1. Skip to header
 2. Skip to navigation
 3. Skip to content
 4. Skip to footer

Nieuws

 • Chernobyl volgend jaar te zien op Canvas

  Chernobyl volgend jaar te zien op Canvas

  Datum: 15/06/2019

  Canvas heeft de uitzendrechten verworven van de ophefmakende vijfdelige HBO-reeks Chernobyl. Met een score van 9.6 op 10 kreeg de historische fictiereeks over de beruchte kernramp in Tsjernobyl (1986) de hoogste waardering ooit op de toonaangevende website Internet Movie Database. Ook de internationale pers is laaiend enthousiast over de serie. Chernobyl wordt vanaf april 2020 uitgezonden op Canvas, net in de periode waarin de ramp plaatsvond (26 april). Wie echter een abonnement heeft op Telenet, kan de serie nu al zien.

  Chernobyl vertelt het verhaal van de ontploffing in de kerncentrale in toenmalige Sovjetrepubliek Oekraïne, de rampzalige gevolgen ervan voor de omgeving en de omwonenden, en de race tegen de tijd van brandweer en technici om mensen te redden en erger te voorkomen. Maar ze toont ook hoe de Sovjetautoriteiten probeerden de ware oorzaken van de ramp te verdoezelen en hoe één man bleef vechten om ze aan het licht te brengen.

  De reeks wordt alom geprezen om haar intense vertolkingen, de realistische en accurate sfeerschepping en algemene productiekwaliteiten, maar vooral ook om de ontmaskering van de manier waarop de overheden de waarheid probeerden te verhullen. Recensenten zien daarin parallellen met de hedendaagse problematiek van ‘fake news’. Het is dan ook typerend dat de serie in Rusland zelf in die hoek wordt geduwd door regeringsgezinde media.

  De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer Jared Harris (Mad Men, The Crown), Stellan Skarsgård (Nymphomaniac, River) en Emily Watson (Apple Tree Yard, Genius). 

 • Naar het overzicht van nieuwsitems