1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Dag

Season1.be445

Dag is een Noorse serie die drama combineert met typische (absurde) droge, Scandinavische humor. De serie ging in Scandinavië van start in 2010 en zit inmiddels al aan zijn derde seizoen.

Het hoofdpersonage heet Dag Refsnes, een misnoegde relatietherapeut met autistische trekjes die niet gelooft in het huwelijk. Hij is ervan overtuigd dat mannen en vrouwen eigenlijk best alleen door het leven kunnen gaan, een visie die hij zelf in de praktijk brengt en ook aanraadt aan zijn patiënten. Na een drukke dag met zijn soms bizarre patiënten en zijn ietwat psychotische secretaresse Malin Tramell, die ervan droomt een wereldberoemde schrijfster te worden, is Dag maar wat blij als hij de rust van de eenzaamheid mag opzoeken. Af en toe probeert zijn gevoelige zuster Marianne hem te koppelen aan een date, maar de vele mislukte liefdes van zijn beste vriend Benedikt sterken Dag in zijn overtuiging dat mannen en vrouwen niet gemaakt zijn om permanent samen te leven. Tot hij op een dag de knappe, maar eenzame Eva Holstad ontmoet. Zij lijkt Dag te nemen zoals hij is en heeft geen problemen met zijn soms wat afwijkend gedrag.

Dag is een wat aparte serie waar je moet inkomen. De personages zijn goed neergezet en worden ook prima vertolkt, maar het vraagt tijd voor je er grip op hebt. Gaandeweg voel je met hen mee en begrijp je perfect wat ze doormaken. Dat de vrouw in deze serie duidelijk de sterkste is binnen een relatie, is met zwakke mannen als Dag en Benedikt evident. Atle Atonsen, die de hoofdrol perfect neerzet, is een Noorse tv-acteur die voornamelijk te zien was in minder bekende Noorse series. Het meest opvallende personage is echter Benedikt, Dag’s beste vriend die niet aan vrouwen kan weerstaan en die gaandeweg een belangrijkere rol in de serie inneemt. Zijn rol wordt gespeeld door de olijke Anders Baasmo Christiansen, die eerder te zien was in de bioscoopfilms Nord en Kon-tiki. De erg beminnelijke en lieftallige Eva (als ze in je ogen kijkt, smelt je zo weg) wordt vertolkt door de ervaren Tuva Novotny, die meespeelde in The Spiral en ook te zien is in de Maria Lang Mysteries waarin zij de vrouwelijke hoofdrol speelt. Silje Torp die de zus speelt van Dag, kennen we als de vastberaden flik uit Lilyhammer.

Wat Dag zo leuk maakt, is dat er ondanks alle menselijke ellende (er zitten soms echt aangrijpende scènes tussen) de humor permanent – zij het onderhuids – aanwezig is. Een typische vorm van absurde humor waarop de Scandinaven een patent hebben, een beetje te vergelijken met wat we zagen in we Lilyhammer of de speelfilm O’Horten. Een ander pluspunt is de muziek, steeds weer ijzersterke (melancholische) songs die zorgen voor de juiste sfeer.

Dag wordt bij ons uitgezonden op Canvas. Het eerste seizoen telt 10 afleveringen van helaas maar 25 minuten.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Atle Atonsen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny, Silje Torp, Agnes Kittelsen

Prijzen: 2 prijzen

Aantal seizoenen: 
3

Beschikbaar op DVD:
nog niet beschikbaar op DVD

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2010) aantal afleveringen: 10

Seizoen 2 (2011) aantal afleveringen: 10

Seizoen 3 (2013) aantal afleveringen: 10

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •