1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Bankerot

Season1.be3,53,55

Bankerot is coproductie tussen de Deense, Zweedse en Noorse openbare televisie, die zich echter volledig afspeelt in Denemarken.
De serie gaat over de twee jeugdvrienden Thomas en Dion. Dion is een briljante kok, een ladiesman met een drugverslaving die overhoop ligt met de maffia en de wet; hij komt net uit de gevangenis en wordt buiten opgewacht door een gevaarlijke crimineel. Thomas is de beste sommelier van de stad. een dyslecticus met een alcoholprobleem die rouwt over de dood van zijn vrouw die omkwam in een auto-ongeval. Omdat Thomas bijna de ganse dag doorbrengt in bed en omdat heeft zijn achtjarig zoontje Niklas sinds het ongeval geen woord meer heeft gesproken, dreigt jeugdzorg in te grijpen. Dion wil zijn vriend helpen en een laatste poging ondernemen om samen hun droom in vervulling te doen gaan: het starten van een restaurant, voor Thomas een middel om uit de schulden te geraken en voor Dion een middel om te bewijzen dat hij wél voor zijn zoontje kan zorgen.

Bankerot doet soms wat denken aan Lilyhammer. Vreemde personages die een beetje cliché zijn, maar die geportretteerd worden met de nodige nuances en een perfecte uitstraling hebben. Bovendien spelen ook hier criminelen een voorname rol. Wat dergelijke series zo leuk maken is de absurde humor, eigen aan de Scandinaviërs. Bankerot is echter géén komedie – de reeks neemt zichzelf erg au sérieux – maar dat neemt niet weg dat bepaalde vreemde wendingen en absurditeiten regelmatig voor een spontane glimlach zorgen. Regie en fotografie zijn eerder strak, maar zorgen voor een vormgeving die perfect past bij dit modern westernverhaal.

De serie werd bedacht door Kim Fupz Aakeson, die de scenario’s schreef voor Kraftidioten, A Somewhat Gentle Man en En Familie. In de hoofdrollen zien we twee minder gekende acteurs. Martin Buch speelde mee in de Oscarfilm In A Better World en Esben Dalgaard Andersen was te zien in When Animals Dream en 1864. Nicholas Bro die we kennen van het tweede seizoen van Forbrydelsen, Nymphomaniac en 1864, speelt de gangster die het gemunt heeft op Thomas.

De serie viel in de smaak bij de Amerikanen, zoveel zelfs dat AMC besloten heeft een remake te maken die Broke zal heten. Het tweede seizoen werd begin 2015 in Denemarken uitgezonden. 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Martin Buch, Esben Dalgaard Andersen, Viktor Lykke Clausen

Prijzen:
4 nominaties (waaronder 1 voor een Golden Nymph)

Aantal seizoenen:
2

Beschikbaar op DVD:
seizoen 1 

Bekijk de trailerZelf een reactie/antwoord toevoegen

  •