1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Vliegende Hollanders

Season1.be3,53,55

Vliegende Hollanders vertelt het verhaal van het ontstaan van de Nederlandse commerciële luchtvaart. Vliegtuigbouwer Anthony Fokker (Fedja van Huêt) en oprichter van de KLM Albert Plesman (Daan Schuurmans) waren als luchtvaartpioniers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel hun karakters dag en nacht van elkaar verschilden, slaagden ze er samen in om Nederland tijdens het Interbellum tot een belangrijke speler te maken op het wereldtoneel van de luchtvaart.
De serie speelt zich af tussen 1919, het jaar van de door Plesman mede georganiseerde Eerste Luchtverkeer Tentoonstelling Amsterdam (ELTA) en 1939, het jaar waarin Fokker overleed. Omdat uit deze periode weinig vliegtuigen bewaard zijn gebleven is bij het maken van de serie veel gebruik gemaakt van digitale technieken.

De serie zit uitstekend in elkaar, is sfeervol, aangrijpend, ontroerend en bovenal verrassend spannend. Wat ook opvalt is dat de productie erg verzorgd is: spectaculair camerawerk, veel gevoel voor historische details (kleding, straatbeeld, interieurs) en sfeervol, stemmig kleurgebruik. Het slim gebruiken van archiefbeelden versterkt het gevoel van authenticiteit. Ook de vertolkingen mogen er wezen, in het bijzonder die van hoofdrolspelers Fedja van Huêt en Daan Schuurmans. Een minpuntje is dat de serie een romantisering van de geschiedenis is. Veel van de geportretteerde gebeurtenissen hebben werkelijk plaatsgevonden, maar enkele zijn niet in de juiste historische context geplaatst. Zo overlijdt Jan Plesman, de zoon van Albert, in de serie bij een vliegtuigongeval, maar in werkelijkheid overleed hij op 1 september 1944, toen zijn Spitfire door de Luftwaffe werd neergeschoten. Dit evenement werd aangewend voor de dramatische afhandeling van het verhaal. Een spijtige tekortkoming voor de geloofwaardigheid…

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Daan Schuurmans, Fedja van Huêt, Leny Breederveld, Anniek Pheifer, Victor Löw

Prijzen:
geen prijzen of nominaties

Aantal seizoenen:
1

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •