1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Knick

Season1.be445

Deze nogal bloederige en sombere serie speelt zich begin jaren 1900 af in het New Yorkse ziekenhuis The Knickerbocker. Clive Owen (Blood Ties, Children Of Men) vertolkt de rol van de briljante, maar arrogante hoofdchirurg John W. Thackery. Samen met zijn collega-chirurgen, dokters en verplegend personeel verlegt hij voortdurend de grenzen van de medische wetenschap. Niet zonder risico’s aangezien de sterftecijfers uitzonderlijk hoog zijn en men geen toegang heeft tot enige vorm van antibiotica. Thackery’s enige betrachting is om aan de hand van medische doorbraken, het aantal sterftecijfers onder z’n patiënten drastisch te verlagen. Ondertussen moet hij ook afrekenen met Herman Barrow, hoofd administratie, met Cornelia Robertson, de dochter van een rijke hospitaal-financierder en met zijn persoonlijke demonen die hij deelt met verpleegster Lucy Elkins.

Om zo’n serie in goede banen te leiden – het is nu eenmaal geen doorsnee ziekenhuisserie – had men een regisseur nodig die van geen kleintje vervaard is. En dat is Steven Soderbergh zeker! Hij baseerde zich voor het verhaal van ‘the Knick’ losjes op het originele Harlem Knickerboxer-hospitaal uit de jaren 1800. Cinemax (de mensen die ons ook Banshee brachten) haalde hem uit zijn ‘pensioen’ en liet hem de tien afleveringen van The Knick regisseren.

Buiten de historische precisie, is er ook het narratieve gedeelte, waarbij praktijk- en privéverhalen naadloos in elkaar overvloeien. De personages zijn veelgelaagd en het verhaal geeft uitstekend aan hoe de medische wetenschap geleidelijk aan evolueert van bijgeloof en beperkte kennis tot keiharde wetenschap. De drive die dokters en personeel hadden om voortdurend naar vooruitgang te streven, is een van de stuwende krachten van deze serie. The Knick is – door zijn realistische beelden van o.a. operaties – niet geschikt voor iedereen. Bovendien is de toonaard van de serie niet eentje om happy van te worden. Maar wie een sterke maag heeft en graag wil weten hoe het er toen allemaal aan toe ging zal aan The Knick een vette kluif hebben.

In tegenstelling tot wat je vaak ziet bij een tweede seizoen, heeft deze serie niets van zijn daadkracht verloren. De kritieken waren zelfs nog beter dan die van het eerste seizoen. Het tweede seizoen groeide uit tot een heuse brok verslavende televisie, die ondersteund wordt door prachtige beelden, decors en toebehoren die tot in de kleinste details verzorgd zijn (kijk naar die medische apparatuur!), acteerprestaties die je omver blazen en scènes die je meer dan eens uit je geruststellende evenwicht brengen. Opvallend in dit tweede seizoen is de aandacht voor de ‘minder belangrijke’ personages. Zo komen we meer te weten over het verleden en de toekomst van de personages die in het eerste seizoen veelal in de achtergrond acteerden. The Knick werd alweer een schitterend periodedrama dat helemaal niet gedateerd is. Steven Soderbergh stond andermaal in voor de regie, fotografie en montage van alle afleveringen.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Clive Owen, André Holland, Eve Hewson, Michael Angarano

Prijzen: 7 prijzen (waaronder 1 Emmy) en 20 nominaties (waaronder 1 voor een Golden Globe en 4 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 2

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2 (vanaf 8 juni)

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2014) aantal afleveringen: 10
John W. Thackery staat aan het hoofd van het doktersteam in het Knickerbocker Hospitaal in New York. Samen met zijn assistent, de zwarte dokter Algernon Edwards – die zich omwille van zijn huidskleur dagelijks moet bewijzen als dokter – en de beginnende dokters Gallinger en Chickering Jr. probeert hij het aantal sterftegevallen te reduceren tot een minimum. Een bijna onbegonnen taak als je niet kunt beschikken over bloedtransfusies of antibiotica. Bovendien zit de kliniek in financiële problemen en moet Thackery afrekenen met zijn verslaving.

Bonusmaterialen op de DVD: Post-Op episode 2 (1:10 min), 3 (1:34 min), 4 (1:55 min.), 5 (1:52 min.), 6 (2:26 min.), 7(2:01 min.), 8 (1:50 min.), 9 (2:03 min.), 10 (2:18 min.); audiocommentaar bij episodes 1, 7 en 10; Entering The Knick (15:32 min.); Scoring The Knick (15:42 min.)

Seizoen 2 (2015) aantal afleveringen: 10

In seizoen 2 maakt het hospitaal zich op voor een verhuis naar een buitenwijk. Thackery is opgenomen omwille van zijn drugsverslaving. Dr. Edwards maakt hiervan gebruik om de titel ‘hoofd van het chirurgenteam’ toe te eigenen, een titel die overigens voordien toebehoorde aan Dr. Thackery. Dr. Gallinger, die persoonlijk ook heel wat te verwerken kreeg, verhuist naar Cromartie Hospital omdat hij wil dat Thackery terugkeert naar de Knick. Maar zijn terugkeer wordt niet op algemeen applaus onthaald. Thackery is immers een dokter die serieus buiten de lijntjes durft te kleuren.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij episode 1, 6, 10; Inside The Body Shop (3:03 min.); Under Construction (10:02 min.); Inside The Costume Shop (8:05 min.); Invitation To The Ball (5:16 min.); 5 Behind-the-scenes featurettes (10:05 min.); “Knicktoids” (3:09 min.); Episode Post-Ops (37:06 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •