1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Plot Against America

Season1.be445

In 2004 schreef Pulitzer-winnaar Philip Roth het boek ‘The Plot Against America’. Toen Donald Trump verkozen werd als President achtte scenarist David Simon de tijd rijp om het boek – dat hijzelf een tijdloos manifest noemde – te verfilmen als een zesdelige miniserie. Het boek dat de vraag stelt “Wat als Charles Lindbergh verkozen wordt tot President?” zette Simon en coscenarist Ed Burns (het tweetal was ook al verantwoordelijk voor The Wire, The Corner en Generation Kill) aan het denken: “Wat als Donald Trump verkozen wordt als President?” Een betere parallel met het boek was er niet te vinden. The Plot Against America werd een serie waarvan het verhaal dat zich afspeelt in 1940, zo actueel en noodzakelijk was dat het moest getoond worden. In een tijd waarin menig geciviliseerd land een rechtsextremistische populist in haar rangen heeft, lijken angst en haat, zoals we zien in The Plot Against America, niet zo ver weg.

1940. Amerika is in de ban van de komende Presidentsverkiezingen. De Republikeinse kandidaat en nationale held Charles Lindbergh (de Amerikaanse luchtvaartpionier die in 1927 als eerste solo en non-stop van New York naar Parijs over de Atlantische Oceaan vloog) won het pleit van democraat Franklin D. Roosevelt, de zittende President (in real life gebeurde tit niet, maar Roosevelt had wel schrik dat Lindbergh effectief als kandidaat naar voor zou worden geschoven). Lindbergh stond bekend als antisemiet, xenofoob en vriend van nazi-Duitsland. In Europa was Hitler gestart met de bouw van z’n ‘Third Reich’. Om zijn vriendschap met nazi-Duitsland niet in gevaar te brengen, weigert Lindbergh Amerika te betrekken in WO II. Door het verbloemd taalgebruik van Lindbergh en de zijnen, groeit in Amerika stilaan een vorm van Jodenhaat. Dat ondervindt het hardwerkende Joodse gezin Levin wanneer vanzelfsprekende zaken als het krijgen van een baan of het kopen van een huis niet langer mogelijk zijn voor Joodse mensen. De Levins - van waaruit het verhaal verteld wordt - behoren tot de Amerikaanse middenklasse en vooral Herman is ervan overtuigd dat Amerika niet zal buigen voor inhoudloze nazipropaganda. De spanningen binnen het gezin groeien echter wanneer Bess Levin’s zus Evelyn een relatie begint met de hooghartige rabbijn Lionel Bengelsdorf die zich voor de kar van Lindbergh laat spannen. Moeten de Levins vluchten naar Canada of thuisblijven en ruzie maken in het bijzijn van hun kinderen Philip en Sandy? Bovendien heeft Philips neef Alvin als soldaat van het Canadese leger, de strijd aangebonden tegen de Nazi’s.

The Plot Against America bevat geen sensationele scènes zoals in The Man In The High Castle (waarin de vraag gesteld wordt wat als Duitsland en Japan de oorlog hadden gewonnen), maar is subtiel opgebouwd. De veranderingen gebeuren gaandeweg en bouwen de onderliggende spanning voortdurend op. De vertolkingen van Morgan Spector (Homeland) als Herman Levin en John Turturro (The Night Of) als rabbijn Lionel Bengelsdorf zijn schitterend, maar kunnen niet tippen aan die van Zoe Kazan (The Deuce) als Bess en Winona Ryder (Stranger Things) als Evelyn. De kostumering en productiedesign zijn top en brengen je terug naar de jaren ’40, naar het gezin Levin waar we als kijker stilaan deelgenoot van wordt.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Morgan Spector, Zoe Kazan, John Turturro, Winona Ryder, Anthony Boyle

Prijzen:
geen prijzen, wel 8 nominaties (waaronder 1 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:
1

Beschikbaar op DVD:

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •