1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Under The Dome

Season1.be3,53,55

Under The Dome is een 'mystery' serie die is gebaseerd op een verhaal van Stephen King. Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit een miniserie zou worden, maar door het enorme succes (deze serie, die in Amerika vanaf juni 2013 werd uitgezonden door CBS, was een van de best scorende zomerseries sinds 2000; de serie trok gemiddeld elf miljoen kijkers per aflevering en werd zeer positief ontvangen) werd er besloten - onder de deskundige leiding van Stephen King himself - om de serie met enkele seizoen uit te breiden. Als we een van de producenten mogen geloven, zou vijf seizoenen het meest ideale format zijn. 

In het stadje Chester’s Mill worden de inwoners plotseling afgesloten van de buitenwereld als een enorme mysterieuze koepel over de stad valt. Al snel blijkt dat de koepel ondoordringbaar is en niemand de koepel in of uit kan. Chester’s Mill is door de mysterieuze ‘dome’ afgesloten van de weersinvloeden. De rivier droogt op, de lucht wordt slechter en door het broeikaseffect wordt het heel heet. Als de eerste brand in het stadje uitbreekt, blijkt dat roet en vuil zich hechten aan de koepel, waardoor deze geleidelijk smeriger wordt en de lucht verduistert. Wie de koepel aanraakt krijgt een elektrische prikkel en elektrische apparatuur gaat stuk of ontploft in de nabijheid van de koepel. Wanneer de stad langzaam wordt verscheurd door de paniek van de bewoners als zij proberen te ontsnappen aan dit bijzondere verschijnsel, is er een kleine groep die probeert de vrede te bewaren. Zij gaan op zoek naar het geheim en doel van deze ‘dome’, terwijl ze ondertussen meer van elkaar te weten komen dan gewenst is...

In de hoofdrollen van deze door Steven Spielberg geproduceerde serie zien we Mike Vogel (Bates Motel, The Help), Rachelle Lefevre (White House Down, Twilight, The Twilight Saga: New Moon), Natalie Martinez (CSI:NY, End Of Watch) en Dean Norris (‘Hank’ in Breaking Bad)

Het eerste seizoen telt 13 afleveringen, maar eindigt met een afknapper, net of men de schaar gezet had in de finale scène. Er werd weliswaar opgebouwd naar een climax, maar zo plots stoppen, is ‘not done’. Het is dan ook uitkijken naar het begin van seizoen 2, hoe ze hieraan een vervolg hebben gekoppeld en of een aantal van de mysteries dan ook effectief zullen opgelost zullen worden. Neemt echter niet weg dat Under The Dome vlot laat wegkijken en boeiend is ondanks een aantal ongeloofwaardigheden. Het overtuigende acteerspel van Mike Vogel, Rachelle Lefevre en vooral Dean Norris, als de machtigste man van Chester’s Mill is daar wellicht verantwoordelijk voor, net als de overtuigende speciale effecten.

Wat we al konden vermoeden wordt in het tweede seizoen alleen maar bewaarheid: het verhaal is te kort om gespreid te worden over zoveel seizoenen. In het boek speelt alles zich af in een periode van een week, in de serie gaat het over verschillende maanden. Met andere worden het tweede seizoen gaat alle richtingen uit en wordt met de minuut ongeloofwaardiger. Bovendien duiken er bijna in elke aflevering nieuwe personages op die even vlug verdwijnen. Bepaalde plotwendingen flirten met het belachelijke en waar we in het eerste seizoen overtuigd waren van de meeste acteerprestaties, is dat in seizoen twee heel wat minder. De serie evolueert als een stuurloos schip dat op hol geslagen is en niet goed weet welke richting uit te gaan. En wie op antwoorden zit te wachten, sorry, maar er zijn er (nog) geen. Behalve dan de openingsscène: die gaat gewoon verder waar het eerste seizoen eindigde en wordt opgelost met (alweer) een ongeloofwaardige wending.
Het meest positieve aan dit tweede seizoen zijn de talrijke bonusmaterialen. Twee uur en achttien minuten aan achtergrondinfo en wist je datjes over de speciale effecten, de decors enz...Het lijkt er meer en meer op dat het succes van het eerste seizoen wel eens de dooddoener zou kunnen worden van de volledige serie.Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Mike Vogel, Dean Norris, Nathalie Martinez, Rachelle Lefevre

Prijzen: 1 prijs en 11 nominaties

Aantal seizoenen: 

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3 (vanaf 23 maart)

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 13
Wanneer op een bepaald moment een koe in tweeën wordt gesplitst en een vliegtuig neerstort, beseffen de inwoners van het vredige Chester's Mill dat er iets ernstig aan de hand is. Al vlug blijkt dat zij door middel van een koepel afgesneden zijn van de buitenwereld. Niemand kan de koepel binnen of buiten. Zo lang iedereen voedsel en drinken heeft, is er weinig aan de hand, maar van zodra de voorraden op geraken begint de chaos en volgt de ene plundering op de andere. Wanneer bovendien de sheriff om het leven komt en de ordemacht meer en meer manschappen verliest, moet Big Jim Rennie, de machtigste man van Chester's Mill extra krachten inzetten om de orde te handhaven. Een van die mannen waarop hij een beroep doet is de mysterieuze Dale 'Barbie' Barbara, een man die met een speciale opdracht was afgezakt naar Chester's Mill. Ondertussen hebben een aantal jongeren dingen ontdekt die hen misschien kunnen helpen bij het oplossen van het mysterie van de 'dome'...

Bonusmaterialen op de DVD: Under The Dome: Filming the pilot (27:19 min); CBS launch promos (3:12 min); Stephen King and "Under The Dome" (11:24 min); "Under The Dome": From novel to series (14:00 min); The World of "Under The Dome" (11:36 min); "Under The Dome": the first season (28:19 min); Joe's Blog; Gag Reel (4:38 min)

Seizoen 2 (2014) aantal afleveringen: 13
In het tweede seizoen draait alles rond de tweestrijd tussen geloof en wetenschap. De mensen van Chester’s Mill worden nog altijd geconfronteerd met hun nachtmerrie, die nu plots Bijbelse allures aanneemt. Bovendien daagt er in de vorm van een mysterieus meisje een bedreiging op voor de inwoners die hun voedselvoorraad zien slinken. Gedreven door macht, neemt Big Jim opnieuw het heft in handen als sheriff. Ondertussen verkent Barbie de geheime weg die de jongeren gevonden hebben in de school. Buiten ontstaat er een onbeschrijfelijke koudegolf.
 
Bonusmaterialen op de DVD: Inside Chester’s Mill (39:43min.); Readings From The Dome (7:01 min.); Filming The Season Première (18:17 min.); Stephen King & Season 2 (8:24 min.); Welcome Back To Chester’s Mill (15:35 min.); A Journey Through Season 2 (24:11 min.); The Transmedia World Of Under The Dome (7:08 min.); The Visual Effects Of Season 2 (8:06 min.); Ready For Action: Tales From Under The Dome - Paintings By Jack Bender (2:40 min.); Ready For Action: Tales From Under The Dome - Creating Chester’s Mill (3:45 min.); Gag Reel (3:38 min.)
 

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •