1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Monday Mornings

Season1.be3,53,55

Scenarist David E. Kelley is geen onbekende in het land van de tv-series. Hij brak door met Picket Fences en Chicago Hope en bevestigde met Ally McBeal. Daarna scoorde hij nog met The Practice en Boston Legal. Met z’n nieuwste serie Monday Mornings keert Kelley terug naar het ziekenhuis, een terrein waarop hij met Chicago Hope al bewees z’n mannetje te kunnen staan.

De serie gaat over het professionele en persoonlijke leven van vijf dokters die werkzaam zijn in het Chelsea General Hospital in Portland, Oregon. Deze artsen zitten voortdurend onder de stress: niet enkel moeten zij dagelijks mensen redden en staan ze soms voor morele dilemma’s, ook moeten ze afrekenen met privéproblemen. Vaak moeten ze hun grenzen verleggen willen ze zich staande kunnen houden. Maar bovenal moeten ze elke maandagmorgen de wekelijkse meeting doorstaan. Dan worden elkaars foute en fatale beslissingen van de voorbije week besproken. Elke maandag wordt op deze vergadering nagegaan wat er anders en beter had kunnen gedaan worden. Een waar kruisverhoor waaraan de meesten serieuze nachtmerries overhouden, maar wel met een zeer nobele bedoeling: een betere arts worden.

Aan het hoofd van de afdeling staat Dr. Harding Hooten (Alfred Molina), die team vormt met Dr. Jorge Villanueva (Ving Rhames). Zij geven leiding aan de neurochirurgen én hotshots Dr. Tyler Wilson (Jamie Bamber) en Dr. Tina Ridgeway (Jennifer Finnigan), Dr. Buck Tierney (Bill Irwin) de ‘pain in the ass’ van de groep, Dr. Sydney Napur (Sarayu Rao), die haar relatie in rook zag opgaan door haar obsessie voor haar werk en de getalenteerde, maar o-zo-botte Dr. Sung Park (Keong Sim).
De serie, die gebaseerd is op het bejubelde boek van Sanjay Gupta, hersenchirurg, auteur en medisch correspondent van CNN, vertoont een aantal opvallende gelijkenissen met die andere hospitaalserie Grey’s Anatomy. Ook hier heb je een hotshot dokter, zie je operaties op leven en dood en worden dramatische momenten ondersteund met moderne popsongs. Maar Monday Mornings kan de vergelijking met Grey’s Anatomy gemakkelijk doorstaan, want dit is een knappe serie met een hoge realiteitsfactor: de makers schrikken er niet voor terug om je mee te nemen naar de operatietafel en je van dichtbij te laten kennismaken met scalpels, rauw vlees, open wonden enz… Bovendien ligt de focus op de personages en zijn liefdesrelaties tussen de dokters onderling of met het verplegend personeel van ondergeschikt belang. De serie voelt ook een stuk ernstiger aan, minder soapy dan vele vergelijkbare series. De medische mysteries of ‘gevallen van de week’ die in vele andere series de basis vormen, ontbreken niet op het appel, maar worden vooral gebruikt om de karakters van de personages uit te diepen.
Wat Monday Mornings ook sterk maakt is de vertolking. In de eerst plaats die van Ving Rhames (Pulp Fiction, Mission: Impossible) en Alfred Molina (Spider-Man 2, Chocolat), twee acteurs die in verschillende bioscoopfilms te zien waren en die hier uitvoerig de kans krijgen om te bewijzen hoe goed ze wel zijn. De Engelsman Jamie Bamber (Battlestar Gallactica) speelt de rol van Dr. Tyler Wilson.

Monday Mornings is een intense serie waarvan de liefhebber van het genre even intens zal genieten.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Ving Rhames, Alfred Molina, Jamie Bamber, Jennifer Finnigan

Prijzen: nog geen prijzen

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: nog niet beschikbaar op DVD

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 10

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •