1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Orange Is The New Black (s6)

Season1.be445

Orange Is The New Black, geschreven door Jenji Kohan, de scenariste van Weeds, is een mix van comedy en drama, gebaseerd op de memoires van Piper Kerman. Elk seizoen van de zeven seizoenen - het zevende seizoen staat gepland voor 2019 - bevat 13 afleveringen.

Centraal in deze serie staat Piper Chapman, een jonge vrouw uit Brooklyn wiens leven ingrijpend verandert wanneer ze de gevangenis in moet voor een misdaad die ze 10 jaar eerder, samen met haar toenmalige vriendin en drugleverancier Alex Vause, heeft begaan. Inmiddels heeft  Piper haar wilde biseksuele leven ver achter zich gelaten en is ze verloofd met Larry, een fatsoenlijke man die haar een stabiel leven biedt. Piper mag haar sjieke outfit inruilen voor een oranje pak en zal 15 maanden moeten uitzitten in een vrouwengevangenis, die wordt bevolkt door uiteenlopende types zoals Russische gevangenen, een activistische non en een 'omgebouwde' brandweerman. Al snel leert ze de regels van het gevangenisleven, maar wanneer ze een oude bekende tegenkomt kruipt de oude, roekeloze Piper weer langzaam naar boven…

Orange Is The New Black is een serie die je geleidelijk aan weet in te palmen. Geen clichéreeks over een vrouwengevangenis, maar een genuanceerd portret over een microcosmos waarin iedereen (ook de cipiers en de directeur) een houvast zoekt om te overleven en waarin iedereen vroeg of laat geconfronteerd wordt met z'n ware aard. De personages worden 'right in the face' neergezet, maar in de reeks krijg je wel slimme flashbacks die meer inhoud geven aan de uiteenlopende karakters en de reden waarom ze in de gevangenis belandden.  

De serie groeit met elke aflevering (aanvankelijk vraag je je af waar dit allemaal naar toe moet...), zodanig zelfs dat je op een bepaald moment deel gaat uitmaken van dit olijke gezelschap en je afvraagt wat er vandaag weer zal gebeuren. Een serie die dramatiek opdient met een heerlijk sausje van zwarte humor en die het ook aandurft om maatschappelijke en psychische problemen bespreekbaar te stellen. Hierdoor krijg je een veelgelaagdheid die Orange Is The New Black de nodige body geeft om onafgebroken te blijven boeien.

In de volgende seizoenen wordt de toon grimmiger en verschuift de humor naar de achtergrond. Dit heeft ervoor gezorgd dat Orange voor de prijsuitreikingen niet langer aanzien wordt als een 'comedy', maar als een 'drama'. Seizoenen 3 en 4 gaan in die richting verder en focussen zich vooral op inmates die we tot dan toe nog niet goed kennen. Bovendien grijpen er structurele veranderingen plaats want de dames nemen de ellende niet langer. Dat zien we in seizoen 5.

De vertolking is schitterend, vooral nevenpersonages zoals Mr. Caputo, Crazy Eyes, Mendez, Red, Sophia, Nick, Mr. Healy en Vee (in het tweede seizoen) zijn erg goed gecast. 

Naast Taylor Schilling (Argo, The Lucky One en de tv-serie Mercy) die de hoofdrol speelt, zien we ook nog Laura Prepon (That ‘70s Show) als Alex en Jason Biggs (American Pie) als de verloofde Larry. Kate Mulgrew, Natasha Lyonne, Pablo Schreiber, Danielle Brooks, Laverne Cox en Taryn Manning complementeren de cast. In het tweede seizoen verwelkomen we ook Lorraine Toussaint (Selma, Forever) die Vee speelt, een bazige drugsdealer en oude bekende van Red. De ster van het vierde en vijfde seizoen is Desi Piscatella, de indrukwekkende cipier die met ijzeren hand de orde tracht te herstellen. De rollen van Uzo Aduba als de doorgedraaide Suzan Warren, Danielle Brooks als Taystee en Adrienne C. Moore als Cindy worden per seizoen belangrijker.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Taylor Schilling, Laura Prepon, Jason Biggs, Kate Mulgrew, Natasha Lyonne, Pablo Schreiber, Danielle Brooks, Laverne Cox, Taryn Manning, Jackie Cruz, Danielle Brooks, Adrienne C. Moore, Nick Sandow

Prijzen:
47 prijzen (waaronder 4 Emmy's) en 137 nominaties (waaronder 6 voor een Golden Globe, 15 voor een Emmy en 1 voor een internationale BAFTA)

Aantal seizoenen:


Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 13
Piper Chapman krijgt op een dag te horen dat zij een gevangenisstraf moet uitzitten voor iets wat ze tien jaar geleden gedaan heeft. De periode waarin zij haar toenmalige vriendin Alex Vause hielp met het transporteren van drugs. Ze belandt in de vrouwengevangenis van Litchfield waar een bont gezelschap haar 'verwelkomt' als een verwend nest. Piper houdt zich gedeisd, maar gaandeweg merkt ze dat ze vrienden moet maken en compromissen moet sluiten wil ze overleven. En dan ontmoet ze als een van haar medegevangenen, Alex, die ze al tien jaar niet meer gezien heeft. Piper's vriend Larry heeft het moeilijk met de onnatuurlijke scheiding en veroorzaakt met een radiobabbel heel wat ellende.

Geen bonusmaterialen op de DVD

Seizoen 2 (2014) aantal afleveringen: 13
Nadat ze overgeplaatst werd naar Chicago, belandt Piper uiteindelijk weer in Litchfield. De haar vertrouwde gevangenis is echter niet meer dezelfde: er wordt gesjoemeld met geld, de voorzieningen laten te wensen over, nieuwkomer Vee zorgt voor een oorlog tussen 'de zwarten' en 'de blanken' (o.l.v. Red), Healy begint met een therapeutische groep en geeft Piper de toestemming om een nieuwsbrief op te starten. Maar dat is allemaal zonder de inbreng gerekend van directeur Figueroa, die haar eigen plannetjes heeft en die met 'Pornstache' opnieuw wat autoriteit binnenhaalt. 

Geen bonusmaterialen op de DVD

Seizoen 3 (2015) aantal afleveringen: 13
In seizoen 3 leren we met name de komische kant van Pennsatucky kennen. Ruimte voor drama is er natuurlijk ook volop. Serieuze stukken wisselen af met hilarische momenten. Vooral Alex heeft het moeilijk om weer terug te zijn in Litchfield, maar ook de zwangere Daya gaat door een moeilijke periode. Eigenlijk kennen alle gevangenen wel zwakke momenten. Joe Caputo heeft zo zijn eigen zorgen, terwijl het met Red het allerminst voor de wind gaat. Ze kunnen niet met elkaar, maar toch ook zeker niet zonder elkaar.

Seizoen 4 (2016) aantal afleveringen: 13

Het vierde seizoen gaat verder in de chaos waarin seizoen 3 eindigde. De nieuwe hoofdcipier Desi Piscatella voert een schrikbewind en gebruikt zijn expertise om orde op zaken te stellen in de Litchfield gevangenis, maar zijn hardhandige methoden doen meer kwaad dan goed. Terwijl de gevangenen steeds meer in opstand komen tegen het schrikbewind van de bruut, probeert Caputo nog op een diplomatische wijze de vrede te bewaren. Maar door een aangrijpende gebeurtenis gaan alle remmen los.

Seizoen 5 (2017) aantal afleveringen: 13
De gebeurtenissen aan het einde van seizoen vier blijven niet zonder gevolgen: de conflictsituatie binnen Litchfield escaleert tot een ware hel. De gevangen nemen het niet langer om minderwaardig behandeld te worden en organiseren allerlei acties die het nieuws halen. Taystee probeert tot een oplossing te komen en gaat met een onderhandelaar rond de tafel zitten. Maar dat is niet naar de zin van andere gevangenen die zo hun eigen plannetjes hebben. Uiteindelijk worden de grote middelen ingezet en vallen er doden...

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •