1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Zone Stad

Season1.be3,53,55

Zone Stad is een Vlaamse politieserie die van start ging in 2003. Het is één van de weinige series van eigen bodem die de vergelijking met de betere buitenlandse politieseries kan doorstaan. Actie, spanning en emotie zijn de basisfactoren van de originele scenario’s die erg realistisch overkomen en heel wat onverwachte wendingen bevatten. Alle verhalen die aan bod komen, leunen dicht aan bij de werkelijkheid. Voor de makers is het een bewuste keuze geweest om fictie met feiten te vermengen. De regie en de montage getuigen van een zekere stijl en geven de serie precies dat tikkeltje extra. Elke aflevering vertelt een case op zich, maar doorheen de serie loopt de afwikkeling de persoonlijke problemen van de diverse personages als een rode draad. De inspecteurs van Zone Stad zijn immers mensen van vlees en bloed: kwetsbaar, ambitieus zonder sterallures, moedig maar geen superhelden. 
Ook zij slagen er niet altijd in om hun privé-problemen tijdens de werkuren op het achterplan te houden.
Het werkterrein van de politierechercheurs van Zone Stad strekt zich uit van het centrum van Antwerpen tot de haven. 
Elke nieuwe zaak confronteert hen met een ander milieu en met andere drijfveren. Zo krijgen ze met het volledige gamma van de criminaliteit te maken zoals familiedrama’s, drugssmokkel, gewelddadige afrekeningen, verkrachting, afpersing, moord en de georganiseerde misdaad.


Het hoofdpersonage in de serie is hoofdinspecteur Tom Segers (gespeeld door Guy Van Sande). Hij doet net als Katrien Vandendries (die de rol speelt van Dani Wauters) al mee vanaf de eerste aflevering. Vanaf seizoen 4 onderging de serie een volledige gedaanteverwisseling: een aantal nieuwe (interessante) personages wordt geïntroduceerd en het scenario wordt niet langer geschreven door één persoon (G. D’Hena), maar wordt verdeeld per aflevering. Deze veranderingen zorgden ervoor dat vanaf seizoen 4 de serie plots een ander (en meer aantrekkelijk) gezicht kreeg. De populariteit van de serie in Vlaanderen nam sedertdien ook toe: waren er bij seizoen 4 760.000 kijkers, dan zitten we nu bij seizoen 7 aan 826.000 kijkers.
Inmiddels is men bezig met de opnames van een achtste seizoen, maar dat zal dan niet meer met Lien Van de Kelder zijn. Haar plaats wordt ingenomen door Kim Hartogs die de rol zal spelen van Esther Mathijs. In Nederland wordt de serie uitgezonden als Flikken Antwerpen.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Guy Van Sande, Katrien Vandendries, Lien Van de Kelder, Peter Van Asbroeck, George Arrendell


Prijzen: geen prijzen, wel 4 nominaties voor een Golden Nymph

Aantal seizoenen: 8

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 (vanaf 6 juni 2013)

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2003) aantal afleveringen: 13
Het politieteam van Zone Stad bestaat uit hoofdinspecteur Tom Segers, zijn partner Dani Wauters, een avontuurlijke dame met een zwak voor Tom, commissaris Wim Jacobs en agenten Jean Bellon, Ivo Celis en Jean Verbeken. Als informant doet Tom regelmatig beroep op Ronny Nijs, die maar al te graag zijn handje uitsteekt in ruil voor informatie. De hoofdcommissaris is An Treunen. In dit seizoen krijgt het team af te rekenen met ondermeer een moord in de haven, een huisjesmelker, een ramkraak, een pedofiel, een carjacking en een bende diamantsmokkelaars. Het seizoen eindigt op een explosieve wijze als de bendeleider van de diamantsmokkelaars een bom plaatst in de auto van An.

Seizoen 2 (2005) aantal afleveringen: 13
Het team van het eerste seizoen krijgt dit keer af te rekenen met een moord in het park, een verkrachting, een ammoniakaanslag en een perfecte moord. Het huwelijk van Jean Bellon met partner Jean Vereecken zorgt voor de nodige toestanden wanneer blijkt dat het team geen gehoor geeft aan de orders van An en Jean Vereecken plots blijkt verdwenen te zijn.


Seizoen 3 (2007) aantal afleveringen: 13
Tijdens dit seizoen maken we kennis met korpschef Frederik Speltinckx en onderzoeksrechter Stefaan Paulussen (dit personage, vertolkt door Hans De Munter, zal maar één seizoen meespelen). Het team wordt tijdens dit seizoen geconfronteerd met een babymoord, een wapensmokkel, een ontvoering, een verdwijning, een inbraakgolf en een lijk in het bos. Gaandeweg raken Tom en Dani er ook van overtuigd dat hun nieuwe korpschef Frederik Speltinckx niet helemaal zuiver op de graat is. Tom schakeltinformant Ronny Nijs in om uit te zoeken hoe de vork in de steel zit. Het onderzoek komt tot een ontknoping in een chalet in de Vlaamse Ardennen, waar een gezellig weekendje voor de korpschef en zijn vrouw uitdraait in een bloedbad.

Seizoen 4 (2008) aantal afleveringen: 13
Dani maakt promotie en komt aan het hoofd van Zone Stad te staan. Haar vroegere partner Tom moet nu een team vormen met de jonge Fien Bosvoorde. Hun samenwerking neemt een moeilijke start. Agent Jimmy moet ook wennen, want zijn nieuwe politiepartner Mike (Peter Van Asbroeck) is een macho pur sang. Verder maken we ook kennis met forensisch expert Lucas (Werner De Smedt) en wetsdokter Kathy (Tine Van den Brande), twee experts in hun vak die een impact zullen hebben op zowel het professionele als op het persoonlijke leven van de inspecteurs in het korps.

Seizoen 5 (2010) aantal afleveringen: 13
In dit seizoen maken we kennis met Brick Delsing, een undercoveragent die werkt in dienst van de Federale Politie. Een kerel die over verschillende identiteiten beschikt, wat hem toelaat om in verschillende criminele milieus te infiltreren. Wanneer Fien Brick leert kennen tijdens een gijzeling, slaat de vonk meteen over met een zwangerschap als gevolg. Wanneer de collega’s Brick wantrouwen gaat Fien zelf op zoek naar de zware drugsbende waarin Brick is geïnfiltreerd. Tussen Lucas en Tom is de spanning te snijden: Kathy, Lucas’ echtgenote verlaat hem voor Tom. Tijdens dit seizoen wordt ook duidelijk dat gangster Dimitri Alva zijn zinnen gezet heeft op Tom.

Seizoen 6 (2011) aantal afleveringen: 13
De sfeer op het bureau wordt er niet beter op nu Kathy Lucas heeft verlaten en definitief vertrokken is. Fien raakt in de ban van een seriemoordenaar. Wanneer blijkt dat hij onschuldig is, geeft Fien aan haar gevoelens toe. Tom raakt na het overlijden van zijn moeder aan de drank en begint zich ook meer en meer af te vragen wat er met zijn overleden vader is gebeurd. Het seizoen eindigt met Tom die zijn spullen inlevert bij commissaris Lucas Neefs en ontslag neemt.

Seizoen 7 (2012) aantal afleveringen: 13
Wanneer Tom Segers ontdekte dat hij diegene was die als kleine jongen de trekker overhaalde en zo zijn vader vermoordde, leek zijn carrière bij de politie van de zone stad hem niet langer opportuun. Hij zoekt heil in de whiskey en in de cocaïne. En daar zit Inez Vermeulen (Sandrine André) voor iets tussen. Tom raakt meer en meer in de ban van deze mooie advocate, die blijkbaar ook Lucas ziet zitten. Langzaam, maar zeker dringt het tot Fien door dat Inez wel eens iets op haar kerfstok zou hebben en ze gaat op onderzoek uit. Inez heeft inderdaad een verborgen agenda. Tom wil dit niet geloven tot Fien in grote moeilijkheden komt..
Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •