1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Als De Dijken Breken

Season1.be3,53,55

De zesdelige dramaserie Als De Dijken Breken is een coproductie tussen Vlaanderen en Nederland. De serie vertelt het verhaal van een hedendaagse watersnoodramp die de Belgische kust en het Zuidwesten van Nederland treft.

Wanneer een kustwering bezwijkt tijdens een storm komen beide landsgedeelten al vlug onder water te staan met alle gevolgen van dien. Wanneer de premier van Nederland – op advies van derden – besluit om de mensen niet te evacueren, is er geen vuiltje aan de lucht totdat de beelden waarop te zien is hoe zijn vrouw haar vader in veiligheid brengt, uitlekken.
De inwoners slaan op de vlucht, maar kunnen nergens heen door de chaos die ontstaat. Her en der worden er opvangstplaatsen gecreëerd, maar of ze de mensen er echt mee vooruit helpen is nog maar de vraag. Staan mensen elkaar bij, of willen ze enkel zichzelf redden?

Zes van hen volgen we In deze mozaïekvertelling. Zo is er het verhaal van de Oostendse moeder wiens man in een Nederlandse gevangenis zit, een Nederlands koppel waarvan de man net zijn vriendin verloren heeft, de Nederlandse premier die gewrongen komt te zitten tussen de mening van zijn partij en zijn eigen buikgevoel en van het kleine, zwarte meisje dat geholpen wordt door een gepensioneerde violist die net zelfmoord wou plegen omdat zijn leven geen zin meer heeft.

Precies door deze mozaïekstructuur mist het geheel coherentie. De verhaaltjes staan los van elkaar en moeten illustratief zijn voor het (diverse) leed dat een natuurramp als deze aanbrengt. De eerste afleveringen met daarin de storm en de directe gevolgen, zijn spannend en boeiend. Vooral de speciale effecten zijn bij momenten verbluffend (kijk maar eens naar het onder water staan van Oostende…). Maar vanaf de vierde aflevering (precies in de helft) verliest de serie aan daadkracht. De vraag die zich stelt of je opnieuw kunt beginnen als alles is verwoest, wordt op een nogal makkelijke én vlugge manier afgehandeld (de haven van Rotterdam die geannexeerd wordt aan die van Antwerpen in ruil voor Europese financiële hulp???). Je moet je je dus niet te veel vragen stellen over de ontwikkeling én afloop van heel wat verhaallijnen. Bovendien zitten we met heel wat ongeloofwaardigheden die afbreuk doen aan de geloofwaardigheid van de serie. Dat iemand zijn vriendin waarmee hij een nieuw leven wil beginnen voor zijn ogen ziet omver gemaaid worden door een verkeersbord begrijpen we nog, maar dat hij daarna gewoon in zijn wagen naar huis rijdt zonder om te kijken, is voor ons net van het goede teveel…

Als De Dijken Breken is een coproductie van Eén met de Nederlandse omroep EO. En dat verschil is bij momenten opvallend goed te merken. De Vlaamse dialogen zijn bijvoorbeeld veel realistischer dan de Nederlandse. Ook draagt de serie een opvallende godsdienstige stempel. De levenslessen worden per aflevering vaak en breed uitgesmeerd. Niettemin is dit een reeks die in de eerste plaats door zijn thematiek wel veel kijkers weet aan te spreken. Zowel in Nederland als in Vlaanderen scoorde de serie erg goed: in Nederland haalde men gemiddeld 2 miljoen kijkers (uitgesteld kijken inbegrepen), in Vlaanderen haalden de eerste twee afleveringen 1,5 miljoen (uitgesteld kijken inbegrepen),

De regie van deze prestigieuze serie die er zelfs in slaagde het Vlaamse Parlement te halen, was in handen van de Vlaamse regisseur Hans Herbots (Het Goddelijke Monster). De reeks kent een topcast van Vlaamse en Nederlandse acteurs. Naast de hoofdrollen die gespeeld worden door Gijs Scholten van Aschat, Janni Goslinga, Ad van Kempen en Daisy Van Praet, zien we ook nog Tom Audenaert, Tom Van Dyck (die vreemd genoeg veel weg heeft van Premier Charles Michel), Thomas Ryckewaert, Ingrid De Vos, Susan Visser, Loek Peters en Bianca Krijgsman.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Gijs Scholten van Aschat, Janni Goslinga, Ad van Kempen, Daisy Van Praet, Tom Audenaert, Tom Van Dyck, Thomas Ryckewaert, Ingrid De Vos, Susan Visser, Loek Peters, Bianca Krijgsman.

Prijzen:
geen prijzen of nominaties

Aantal seizoenen:
1

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2016) aantal afleveringen 8
Wanneer een watersnoodramp de Belgische kust en het Zuidwesten van Nederland treft, ontstaat er bij de bevolking grote paniek. De Nederlandse premier volgt het advies van zijn medewerkers en organiseert geen evacuatie met alle gevolgen van dien. In Oostende verliest een moeder haard dochtertje terwijl in Nederland de gevangenis onder water loopt. Verder raakt een welstellend koppel dat op punt staat te scheiden volledig op de dool, vindt een zwart meisje hulp bij een gepensioneerd violist en verliest een cipier zijn volledige gezin ten gevolge van een ontploffing...  

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •