1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Chernobyl

Season1.be445

Een van de series die dit jaar het meeste ophef maakte, was zonder twijfel Chernobyl, een vijfdelige miniserie over de ontploffing in de kerncentrale in Pripyat, een klein stadje vlak bij Tsjernobyl. De serie werd bejubeld over de hele wereld (behalve in Rusland) en uiteindelijk bekroond met 10 Emmy’s.

Wanneer op 26 april 1986 een ontploffing plaatsgrijpt in een kernreactor heeft niemand enig benul wat er gebeurt en wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn. De bevolking hoort ’s nachts een knal, komt naar buiten en geniet van het luchtspektakel waarbij duizenden glinsters langzaam neerdwarrelen. De scheikundige Valery Legasov, adjunct-directeur van het Koertsjatov-instituut, en Boris Shcherbina, vicevoorzitter van de Ministerraad, worden aangewezen om de schade te beperken en de boel op te ruimen. Maar al vlug ondervindt het tweetal tegenkantingen van overal: de leiders van de Sovjet-Unie bagatelliseren de ernst van de ramp en willen koste wat kost de schijn ophouden, eerder dan toegeven dat er ernstige fouten zijn gemaakt. Het aantal slachtoffers dat door de Russische overheid werd doorgegeven bedroeg 31, terwijl de realiteit spreekt van 200.000 op termijn.

Chernobyl laat zien hoe de ramp tot stand kwam, wat de desastreuze gevolgen waren en wie de mensen waren die hun leven opofferden om de impact zoveel mogelijk te beperken. Hoe de autoriteiten de schuld vervolgens bij een handjevol mensen probeerden te leggen. Alles om maar niet te hoeven erkennen dat het systeem had gefaald. Maar tegelijkertijd is het ook een erg actuele serie over de desastreuze gevolgen die leugens kunnen hebben. Leugens die worden verteld omdat de waarheid niet past in het verhaal dat machthebbers voor zichzelf en de buitenwereld hebben gecreëerd. Het zogenaamde ‘fake news’ waar Donald Trump alles van weet…

Chernobyl is een serie die wordt verteld in een documentaire stijl. Maar het is en blijft een authentieke, dramatische serie waarin alles zo waarheidsgetrouw mogelijk wordt weergegeven. Elk detail - van kleding, haarsnit, behangpapier tot telefoontoestel - draagt bij tot de geloofwaardigheid van de serie. Eén zaak valt er echter te betreuren en dat is dat alle personages Engels praten. Bovendien zijn Jared Harris (Legasov), Stellan Skarsgård (Shcherbina) en Emily Watson (Ulana Khomyuk, een kernfysicus uit Minsk die op zoek gaat naar de oorzaak van de ramp) vertrouwde koppen op het televisiescherm. Dat maakt het allemaal een stuk moeilijker om je écht in te leven in de personages, hoe goed de acteurs ook hun rol vertolken. Maar wees gerust, door de manier waarop de angst, de horror, de droefheid en de verontwaardiging in beeld worden gebracht, zorgt ervoor dat je onthutst blijft kijken. Bovendien zijn de productiewaarden - van de bombastische muziek over de erg realistische decors tot de grauwe fotografie - ‘top notch’. Een dikke vette pluim voor de Zweedse regisseur Johan Renck, volgens het Franse magazine CB News "de nummer één regisseur van commercials en videoclips in de wereld”.

Chernobyl is naast een sterk staaltje televisie ook een ode aan alle helden die hun leven verloren bij de ramp, maar die er ook voor zorgden dat honderdduizenden gered werden.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson

Prijzen:
56 prijzen (waaronder 10 Emmy's, 2 Golden Globes) en 42 nominaties (waaronder 2 voor een Golden Globe en 9 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:
1

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •