1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Wire

Season1.be555

Rauw, maar levensecht. Dat was de betrachting van David Simon, de bedenker van The Wire en ondertussen ook verantwoordelijk was voor series als Treme en Generation Kill. Hij wilde een politiedrama maken dat gebaseerd was op de ervaringen van zijn co-schrijver Ed Burns, ooit rechercheur in Baltimore. Burns ergerde zich aan de bureaucratie en corruptie in zijn politiekorps. Simon kreeg hier ook mee te maken in zijn jaren als misdaadverslaggever bij The Baltimore Sun. Hij koos er bewust voor de stad nogal negatief af te beelden. The Wire is één van de beste, maar ook meest onderschatte politieseries die ooit op het kleine scherm te zien was. De serie focust zich op aantal problemen waarmee Baltimore af te rekenen krijgt. Het politieonderzoek naar moordzaken of drugsorganisaties mondt meestal uit in een complex kluwen van riskante afluistersessies (vandaar ook de titel, The Wire) en surveillancemissies. Omdat het verhaal verteld wordt zowel vanuit het perspectief van de politie (detective McNulty en zijn team) als dat van hun doelwitten (ondermeer drugslords D’Angelo en Avon Barksdale, Stringer Bell, Omar Little), roept de serie een wereld op waarin de scheidingslijnen tussen goed en slecht vervagen en waarin traditionele noties van misdaad en strafmaat bij elke nieuwe plotwending op de proef gesteld worden.

The Wire is en blijft één van de vaandeldragers van productiemaatschappij HBO. Hoewel de cast niet echt bekend is (zou volgens de makers afbreuk doen aan de realiteitswaarde …), is het acteerwerk van een zeer hoog niveau, evenals de muziek, de fotografie en de productiewaarden. Maar in tegenstelling tot wat men van dergelijke series kan verwachten ontbreken snelle plotwisselingen met veel actie. In die zin is The Wire ook geen traditionele politieserie, maar veel meer een sociaal drama, waarbij nadrukkelijk het falen van bepaalde zaken in de Westerse (Amerikaanse) samenleving onder de loep wordt genomen. Dit is, met andere woorden, een must!

 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Dominic West, John Doman, Deirdre Lovejoy, Wendell Pierce, Lance Reddick, Sonja Sohn, Seth Gilliam, Domenick Lombardozzi

 
Prijzen: 9 prijzen en 42 nominaties (waaronder 2 voor een Emmy) 
 
Aantal seizoenen:
 
Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4 en 5

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2002) aantal afleveringen: 13

Baltimore. Detective Jimmy McNulty wordt samen met een team belast met het onderzoek naar druglord Avon Barksdale en de machtige organisatie die hem ruggensteunt. Maar het onderzoek wordt constant gedwarsboomd omdat getuigen hun verhaal veranderen of omdat het team wordt tegengewerkt van buitenuit. De superieuren zijn niet tevreden en dat heeft gevolgen voor het team.

Seizoen 2 (2003) aantal afleveringen: 12

In dit seizoen staat de teloorgang van de haven van Baltimore centraal. De focus wordt gelegd op de havenarbeiders en op een geheimzinnige, internationale smokkelorganisatie, waarvan de leider alleen bekend staat als ‘The Greek’. De organisatie gebruikt de haven en de havenarbeiders om goederen te smokkelen en te transporteren. In een subplot wordt gedurende het gehele seizoen de Barksdale organisatie gevolgd.

Seizoen 3 (2004) aantal afleveringen: 12

De spanning stijgt in Baltimore. De oorlog tegen de drugs gaat de verkeerde kant op, de lijken stapelen zich op in de straten en een wanhopige burgemeester wil een paar resultaten zien voor de verkiezingen. Maar de politie heeft bijna geen munitie meer. Afluisterapparatuur werkt niet en ook surveillances en invallen leveren niets op. Hoe McNulty en zijn team ook hun best doen, de dealers lijken hen altijd een stap voor te zijn.

Seizoen 4 (2006) aantal afleveringen: 13

De vierde reeks gaat van start waar seizoen drie halt hield. Jimmy McNulty verdwijnt iets meer naar de zijlijn en voorop staat de verkiezing tussen Mayor Royce en Tommy Carcetti, alsook vier ‘youngsters’, die we volgen bij hun onverwachte ervaringen en de keuzes die ze moeten maken.

Seizoen 5 (2008) aantal afleveringen: 10

Met dit vijfde seizoen komt er helaas een einde aan de strijd tussen de politie van Baltimore en een drugsfamilie die al meerdere generaties ongestoord handel drijft. In dit vijfde seizoen staat vooral de rol en de macht van de media in Baltimore centraal. Een detective zet immers alles op het spel door een bedrog te organiseren en de stadskrant, die het moeilijk heeft, erbij te betrekken.

 

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •