1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Vriendinnen

Season1.be335

Vriendinnen is een nieuwe tiendelige reeks van Eén die gemaakt werd door Menuet, het productiehuis dat tekende voor onder meer The Broken Circle Breakdown en de tv-series In Vlaamse Velden, Code 37, Deadline 25/5 en Zuidflank. De serie vertelt het verhaal van Eva en Nel, twee buurmeisjes die hartsvriendinnen worden. De reeks volgt hen van bij het begin van hun vriendschap in 1945, toen ze achttien jaar oud waren, tot in 2014. Een periode van bijna 70 jaar, samen te vatten in een reeks van 10 afleveringen. Een onbegonnen taak, gedoemd om te mislukken. De titel van de reeks had beter geweest: ‘Fragmenten uit het leven van twee meisjes die naast elkaar wonen’.

Bij een reeks met als titel Vriendinnen verwacht je immers dat de focus in de eerste plaats gelegd wordt op de vriendinnen. Hoe is die vriendschap gegroeid, welke waren de obstakels, hoe sterk is ze enz… Helaas kozen de schrijvers voor losstaande fragmenten uit het leven van beide: het huwelijk, de scheiding, de borstkanker, de hartaanval, het overspel, het uit de kast komen van de zoon, de sympathieën van de dochter voor een sekte enz… Buiten het feit dat ze naast elkaar wonen is de vriendschap eigenlijk op weinig gebaseerd (daarom dat ze van de scenaristen ook ‘verplicht’ zijn om heel hun leven in hetzelfde (kleine) huis te blijven wonen).

Elke tijdsperiode wordt expliciet vermeld en ondersteund door nieuwsbeelden van die periode. Leuk, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de vermeldingen juist zijn…Door het vermelden van de jaartallen weet je ook meteen hoe oud de personages zijn. Als je dan vaststelt dat ze totaal niet aan hun leeftijd beantwoorden, had je die aankondigingen beter achterwege gelaten.

De rollen van de twee vriendinnen worden gespeeld door telkens twee actrices, afhankelijk van de tijdsperiode waarin het verhaal zich afspeelt. Hartsvriendinnen in het echte leven, Anemone Valcke (Offline) en Charlotte De Bruyne (Little Spiders) spelen de jonge Eva en Nel, Veerle Eyckermans (Albert II) en Veerle Dobbelaere (Recht Op Recht) de oudere. Een keuze die volgens ons niet verantwoord was. Beter ware geweest om de twee jonge meisjes via make up ook de oudere versies te laten spelen en de periode te beperken. Nu is het verschil te groot: zowel fysisch als psychische lijken ze niet meer op elkaar: Eva is plots een kop kleiner geworden en bovenal zijn hun karakters zodanig geëvolueerd dat ze in niets meer lijken op hun jeugdige versie. Was Nel als jong meisje de linkse, flamboyante rebel die voor alles te vinden was en Eva de preutse schoolonderwijzeres, dan is de oudere Nel de ingetogenheid zelf en Eva plots de voorvechter van vrouwenrechten. Het telkens opnieuw gebruiken van andere acteurs voor dezelfde personages, zorgt voor extra veel verwarring en maakt het ook onmogelijk om zich aan een of meerdere personages te binden, waardoor de betrokkenheid quasi nihil is. Bovendien lijkt het erop dat de serie aan kwaliteit moet inboeten eens de oudere actrices op de voorgrond verschijnen. Interessante personages zoals Cyril, de broer van Nel, de moeder van Nel, Hendrik, de ‘anonieme’ broer van Eva, Madeleine, de zus van Nel enz… verdwijnen plots compleet naar de achtergrond of naar de dressoir waar ze in een fotokadertje verder mogen leven (“Ah oké, goed om weten dat die of die ondertussen is overleden...”). Het scenario springt vanaf dan ook van de hak op de tak waardoor elke samenhang volledig ontbreekt. En dan hebben we het nog niet eens over de verschrikkelijke pruiken. Bij momenten ronduit lachwekkend! Hoe acteurs als Koen Van Impe, Rudi Morren en Dirk Tuypens bereid waren om zo rond te lopen is ons een raadsel.

De regie was in handen van Cecilia Verheyden, de jonge filmmaakster die tot voorheen de kortfilm Robyn O en een aantal afleveringen van Vermist en Wat Als? regisseerde.

In de andere rollen zien we onder meer 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Anemone Valcke, Charlotte De Bruyne, Veerle Eyckermans, Veerle Dobbelaere, Jos Verbist, Els Olaerts, Ineke Nijsen, Michel Van Dousselaere, Ruth Beeckmans, Bert Haelvoet, Wietse Tanghe, Dirk Tuypens, Jonas Van Thielen.

Prijzen: nog geen prijzen

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: nog niet beschikbaar

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2014) aantal afleveringen: 10

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •