1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Big C

Season1.be445

Een comedy-serie over kanker? Is dat er niet wat over? Als je The Big C echter bekijkt realiseer je dat er nog steeds slimme scenaristen bestaan die op een subtiele manier drama en komedie weten te verwerken tot een overtuigend geheel. Dat een dergelijke serie geen spek is naar de bek van major studio’s is duidelijk, de serie werd dan ook gemaakt door kabelzender Showtime (van ondermeer Californication en Dexter) en ging in première in 2010. Meteen trok de serie voor Showtime het meeste aantal kijkers in acht jaar tijd. Er volgden een tweede, derde én vierde seizoen dat in Amerika net werd beëindigd.

The Big C refereert naar de 42-jarige lerares Cathy Jamison, een introverte echtgenote en moeder die zich steeds aan de regels heeft gehouden. Wanneer bij haar op een dag een melanoom wordt vastgesteld, beseft Cathy dat ze haar leven moet omgooien en besluit ze niet bij de pakken te blijven zitten, maar volop te gaan genieten van het leven. Niemand in haar buurt is nog veilig! Aanvankelijk houdt ze de diagnose verborgen voor haar man Paul en zoon Adam. Haar vreemde gedragingen roepen bij Paul, Adam en haar omgeving wel vragen op. Naarmate de serie vordert laat Cathy zich behandelen met experimentele methodes, wordt ze ondersteund door vrienden en familie en probeert ze op een humoristische en positieve manier om te gaan met haar kanker. De serie werd bedacht door Darlene Hunt, die daarmee haar eerste succes oogstte.

Wat de serie zo sterk en geloofwaardig maakt zijn het script en de schitterende vertolking van Laura Linney (The Truman Show, John Adams, Primal Fear). Linney is erg overtuigend als de vrouw die haar noodlot op een extroverte manier tegemoet gaat. De vragen die haar bezighouden zijn ook de vragen die de kijker in de ban houden: “Wat zou jij doen moest je nog maar een korte tijd te leven hebben? “Hoe zou jij omgaan met je relaties?” , “Zou jij risico’s durven nemen?” enz… Een heel realistische benadering van een probleem waarmee honderden mensen dagelijks geconfronteerd worden. Dat een onderwerp als dit soms flirt met de meligheid kan je niet vermijden (kijk maar naar het einde van seizoen 1: een box met kleenex is zeker vereist!), maar een smet op de serie is dat allesbehalve. Daarvoor valt er teveel leuks te beleven. En is de overall boodschap er een van positivisme. Telkens weer word je er met de neus opgedrukt: het leven is het waard om geleefd te worden zoals jij dat wil.

Naast Laura Linney zijn er in The Big C nog verschillende bekende acteurs te zien: zo speelt Oliver Platt (The West Wing, Bored To Death) de rol van echtgenoot Paul, is Gabourey Sidibe (Precious, Seven Psychopaths) een studente aan wie Cathy onderdak verleent, mag Liam Neeson (The Grey, Taken) gestalte geven aan de ‘Bee Man’, een heler die een bijzonder bijengif gebruikt om de kanker te bestrijden en is Cynthia Nixon (Sex And The City) Rebecca, de beste vriendin die ze al jaren niet meer gezien heeft. Idris Elba (Luther) speelt een collega met wie Cathy een relatie begint terwijl Hugh Dancy (die nu schittert in Hannibal) een patiënt is en Alan Alda (M*A*S*H) een dokter.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Laura Linney, Oliver Platt, Gabriel Basso, Gabourey Sidibe

Prijzen:  6 prijzen (waaronder 1 Golden Globe en 1 Emmy) en 22 nominaties (waaronder 2 voor een Golden Globe en 4 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:
4

Beschikbaar op DVD:
seizoen 1, 2, 3 en 4

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2010) aantal afleveringen: 13
Cathy Jamison heeft huidkanker. Ze besluit de diagnose geheim te houden voor haar man Paul en zoon Adam. Maar als ze vreemd begint te doen (zo mag Adam bvb. niet op zomerkamp en koopt ze een gloednieuwe sportwagen…) en een relatie met een collega begint, moet Cathy kleur bekennen. Wanneer Paul beseft dat Cathy vreemdgaat, vraagt hij de echtscheiding aan. Dan besluit Cathy om hem te vertellen dat ze niet lang meer te leven heeft.

Bonusmaterialen op de DVD: Deleted scenes, bloopers, extra featurette: complex characters, interviews met Laura Linney, Gabourey Sidibe en Oliver Platt

Seizoen 2 (2011) aantal aflveringen: 13
Cathy heeft besloten om terug te vechten. Ze ondergaat een experimentele kuur terwijl ze met volle teugen geniet van het leven. Paul zit in een moeilijke situatie want Cathy is alle interesse in seks verloren. Bovendien beidt ze Andrea onderdak tot ze afstudeert. Adam worstelt met z’n seksualiteit en Rebecca krijgt te doen met Seans verhoogd libido.

Bonusmaterialen op de DVD: Deleted scenes, bloopers

Seizoen 3 (2012) aantal afleveringen: 10
Cathy's kanker verliest terrein en haar toestand verbetert. Zodanig zelfs dat ze onder een andere naam, een baby probeert te adopteren. Andrea – of zoals ze nu heet Ababuo – is terug van haar reis naar Ghana waar ze geleerd heeft haar Afrikaanse afkomst te omarmen. Paul overleeft zijn bijna-fatale hartaanval en wordt een succesvolle motivatiespreker, dankzij de aanmoedigingen van de bekende, maar weinig betrouwbare mentor Joy Kleinman, die zelf kanker overwon. Ook amoureus lijken Paul en Joy het goed met elkaar te kunnen vinden. Cathy’s broer Sean vind een slinkse manier om geld te verdienen en gooit zich in een menage à trois. Zoon Adam is ontgoocheld in zijn ouders en werpt zich volledig in het geloof.

Géén bonusmaterialen op de DVD

Seizoen 4 (2013) aantal afleveringen: 4
In het laatste seizoen (met afleveringen van 1 uur) worden alle voorbereidingen getroffen om het afscheid van Cathy in goede banen te leiden. Cathy heeft immers beslist met de chemotherapie te stoppen. Paul wil het goed maken voor de tijd die er nog rest, maar Cathy probeert hem te koppelen aan een weduwe. Sean heeft zich in de organendonatie gegooid, Andrea heeft problemen op de modeacademie en Adam wordt verleid door een lerares die hem bijlessen geeft in scheikunde. Cathy besluit te verhuizen naar een hospice, tot groot ongenoegen van haar gezin. Na een periode van vier maanden moet ze terug naar huis, maar omdat ze niet thuis wil sterven vraagt ze Sean om haar te doden.

Géén bonusmaterialen op de DVD

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •