1. Skip to header
 2. Skip to navigation
 3. Skip to content
 4. Skip to footer

Nieuws

 • Europese samenwerking op gebied van fictie

  Europese samenwerking op gebied van fictie

  Datum: 16/10/2023


  Acht Europese publieke omroepen, waaronder de VRT, gaan de komende jaren samenwerken op het gebied van fictieseries. Onder de noemer New8 gaan ze in wisselende samenstellingen elk jaar acht tv-series produceren en met elkaar delen.
  Het nieuws werd dinsdag onthuld op de audiovisuele beurs MIA in Rome.

  De publieke omroepen uit Zweden (SVT), Noorwegen (NRK), Denemarken (DR), IJsland (RÚV), Finland (YLE), Duitsland (ZDF), België (VRT) en Nederland (NPO) zorgen er met de samenwerking voor dat de series breed verspreid worden over Europa, zonder dat daar streamingdiensten bij komen kijken.

  Het is de eerste keer dat zoveel publieke omroepen samen de krachten bundelen rond fictie. Het genre speelt een belangrijke rol in het aanbod van een publieke omroep. Niet alleen om kijkers te laten ontspannen, maar ook om verhalen te brengen die relevant zijn in de huidige maatschappij. Dat zo'n samenwerking succesvol kan zijn, is al gebleken: de bestaande fictie-alliantie tussen de Scandinavische omroepen, Nordic 12, leverde al verschillende topreeksen op die gesmaakt worden door een internationaal publiek, denk maar aan Exit en The Thin Blue Line.

  Elly Vervloet, expert internationale coproducties fictie: “We zijn trots dat VRT deze samenwerking tussen acht zeer sterke publieke omroepen mee kon realiseren. Samen met Vlaamse producenten en talenten hebben we jaren gewerkt aan onze reputatie als innovatieve, creatieve en betrouwbare fictiespeler. Vandaag plukken we daar de vruchten van en zetten we fictie van eigen bodem nog sterker op de wereldkaart. Met het genre geven we inzicht in onze maatschappij en trekken we het debat open. Een kernopdracht van VRT.”

  Hans-Jørgen Osnes, hoofd internationale financiering drama bij NRK (Noorwegen) en coördinator van de samenwerking: “New8 is een unieke prestatie voor Europese publieke omroepen en hun publiek. New8 wordt, samen met de sterke fictiepartners die eraan verbonden zijn, de grootste fictiesamenwerking in Europa. Het is heel spannend om te zien hoe het tot leven komt en zich ontwikkelt."

  De overeenkomst is in eerste instantie voor drie jaar gesloten. De eerste serie krijgt in 2023 groen licht en is vanaf 2025 beschikbaar voor publicatie in alle deelnemende landen.


 • Naar het overzicht van nieuwsitems