1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Treme

Season1.be3,53,55

Treme (Tre-may) slaat op een wijk in New Orleans. We volgen het lot van de inwoners die na het passeren van orkaan Katrina hun leven weer proberen op te bouwen. De meeste van hen zijn muzikanten zoals Antoine Batiste, de zeer gerespecteerde indianenchef Albert Lambreaux of de plaatselijke DJ David McAlary, die ook nog bijklust als muzikant. Verder is er ook nog Janette Desautel, eigenares van een restaurant dat zonder voorraad zit en een tekort heeft aan personeel. LaDonna Batiste-Williams die een bar heeft probeert de relatie met haar man Antoine, die ze nauwelijks ziet, op de rails te krijgen terwijl de flamboyante prof Creighton Bernette het niet nalaat om kritiek te spuien op de overheid over hun rol in de ramp. Zijn echtgenote, advocate Toni Bernette, helpt de slachtoffers met het zoeken naar hun geliefden. 

Deze dramatische serie voor een volwassen publiek over de naweeën van een immense natuurramp, werd geschreven door Eric Overmyer en David Simon, de man achter The Wire. De serie, waarin thema's als politiek, sociologie en muziek zorgen voor een veelgelaagdheid, voert verschillende personages ten tonele en combineert rauwe en realistische verhaallijnen met (swingende) muzikale optredens. Muziek is immers heel belangrijk voor de buurt én de serie. Het is de lijm die hen samenhoudt. Dat alles maakt dat Treme een ongewone serie is over gewone mensen in een ongewone situatie. Overmyer en Simon willen geen medelijden, maar zetten personages neer die vooruit willen na het incasseren van een serieuze klap. De serie weet zowel de spirit als de eigenheid van de stad zeer goed in beeld te brengen en boeit daardoor vanaf de eerste beelden. Belangrijk is wel dat je open staat voor de jazz, cajun, mardi gras, blues en andere muziek die op elke hoek van de straat weerklinkt. De serie is opgebouwd als een grote mozaïek waarin de verhaallijnen kris kras door elkaar lopen. Naarmate de serie echter vordert vloeien alle verhaallijnen op een zeer natuurlijke wijze in elkaar. Oké, het ritme is vaak aan de trage kant en dikwijls heb je de indruk dat je zit te kijken naar een aflevering waarin niets gebeurt. Maar die kleine, ogenschijnlijk onbelangrijke details vormen dan weer de aanloop tot prachtige scènes die later plaatsvinden.

In de rolverdeling herkennen we verschillende bekende en goede acteurs zoals John Goodman als Creighton Bernette, Oscarwinnares Melissa Leo als zijn echtgenote Toni, Steve Zahn als de DJ, Wendell Pierce (The Wire) als Antoine en David Morse als cop Terry Colson. Khandi Alexander, Dr. Alexx Woods uit CSI: Miami, speelt LaDonna Batiste-Williams. Heel opvallend is ook de aanwezigheid (en niet in zomaar een kleine rol) van de Nederlander Michiel Huisman (Phileine Zegt Sorry, Bloedverwanten). Als straatmuzikant Sonny kan hij zich én als acteur én als muzikant laten gelden. Daarnaast wordt de cast ook aangevuld met rasechte muzikanten.

Treme is een uitstekende serie waarin de makers erin geslaagd zijn de kijker aan het scherm te kluisteren. Niet met autoachtervolgingen of moorden, maar met de dagelijkse beslommeringen van een aantal mensen waar we ons als kijker erg verwant mee gaan voelen. Zo verwant zelfs dat je je hun lot gaat aantrekken. Als het laatste beeld van seizoen 4 van het scherm rolt, voelt het net of je moet afscheid nemen van je eigen familie. 

Ondanks de uitstekende perskritieken, vielen de kijkcijfers tegen zodat HBO besloten heeft om de serie te beëindigen met een verkort vierde seizoen.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Wendell Pierce, Khandi Alexander, Michiel Huisman, Melissa Leo, Lucia Micarelli, Clarke Peters, Steve Zahn, John Goodman, David Morse

Prijzen: 5 prijzen en 27 nominaties (waaronder 2 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 4

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3 en 4

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2010) aantal afleveringen: 10
Drie maanden na orkaan Katrina is er weinig hersteld in New Orleans. Heel wat inwoners van de zwarte wijk Treme zijn vertrokken. Voor de blijvers komt het leven maar weer traag op gang. De meeste van hen hebben het nog steeds moeilijk.  Zo is er de professor Engelse literatuur Creighton Bernette die woedend en gefrustreerd is omdat de stad maar niet goed herbouwd wordt en corrupt tot en met. Zijn echtgenote Toni, een advocate burgerrecht, is al weken op zoek naar mensen die verdwenen zijn. LaDonna die gehuwd is met de goedhartige trombonist Antoine Batiste, zoekt haar broer die sinds de storm is vermist. Indianenhoofdman Albert Lambreaux treft zijn huis in puin aan en deinst er niet voor terug om op een provocerende manier de corrupte aan de kaak te stellen. Tot slot is er ook nog chef kok Janette Desautel wiens huis zo goed als onbewoonbaar is, die  probeert haar restaurant draaiende te houden. 

Bonusmaterialen op DVD: The Music of Treme; Audiocommentaar bij aflevering 1, 3, 8, 9 en 10; Music Commentaries; The Making of Treme (14:11 min); Treme: Beyond Bourbon Street (29:06 min)

Seizoen 2 (2011) aantal afleveringen: 11

Het tweede seizoen begint 14 maanden na seizoen 1. In die tussentijd is er nog niet veel veranderd: de voormalige bewoners weten niet wanneer ze mogen terugkeren, de overheid biedt weinig steun aan de slachtoffers van de ramp en de verzekeringsmaatschappijen keren minimale premies uit omdat een orkaan met de sterkte van Katrina niet in de polissen is opgenomen. Dat ondervindt Albert Lambreaux aan de lijve. Deejay Davis McAlary heeft het er al bij al nog goed van af gebracht. Violiste Annie, tot voor kort de vriendin van de Nederlandse muzikant Sonny, is bij hem ingetrokken en trekt de aandacht van producers en talentjagers. Sonny zelf solliciteert bij Antoine, die met  'Antoine Batiste and his Soul Apostles' een eigen groep wil starten.  Voor advocate en mensenrechtenactiviste Toni Bernette, wordt het een moeilijke opdracht om de politiemannen te vriend te houden en tegelijk verontruste ouders en nabestaanden de informatie te bezorgen waarop ze recht hebben.

Bonusmaterialen op DVD: The Music of Treme; Audiocommentaar bij aflevering 1, 7, 9 en 11; Music Commentaries; The Art of Treme (30:04 min); Behind Treme: Food for Thought (9:21 min); Beyond Treme: Clarke Peters & The Mardi Gras Indians (8:56 min).

Seizoen 3 (2012) aantal afleveringen: 10

Ruim twee jaar na Katrina zijn de opruimingswerken in de getroffen wijken van New Orleans nog altijd in volle gang. De corruptie is tot over de staatsgrenzen bekend en het geld uit Washington komt in de handen van malafide ondernemers. Antoine Batiste heeft een baan op de plaatselijke middelbare school als muziekinstructeur. Barhoudster LaDonna verlaat Larry en neemt haar intrek in haar oude kamer boven de bar. DJ Davis, die voor de zoveelste maal is ontslagen, heeft grootse plannen, maar loopt andermaal een desillusie op. Sonny heeft het moeilijk met z’n schoonvader, terwijl z’n ex Annie haar eerste cd loopt te promoten in New York. Ondertussen krijgt Terry bij moordzaken ook te maken met corruptie.

Seizoen 4 (2013) aantal afleveringen: 5

38 maanden na Katrina is iedereen in New Orleans nog steeds bezig met het heropbouwen van zijn leven. Er wordt feest gevierd want de historische verkiezing van Obama geeft iedereen nieuwe moed. Janette krijgt eindelijk het restaurant waar ze van droomde en is vastberaden om het succesvol te runnen. Samen met DJ Davis McAlary brengt ze Nieuwjaar door. Annie die een grote prijs binnenhaalt, wil haar carrière verder uitbouwen ook al moet ze hiervoor haar band ontslaan. Helaas is niet alles rooskleurig in New Orleans: Big Chief Albert Lambreaux verneemt dat zijn kanker verder is uitgezaaid, maar vindt steun en verzorging bij LaDonna. Het aanhoudende geweld in New Orleans treft een leerling van Antoine. Iedereen ervaart op zijn manier hoe kort het leven wel is...

Bonusmaterialen op DVD: Audiocommentaar bij aflevering 1 en 5.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •