1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Shameless

Season1.be445

Dat er weinig mensen de Amerikaanse versie van Shameless zullen kennen is niet echt verwonderlijk, want het lijkt erop dat geen enkel tv-station zijn vingers wil verbranden aan de familie Gallagher. De familie Gallagher is een ‘arme’ familie uit Chicago waarover de pater familias, Frank Gallagher, het volgende zegt: “Nobody's saying our neighborhood's the Garden of Eden. Hell, some people say God avoids this place altogether. But it's been a good home to us, to me and my kids, who I'm proud of... because every single one of them reminds me a little bit of me”.

Frank die invalide is en meer tijd in de kroeg doorbrengt dan thuis (de reden ook waarom zijn vrouw hem in de steek liet), laat alle huiselijke beslommeringen over aan zijn oudste dochter Fiona. Zij zorgt ervoor dat iedereen op tijd naar school gaat, dat de was gedaan wordt en dat er eten is. Voor de betaling van de rekeningen moet iedereen zijn steentje bijdragen: Lip –afkorting voor Phillip – is een prima student die af en toe bijles geeft aan zijn vriendin Karen; Ian, die paracommando wil worden en die nog steeds niet uit de kast is gekomen, werkt in een kleine supermarkt en Deb verdient geld met af en toe haar inzamelingen voor UNICEF achter te houden. Alleen de 10-jarige Carl, een psychopaatje in wording, en baby Liam dragen financieel niks bij…

Hoewel Fiona haar handen vol heeft, zet ze ’s avonds graag een stapje in de wereld, vaak met haar buren Veronica en Kev en met haar vriendje Steve, die ze in de eerste aflevering leert kennen. Steve is een romanticus, maar zijn relatie met Fiona is er één die over hobbelige wegen loopt. Fiona wil immers alles zelf beredderen en wijst de uitgestoken hand van Steve telkens af. Aan de andere kant is ze ook maar een mens met behoeften en nood aan liefde. Om het geheel af te ronden is er ook nog de Jackson familie bestaande uit de ouders en dochter Karen, de vriendin van Lip.

Dat een remake (van de gelijknamige Britse serie) zelden beter is dan het originele is weinig series gegeven, maar Shameless is er zo één: er werd duidelijk meer zorg besteed aan de casting (de acteurs werden echt uitgezocht voor de rol die ze moeten spelen), de afleveringen duren zo’n 20 minuten langer waardoor de personages meer uitgediept kunnen worden en bovenal werkt de samenhorigheid die uitgaat van deze bende prettig gestoorde losers aanstekelijker dan in de Britse serie, wat inhoudt dat je de ene na de andere aflevering wil bekijken.

De serie begint als een komedie met een dramatische noot, maar ontwikkelt zich naar het einde toe als een drama met een komische noot. Soms ben je echt begaan met het lot van de Gallaghers: er wordt behoorlijk wat gelachen en nog meer gelachen, maar af en toe vloeit er ook een traantje. Shameless werkt verslavend en al trekt deze Amerikaanse versie van de familie Flodder je aanvankelijk niet aan, eens je aan het kijken bent, wil je meer en meer…

En dat brengt ons weer bij het begin: waarom een goede serie als deze dan niet te zien is op televisie? Heel eenvoudig, dit is een serie van Showtime, een zender die net al HBO een stapje verder durft gaan dan de major netwerken. In de 48 afleveringen (4 seizoenen) die tot op heden zijn uitgezonden kwamen er zo maar eventjes 55 blootscènes! Voeg daarbij nog de kinky scènes (Kev en Veronica zijn wat je kunt noemen een beetje pervers, maar hebben wel een hart van goud), de druggerelateerde scènes en het grof taalgebruik en je weet waarom men hier liever afstand van neemt.

In de rolverdeling herkennen de fans van de betere film zeker William H. Macy (Fargo) als Frank. De sympathieke Emmy Rossum (Beautiful Creatures, The Phantom Of The Opera) speelt met een ongekend lef en dito expressievermogen Fiona, de rots in de branding. Wie je ook misschien kan herkennen is Justin Chatwin als Steve. Hij was ondermeer te zien in de Tom Cruise-film War Of The Worlds. Veterane Joan - zus van - Cusack (Say Anything, High Fidelity, Martian Child) speelt de rol van moeder Jackson.

Shameless ging in Amerika van start in januari 2011. Ondertussen zit men al aan het vijfde seizoen dat start in 2015. Elk seizoen telt 12 afleveringen.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Emmy Rossum, William H. Macy, Justin Chatwin, Joan Cusack

Prijzen: 3 prijzen en 16 nominaties (waaronder 5 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 5 (het vijfde seizoen start in Amerika in 2015)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2011) aantal afleveringen: 12

Wanneer Fiona bestolen wordt, leert zij de charmante Steve kennen. Hoewel ze aanvankelijk aarzelt, begint ze toch een relatie met hem. Lip ontdekt de homoseksualiteit van zijn broer. Frank zit verveeld met een gezwel in z’n scrotum. Hij belooft niet meer te zullen drinken, maar kan z’n belofte niet waarmaken en komt onder meer in de problemen wanneer hij twee agressievelingen geld leent. Monica, de moeder van de kinderen duikt terug op, maar kan haar rol als moeder opnieuw niet waar maken. Steve probeert alles om Fiona te ontheffen van haar zware huistaak…

Bonusmaterialen op de DVD: featurette: 'Bringing Shameless to America' (13:04 min), Aflevering 1 en 7 met passende commentaar, featurette: 'Bringing the 'fun' to 'dysfunctional' (14:33 min), deleted scenes (11:38 min), sneak peak naar het tweede seizoen: een hete zomer (4:32 min), featurette: 'A Shameless discussion about sex' (12 min.)

Seizoen 2 (2012) aantal afleveringen: 12
Het is zomer in Chicago. De Gallaghers zijn hun heerlijke zelf. Frank heeft $10000 schulden en gebruikt de kleine Liam om sympathie te wekken. Spijtig genoeg voor Frank neemt de man waaraan hij het geld verschuldigd is (een cafébaas) Liam als onderpand tot zolang de schulden niet terugbetaald zijn. Lip heeft zijn handen vol met een zomercursus, het organiseren van gevechten en het verkopen van wiet en alcohol vanuit een ijskar. Ondertussen wil hij zijn relatie met Karen voortzetten, maar die volgt nu de meetings van Sex Addicts Anonymous. Fiona en Veronica werken als diensters in een lokale club. Fiona heeft een vriendje, enkel en alleen om niet meer aan Steve te moeten denken, maar dat is moeilijk want hij lijkt wel erg op Steve. Ian werkt nog steeds voor Kash en Linda, terwijl Debbie en Carl een babysitservice runnen.

Bonusmaterialen op de DVD: featurettes Behind the scenes: the complicated life of Fiona Gallagher (6:48 min.); Behind the scenes: the art of acting drunk (7:09 min.); Behind the scenes: writing the shameless version (18:01 min.); Behind the scenes: a shameless actor discussion (36:01 min.); Behind the scenes: a shameless look at season 3 (3:32 min.); Music video: the shameless Christmas carol (4:13 min.); Deleted scenes (10:08 min.)

Seizoen 3 (2013) aantal afleveringen: 12

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •