1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Quarry

Season1.be445

Met series als The Knick, Banshee en Outcast, heeft Cinemax (de zusterfirma van HBO) intussen een stevige reputatie opgebouwd als leverancier van kwaliteitsseries. Hun nieuwe serie Quarry is een reeks die gebaseerd is op de boeken van Max Allen Collins (de scenarist van The Road To Perdition) en die werd geregisseerd en geproduceerd door Greg Yaitanes (Banshee, House M.D.) en Steve Golin (Spotlight, Mr. Robot). De serie toont op een eigenzinnige manier de demonen waarmee een Vietnamveteraan krijgt af te rekenen. Michael D. Fuller en Graham Gordy, de mensen die ook zes afleveringen van Rectify neerpenden, schreven het scenario. En dat is er aan te zien want Quarry is in de eerste plaats een karakterstudie die de tijd neemt – net zoals Rectify overigens – om zijn personages goed neer te zetten. Het trage tempo kan voor sommige kijkers die pure actie verwachten, een struikelblok zijn.

Quarry (wat zoveel betekent als ‘steengroeve’) gaat over Mac Conway, een marine die in 1972 terugkeert uit Vietnam naar zijn thuis in Memphis. Maar op de luchthaven worden hij en zijn kompaan Arthur allesbehalve hartelijk ontvangen. De soldaten worden uitgekotst door de buitenwereld die hen als het ware persoonlijk verantwoordelijk achten voor de slachtpartij in Quan Thang.
Mac Conway heeft het dan ook erg moeilijk om opnieuw werk te vinden. Overal waar hij komt stuit hij op verzet en krijgt hij af te rekenen met zijn verleden. Komt daarbij dat de segregatie in Memphis nog steeds voor de nodige onrust zorgt. Omdat hij z’n huur hoeft te betalen en z’n vriendin wil onderhouden, wordt hij gemanipuleerd om te gaan werken voor een man die zichzelf ‘The Broker’ noemt, een crimineel die hem de job van huurmoordenaar aanbiedt.

In tegenstelling tot WO II waar de soldaten als ware helden werden ontvangen, was de manier waarop de Vietnamsoldaten werden opgevangen, onbegrijpelijk, bijna onmenselijk. Verschillende veteranen hielden niet enkel een trauma over aan de oorlog, maar ook aan de manier waarop ze in hun thuisland werden behandeld. Daar gaat het in Quarry hoofdzakelijk over. Dit gevoel van onbehagen, van frustratie wordt vervolgens geïnjecteerd met een verhaal over o.a. huurmoordenaars en relatieproblemen.

Quarry weet deze sfeer van onbehagen heel goed te vatten. Het verhaal en de ontwikkeling ervan zijn niet altijd even geloofwaardig, maar de sfeer is uitstekend en verdoezelt de onvolmaaktheden in het verhaal. Greg Yaitanes die de hele serie regisseerde, doet dat op een voortreffelijke en stijlvolle manier. In de laatste aflevering zit er bvb. een scène van 7:30 min die in één take werd opgenomen, één van de sterkste scènes die je dit jaar zult zien. Soms heb je dan ook de indruk dat de vormgeving het haalt op de inhoud, hoewel dit bij nader inzien natuurlijk niet zo is.

Als je een gelijkaardige serie als Banshee verwacht, kom je bedrogen uit, hoewel de actie hier zeker niet ontbreekt. Dat merk je meteen aan de openingsscène waarin we zien hoe een man die verdronken leek (Mac) uit het water opstaat en een andere man koelbloedig in de rug neerschiet. Deze scène geeft de kijker meteen ook een indicatie van wat komen gaat. Een slimme zet want het creëert meteen een zekere spanningsboog…

De hoofdrol in Quarry wordt met brio gespeeld door Logan Marshall-Green (Prometheus, 24, The O.C.). Hij wordt bijgestaan door Jodi Balfour (Bomb Girls), Peter Mullan (Top Of The Lake, Olive Kitteridge), Nikki Amuka-Bird (Luther), Damon Herriman (Justified, Flesh And Bone, Battle Creek) en Jamie Hector (The Wire). Tot slot ook nog een compliment voor de uitstekende muziekkeuze: van Otis Redding, Albert King, Van Morrison tot heel veel prachtige soul- en bluesmuziek en voor de talrijke extra's (net geen 2u30 min!) die je op de DVD kunt terugvinden. 


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Logan Marshall-Green, Jodi Balfour, Peter Mullan, Nikki Amuka-Bird, Damon Herriman en Jamie Hector.

Prijzen:
1 nominatie

Aantal seizoenen: 1


Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 

Bekijk de trailer

Quarry (2016) aantal afleveringen: 8
Quarry vertelt het verhaal van Mac Conway, een marinier die in 1972, na een tour of duty in Vietnam, naar zijn thuishaven Memphis terugkeert. Daar komt hij tot de pijnlijke conclusie dat zijn eigen dierbaren hem liever mijden en de publieke opinie hem uitspuwt. Terwijl hij worstelt met zijn eigen oorlogservaringen, raakt Conway verstrengeld in een netwerk van moord en corruptie dat zich langs de hele Mississippi lijkt uit te strekken.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij episode 1, 4, 8; Inside Quarry (18:28 min.); Car Chase picture in picture (1:21 min.); Behind The Scenes (6:46 min.); Additional Scenes (15:11 min.); Music Video (53:57 min.); Love Letters (1:21 min.); Quan Thang Inquiry Scenes (19:59 min.); Deleted scenes (31:14 min.).

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •