1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Looming Tower

Season1.be445

1998. Amerika is in de ban van het Monica Lewinsky-schandaal. Dat men achter de schermen in stilte bezig was met het (verkeerd) bestrijden van terrorisme kon de Amerikanen toen niet veel schelen. Met alle gevolgen van dien…

The Looming Tower laat ons de dreiging zien die uitgaat van Osama Bin Laden en Al-Qaeda en hoe de rivaliteit tussen de FBI en CIA onvrijwillig de deur openzette voor de tragedie van 9/11. De serie volgt de mensen van de I49-squad in New York en die van Alec Station in Washington, de anti-terrorisme-cellen van respectievelijk de FBI en de CIA.
Aan het hoofd van I-49 stond heethoofd John O’Neill. Hij is ervan overtuigd dat Amerika het doelwit is van een aanval van Al-Qaeda, maar hij ondervindt stevige weerstand van andere afdelingen en van de CIA in het bijzonder. Zijn opponent is Martin Schmidt, baas van Alec Station. Wanneer deze laatste besluit belangrijke informatie (een gerecupereerde harde schijf) achter te houden voor O’Neill – omdat hij ervan overtuigd is dat de CIA de enige is die in staat is terrorisme doeltreffend te bestrijden – gaan de poppen pas goed aan het dansen.

In tegenstelling tot het boek waarmee Lawrence Wright een Pulitzer Prize won, legt de serie de nadruk op de strijd tussen de FBI en CIA en niet op de mensen achter de aanslagen. O’Neill wil informatie inwinnen door connecties van Osama Bin Laden te arresteren en te ondervragen, Schmidt is radicaler, hij wil alle mogelijke doelwitten waar Bin Laden zich zou kunnen bevinden, bombarderen. We volgen agenten die de wereld rondreizen op zoek naar informatie met uiteindelijk allemaal hetzelfde doel: het voorkomen van een terroristische aanslag. In die zin sluit de serie dan ook aan bij andere series zoals Homeland en 24, met dit verschil dat dit verhaal waargebeurd is (de gebeurtenissen hebben bijna allemaal plaatsgevonden, terwijl de personages een combinatie zijn van verschillende bestaande personen).

The Looming Tower is een donkere, gecompliceerde en beangstigende serie die de missende puzzelstukken aanbiedt om beter te begrijpen waarom Amerika er nooit in slaagde de fatale 9/11-aanslag te voorkomen. Het gebruik van bestaande nieuwsbeelden versterkt de geloofwaardigheid en geeft de serie een haast documentaire look (de pilootaflevering werd overigens geregisseerd door documentairemaker par excellence, Alex Gibney).

The Looming Tower is een bijzonder interessante serie die zich vlot laat bekijken (daarvoor zijn de 'soapy' privéverhaallijnen – die deels verzonnen zijn in functie van het dramatische karakter – deels verantwoordelijk), maar die nooit echt beklijfd. De scènes zijn fragmentarisch en niet echt diepgaand. De vertolking daarentegen, is prima met Jeff Daniels (Godless) als John O’Neill, Tahir Rahim (Un Prophète) als Ali Soufan, de rechterhand van O’Neill die wordt aangenomen omdat hij een van de acht agenten is die Arabisch praat en Bill Camp (The Night Of) als Robert Chesney op kop. Martin Schmidt, die het weinig kan schelen dat er ‘collateral damage’ is, wordt treffend gespeeld door Peter Sarsgaard (Jackie). Verder zien we in bijrollen ook nog de erg in trek zijn Michael Stuhlbarg (Fargo) en Alec Baldwin (30 Rock).Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Jeff Daniels, Tahir Rahim, Peter Sarsgaard, Michael Stuhlbarg, Alec Baldwin

Prijzen:
11  nominaties (waaronder 4 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:
1

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •