1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

1864

Season1.be3,53,55

Met een budget van 23,9 miljoen euro en een cast van 130 acteurs en 6.000 figuranten is 1864 het grootste project dat ooit in Denemarken tot stand werd gebracht. Naast een tv-serie van acht afleveringen zal er ook een twee uur durende speelfilm gemaakt worden.
Het verhaal gaat over de historische nederlaag van Denemarken in de slag bij Dybbøl in 1864, een oorlog die de Denen uitvochten met Duitsland om de hertogdommen Sleeswijk en Holstein. In deze oorlog verloor Denemarken 40% van hun land en 20% van de bevolking. De serie zal op de Deense televisie te zien zijn in 2014, precies 150 jaar later.

Laust en Peter groeien op als arme, maar gelukkige jongens in het Denemarken van de 19de eeuw. Als jongvolwassenen worden ze allebei verliefd op de knappe Inge die hun inwijdt in poëzie, filosofie en… vrouwelijke emancipatie. Inge beantwoordt de liefde van de jongens met veel plezier: zij houdt van Peter voor zijn intelligentie en gevoeligheid en van Laust voor zijn gedrevenheid en kracht. Ondertussen bekomt Denemarken van zijn succes in de eerste oorlog om de hertogdommen Sleeswijk en Holstein (1848-1850) toen ze de rebellen die naar onafhankelijkheid streefden, wisten te verslaan. Een gevolg van die overwinning was dat Deense politiekers Sleeswijk wilden toevoegen aan Denemarken, wat duidelijk in strijd was met het verdrag dat getekend was door de Europese machthebbers. Bovendien zou het een openlijke kaakslag betekenen voor Duitsland. Als Monrad, het hoofd van het Deense Parlement, de annexatie doordrijft, weet iedereen dat er een tweede oorlog op komst is. Maar dit keer is het niet tegen een klein leger, maar tegen een grootmacht bestaande uit de legers van Pruisen en Oostenrijk. De minister-president Otto von Bismarck is fier om met de Pruisen - in naam van Duitsland – mee te strijden tegen de Denen. Peter en Laust, wier vader in de eerste oorlog omgebracht werd door een Duitse kogel, melden zich aan als vrijwilligers. 150 jaar later, in 2014, ontdekt een zekere Claudia bij de baron waar ze als hulp is tewerkgesteld het vergeten dagboek van Inge. Daarin leest ze het verhaal van duizenden jonge mannen die hun leven lieten in een zinloze oorlog. Het verhaal van een van de bloedigste oorlogen uit de Deense geschiedenis, veroorzaakt door hoogmoed en politieke blunders.

In de rolverdeling van deze prestigieuze serie herkennen we naast Sidse Babett Knudsen (Borgen) ook Pilou Asbæk (Borgen), Søren Malling (Borgen), Marie Tourell Søderberg, Sarah-Sofie Boussnina, Jens Frederik Sætter-Lassen, Nicolas Bro, Bent Mejding, Lars Mikkelsen (The Killing I), Søren Pilmark, Zlatko Buric, Jakob Oftebro (The Bridge 2), Rainer Bock, Barnaby Metschurat, Heikko Deutschmann, Barbara Flynn en James Fox. De regie was in handen van Ole Bornedal, de regisseur van Nattevagten en The Possession.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Sidse Babett Knudsen, Pilou Asbæk, Søren Malling, Nicolas Bro, Marie Tourell Søderberg, Jakob Oftebro, Sarah-Sofie Boussnina, Jens Frederik Sætter-Lassen, James Fox.

Prijzen: 8 nominaties

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: seizoen 1

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •