1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Top Boy

Season1.be445

Top Boy speelt zich af in Hackney, Oost-Londen. De serie vertelt over vier episodes het verhaal van een aantal drugdealers, werkloze jongeren, gangsters en andere criminelen. De personages zijn hoofdzakelijk zwarte Britten die op de rand van de maatschappij leven en die proberen rijk te worden met het enige wat ze kunnen: drugs dealen. Centraal in deze serie staan twee personages: de dertienjarige Ra’Nell, die zich zal moeten gedragen als een man nu zijn moeder is opgenomen in het hospitaal en Dushane, een drugsdealer die de absolute top wil bereiken. De serie doet vaak denken aan The Wire, maar dan zonder de socio-politieke context. Scenarist Ronan Bennett (van Public Enemies en Face) focust zich op de personages en op de verhaallijnen, veel minder op de factoren die de jongeren zover gebracht hebben. De serie doet ook vaak denken aan films als Bullet Boy (hoofdrolspeler Ashley Walters speelt overigens ook hier de hoofdrol) of aan This Is England van Shane Meadows, maar mist het rauwe realisme en het explosieve geweld (hoe het geweld best wel aanwezig is). Regisseur Yann Demange koos eerder voor een stijlvolle benadering en liet zich duidelijk inspireren door iemand als Michael Mann. Vandaar ook dat de serie er erg knap uitziet: stijlvolle en sfeervolle fotografie, prima casting, aparte locaties, verzorgde kostuums en een uitzonderlijk knappe soundtrack (van niemand minder dan Brian Eno). De acteurs zijn nauwelijks bekend (op Ashley Walters na en dan nog…), maar zijn prima gecast. Verschillende van hen, waaronder Walters, hebben een gang-verleden en weten dus perfect waarover het gaat.

Top Boy liep vorig jaar op Channel 4 en trok gemiddeld zo’n 1.1 miljoen kijkers, niet slecht voor een dergelijke serie van die bovendien enkel tijdens de week te zien was. Het succes bleef niet onbeantwoord want onlangs werd er ook een tweede seizoen besteld en won de serie – weliswaar samen met Homeland – de prijs van het publiek op de derde editie van het Séries Mania Festival in Parijs.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Ashley Walters, Kane Robinson, Malcolm Kamulete

Prijzen: 2 prijzen

Aantal seizoenen: 2 (het tweede is besteld)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2011) aantal afleveringen: 4

Dushane en z’n maatje Sully runnen een underground drugshandeltje. Om echt rijk te worden sluiten ze een deal met topgangster Bobby Raikes. Maar ze krijgen concurrentie van Kamale en zijn gang, die hen besteelt. Het enige wat door het kopje van Dushane en Sully spookt is wraak. De dertienjarige Ra’Nell krijgt te horen dat hij zich als een man zal moeten gedragen, nu zijn moeder in het ziekenhuis ligt. Gem, het vriendje van Ra’Nell, vervoegt de bende van Dushane, terwijl Ra’Nell de vriendin van zijn moeder, Heather, helpt met het kweken van marihuana.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •