1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Top Of The Lake

Season1.be445

Het feit dat Top Of The Lake getoond werd op het festival van Sundance zorgde voor een hele hype. Die hype werd alleen maar versterkt toen de zes uur durende BBC-serie ook nog eens gescreend werd op het Festival van Berlijn.
Deze populariteit had in de eerste plaats te maken met de regisseur en bedenker van de serie: Jane Campion, de Nieuw-Zeelandse die het hart van menig festivalpubliek veroverde met films als The Piano, Portrait Of A Lady, Bright Star en An Angel At My Table. Voeg daarbij nog eens de fantastisch mooie decors van de Southern Lakes, de mysterieuze sfeer die vanaf de eerste aflevering wordt opgeroepen en de onmiskenbare vergelijkingen met The Killing en Twin Peaks. Het was duidelijk dat deze serie meer dan de gebruikelijke aandacht zou krijgen.

Misschien waren daarom onze verwachtingen erg hoog gespannen. Niet dat Top Of The Lake ontgoochelt, maar een gevorderde kijker kan al redelijk vlug vermoeden hoe de vork in de steel zit. Het eerste deel van de reeks wordt knap opgebouwd, maar naar het einde toe wikkelt het verhaal zich veel te vlug af en wordt er afbreuk gedaan aan de spannende en precieze opbouw van de eerste afleveringen. Niettemin valt er nog meer dan genoeg te genieten van Top Of The Lake. De personages bvb. zijn goed uitgewerkt. Robin Griffin is iemand met een verleden. Zij is ooit vertrokken uit Southern Lakes en zit nu nog steeds met onopgeloste vragen. Nu is ze terug gekeerd om haar moeder die aan kanker lijdt, te helpen en bij te staan. Matt Micham is een dubbelzinnige figuur, bij momenten een echte tiran, dan weer een liefhebbende en bezorgde vader. De introductie van CJ, een soort van vrouwelijke guru die zich met haar ‘patiënten’ komt vestigen op de grond van Matt, zorgt voor een bijkomend mysterie. Wat voeren deze vrouwen in het schild? Wie zijn ze en wat hebben ze te maken met de lokale bevolking. Politie-inspecteur Al Parker is ook niet zuiver op de graat. Waar hij kan zal hij een oogje dichtknijpen om alzo de macht van Matt te kunnen gebruiken waar nodig. Verder valt er ook enorm te genieten van de prachtige decors: de uitstrekte meren en de immense bergen die de meren netjes aflijnen tegen de horizon zorgen voor het perfecte decor waarin dit verhaal over de zoektocht naar paradijselijk geluk, zich afspeelt. Tot slot zijn er ook nog de vertolkingen: in de hoofdrol herkennen de fans van Mad Men zeker Elisabeth Moss, die in die serie de ambitieuze en eerzuchtige Peggy Olson speelt. Schot Peter Mullan (Tyrannosaur, War Horse, My Name Is Joe) is met z’n lange wapperende haren en z’n ringbaardje haast niet te herkennen. Hij speelt Matt en weet voortreffelijk vorm te geven aan de opgekropte agressie die in de man schuilgaat. In de rol van Al Parker zien we David Wenham, de Australiër die meespeelde in 300 en in de laatste twee afleveringen van Lord Of The Rings, waarin hij Faramir speelde.

Kortom, Top Of The Lake is een sfeervolle, intrigerende serie met prachtige decors, heel wat mysterie en schitterende vertolkingen.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Elisabeth Moss, David Wenham, Peter Mullan, Holly Hunter, Thomas M. Wright

Prijzen: 1 prijs (een Emmy) en 9 nominaties (waaronder 8 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: ja

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 7 (op de DVD die bij ons werd uitgebracht 6, die iets langer duren)

Net op het moment dat de twaalfjarige Tui zich wil verdrinken in het ijskoude water van een van de meren van het indrukwekkende Nieuw-Zeelandse Southern Lakes, wordt zij opgemerkt door de bus begeleidster. Tui wordt verhoord door detective Robin Griffin, gespecialiseerd in seksueel misbruik, maar zegt niets en blijkt bovendien zwanger te zijn. Kort daarna verdwijnt ze. Tui is de dochter van Matt Mitcham en zijn Aziatische ex-vriendin. Matt is een outlaw die samenwoont met zijn twee volwassen zonen en een jonge vrouw. Hij is een omstreden figuur die het volledige dorp in zijn macht heeft. De verdwijning van zijn dochter zet het hele dorp in rep en roer. Robin Griffin bijt zich in de zaak samen met politie-inspecteur Al Parker aan wie ze moet rapporteren. Maar ook Matt gaat uit op onderzoek.

Bonusmaterialen op de DVD: trailers van Wallander, Dicte en Camilla Läckberg The Fjällbacka Murders; From The Bottom Of The Lake (film van Clare Young over het tot stand komen van het scenario) (51:31 min); Behind The Scenes (5:16 min); Elisabeth Moss Story (1:55 min); Holly Hunter Story (2:22 min)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •