet constant doorheen de serie loopt. Vele afleveringen houden er geen verband mee en zijn dus standaard ‘één aflevering = één misdaad’ episodes. M.a.w. moest de serie zich uitsluitend beperken tot Red John gerelateerde zaken, dan zou het een topper zijn, want op het einde van elk seizoen merk je steeds weer de potentie die deze serie heeft. Beter ware geweest om de volledige serie samen te vatten in bijv. vier seizoenen.

Het zevende seizoen, dat nu verschenen is op DVD, is met z'n 13 afleveringen meteen ook het kortste van allemaal. Tijdens dit seizoen zien we een andere Patrick Jane. Hij is bevrijd van alle duivels uit zijn verleden en kan zich nu focussen op de vrouw van zijn leven: Teresa Lisbon die al die jaren ook professioneel zijn partner was. Dit seizoen neemt dan ook ruim de tijd om de liefde tussen Jane en Lisbon te laten open bloeien en is wellicht het meest romantische van allemaal. Niettemin zijn er opnieuw een aantal boeiende cases die moeten bewijzen dat de liefde tussen Jane en Lisbon er een is die niet zomaar verbroken kan worden. 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Simon Baker, Robin Tunney, Michael Gaston, Tim Kang, Owain Yeoman, Amanda Righetti

Prijzen: 4 prijzen en 16 nominaties (waaronder 1 voor een Emmy en 1 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen: 7 

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2008) aantal afleveringen: 23
De serie draait rond Patrick Jane, een intelligente man met speciale gaven die adviezen geeft aan het CBI. Zijn baas is Teresa Lisbon, een vastberaden vrouwelijke hoofdagent die er steeds voor gaat, ook al is dat met of zonder de hulp van Patrick Jane. In dit eerste seizoen wordt het team geconfronteerd met onder meer een rijke bankier die doodgemarteld is en een heks die een doodsverklaring heeft uitgesproken over een footballspeler. Verder zet Jane twee verdachten tegen elkaar op en krijgt hij het vermoeden dat Red John hem in de val wil lokken wanneer het team de moord op een meisje en de verdwijning van haar tweelingzus onderzoeken.

Bonusmaterialen op DVD: Deleted scenes (Lost Evidence) (8:40 min); featurette: 'Evidence of a hit serie' (24:04 min); featurette: 'Cracking the crystal ball: Mentalist vs Psychic' (18:12 min); Surveillance video (7:07 min)

Seizoen 2 (2009) aantal afleveringen: 23
In dit seizoen worden Jane en Lisbon aanvankelijk van de Red John-zaak gehaald door Sam Bosco, die Jane zelfs in de gevangenis gooit omdat hij Bosco's team en de Red John-zaak heeft afgeluisterd. Een schietpartij binnen CBI zorgt ervoor dat de zaak weer binnen hun team terecht komt. Patrick Jane komt alsmaar dichter bij Red John, maar ziet aan het einde van het seizoen Red John toch weer de bovenhand halen: Red John is immers niet blij met een groep studenten die zich als grap uitgeven voor Red John en bovendien Patrick Jane kidnappen. 

Bonusmaterialen op DVD: featurette: 'The Art of the Mentalist with Chris Long' (13:51 min); featurette: 'Mentalism: A sublimal art' (55:35 min) + deleted scenes.

Seizoen 3 (2010) aantal afleveringen: 24
In het derde seizoen is Patrick Jane nog steeds op zoek naar Red John, de moordenaar van zijn vrouw en kind. Tijdens de verschillende onderzoeken samen het CBI (o.a. de kidnapping van Patrick himself en een moord die blijkbaar gepleegd werd door de zwager van Patrick), krijgt Patrick meer en meer interessante tips van o.a. een sekteleider die hem moeten leiden naar Red John. Tijdens dit seizoen raakt ook Teresa Lisbon gekwetst (zij verstuikt haar enkel), wordt agent Hightower beticht van twee moorden, is Van Pelt druk bezig met de voorbereidingen van haar huwelijk, moet Jane zich meten met een criminoloog en ontdekt het team dat er een mol is binnen CBI die werkt voor Red John. Aan het einde van het seizoen komt het tot een explosieve confrontatie tussen Jane en Red John.

Bonusmaterialen op DVD: deleted scenes; featurette: 'The Mentalist: Portrait of a serial killer - Red John' (29:52 min); featurette: 'Red Moon' (9:54 min)

Seizoen 4 (2011) aantal afleveringen: 24
Nu Jane is gearresteerd, kiest hij ervoor om geen advocaat te nemen en zichzelf te verdedigen. Na de fatale schietpartij, raadt Lisbon Van Pelt aan om hulp te zoeken. Cho en Summer proberen hun relatie geheim te houden, maar Cho begint zich vragen te stellen over Summer. Lisbon ontmoet een ex-lief dat ze in tien jaar niet meer gezien had en Jane krijgt het erg moeilijk wanneer hij precies op de dag dat zijn vrouw en kind acht jaar eerder werden vermoord, een bericht krijgt van Red John. Zo moeilijk zelfs dat hij compleet door het lint gaat.

Bonusmaterialen op DVD: deleted scenes; featurette: 'CBI: Behind The Badge' (22:04 min)

Seizoen 5 (2012) aantal afleveringen: 24
In dit seizoen houdt Janes obsessie om Red John te vinden hem dag en nacht bezig. Hij breekt regelmatig de wet en komt dichter dan ooit bij de ware identiteit van de seriemoordenaar. Maar wanneer Homeland Security en de FBI samen met het CBI aan de zaak gaan werken, jaagt Jane met zijn onorthodoxe methoden zelfs zijn trouwste bondgenoten tegen zich in het harnas. Ook Lisbon wordt meer en meer betrokken bij de rivaliteit tussen de FBI en het CBI. Samen met z'n gewezen aartsrivaal Brett Stiles probeert Jane Lorelei uit de gevangenis te krijgen omdat hij ervan overtuigd is dat ze hem naar Red John kan brengen, met alle gevolgen van dien. Wanneer Lisbon en Jane een moord op een vrouw moeten onderzoeken, denkt Lisbon dat Red John Patrick Jane uit zijn kot wil lokken...

Bonusmaterialen op DVD: featurette: 'The artistry of action: from script to screen' (12:48 min); featurette: 'Arresting excitement: keeping it real with CBI' (14:28 min)

Seizoen 6 (2013) aantal afleveringen: 22
Dit zesde seizoen is het meest spannende van de hele serie. Dit heeft wellicht te maken met het feit dat de jacht op Red John in de achtste aflevering eindelijk zijn ontknoping kent. Maar dit is niet de enige ingrijpende verandering die tijdens dit seizoen plaatsvindt. Grace Van Pelt en Wayne Rigsby besluiten in het huwelijk te treden en zullen vanaf de 15de aflevering uit de serie verdwijnen. CBI wordt opgedoekt als blijkt baas Gale Bertram deel uitmaakte van de ‘Blake Association’, een geheime organisatie opgericht door Red John, waarin politiemensen en andere machtsbekleders zetelden die elkaar moesten indekken wanneer een van hen een misdaad had gepleegd. Iedereen van CBI moet dus op zoek gaan naar een nieuwe job, zo ook Patrick Jane die op een dag gecontacteerd wordt door de FBI. Hij wordt er consultant en werkt er naast nieuwkomers Dennis Abbott (Rockmond Dunbar) en Kim Fischer (Emily Swallow).

Bonusmaterialen op DVD: Featurette: Patrick Jane, Redeemed, Recovered, Restored (14:25 min.)

Seizoen 7 (2013) aantal afleveringen: 13
Nu Red John geëlimineerd is en Patrick Jane zijn verleden achter zich heeft gelaten, kan hij bevrijd van alle schuldgevoelens en emotionele kwellingen, met volle moed aan een nieuw leven bij de FBI beginnen.
Jane slaagt erin de vrouw van zijn leven, voormalig collega Teresa Lisbon met wie hij nu een relatie heeft, te overhalen om hem te vervoegen bij de FBI. Samen met analist Jason Wylie, de jonge, ambitieuze agente Michelle Vega en hun voormalige collega Kimball Cho vormen ze een hecht team dat onder de supervisie staat van no-nonsense agent Dennis Abbott. De liefde tussen Jane en Lisbon wordt echter serieus onder druk gezet als ze in Beirut moeten samenwerken met een vrouw uit Jane’s verleden, Teresa undercover moet gaan in de vrouwengevangenis en een nieuwe seriemoordenaar die zich Lazarus noemt, toeslaat. En die is vastberaden om een punt te zetten achter het geluk van Jane en Lisbon.

Bonusmaterialen op de DVD: Deleted scenes (2:27 min); Patrick Jane: An Uncommon Man (12:03 min.)Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •