1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Show Me A Hero

Season1.be4,54,55

De zesdelige miniserie Show Me A Hero is niet zomaar een serie want de schrijver is niemand minder dan David Simon, een van bedenkers van The Wire, voor velen nog altijd de beste serie aller tijden. Simon was daarna ook verantwoordelijk voor Generation Kill en Treme. Bovendien is ook de regisseur lang geen onbekende: Paul Haggis won een Oscar met Crash en was ook scenarist van de fel ondergewaarde serie The Black Donnellys.

Show Me A Hero is gebaseerd op het non-fictie boek 'Show Me A Hero' van Lisa Belkin. De ‘hero’ uit de titel luistert naar de naam Nick Wasicsko, in de jaren ’60 de jongste burgemeester van Amerika. Wanneer het Federale Gerechtshof hem verplicht om in Yonkers (een stad in de staat New York die grenst aan de Bronx) 200 woonentiteiten te bouwen voor mensen met een laag inkomen, ontketent dat binnen de stad een ware oorlog en helpt het Wasicsko’s politieke carrière om de hals. Hij werd door zijn partij opgeofferd en kon nooit op voorhand voorzien hoe erg de huizenstrijd zou worden.

David Simon zorgde voor een veel gelaagd scenario dat aantoont hoe politiek in Amerika bedreven wordt. Met de hulp van angst en geld kun je in het land van Uncle Sam lang politicus blijven. De serie is bijzonder actueel - het verhaal gaat immers over de integratie van zwarten in een buurt waar de inwoners (de blanken) het niet willen - en geeft een genuanceerd beeld hoe beide partijen op dit fenomeen reageren (zo volgt de serie vier zwarte vrouwen die aan de vooravond staan van een verhuis, voor hen de poort naar een nieuw en beter leven). Simon kiest niet voor een zwart/wit tegenstelling, maar gaat erg genuanceerd te werk. Hij zet personages neer die hun mening kunnen herzien, die kunnen leren uit hun fouten, die van mening kunnen veranderen op basis van gevoelens. Dat maakt de serie ijzersterk en bijzonder intrigerend. Bovendien is het beeld dat hij schetst van de Amerikaanse politiek boeiend en verrijkend.

Uiteraard ligt de sterkte van de serie ook in de vertolking. Oscar Isaac (Inside Llewyn Davis, Two Faces Of January), Catherine Keener (Captain Philips, Enough Said, A Late Quartet), Alfred Molina (Love Is Strange), Winona Ryder (Black Swann, The Iceman), Jon Bernthal (Fury), Bob Balaban (The Grand Budapest Hotel) en Jim Belushi (According To Jim) zetten allemaal hele sterke prestaties neer, maar de verrassing voor ons was Carla Quevedo, de Argentijnse actrice die meespeelde in Oscarwinnaar El Secreto De Sus Ojos. Zij speelt erg beminnelijk en met een grote ingetogenheid de rol van Nay, de echtgenote van Nick.
 

Show Me A Hero ging op maandag 17 augustus in première bij HBO Nederland en op 3 september bij PRIME. 


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Oscar Isaac, Catherine Keener, Alfred Molina, Winona Ryder, Jon Bernthal, Bob Balaban, Jim Belushi, Peter Riegert

Prijzen: 1 prijs (Golden Globe) en 11 nominaties 

Aantal seizoenen:
1

Beschikbaar op DVD:
vanaf 10 februari

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2015) aantal afleveringen: 6
Nick Wasicsko heeft er altijd van gedroomd om ooit burgemeester te worden. Die kans krijgt hij wanneer hij zich blijft verzetten tegen het besluit van de overheid om in Yonkers, in de blankenwijk, 200 woningen te bouwen voor mensen met een laag inkomen. Wasicsko wordt de hoop van de lokale (blanke) bevolking, maar moet al snel ervaren dat de realiteit er compleet anders uitziet. Wanneer het verzet op niets uitdraait krijgt hij de bevolking tegen zich en moet hij met lede ogen vaststellen hoe de stad afstevent op een faillissement. 

Bonusmaterialen op de DVD: Trailer (1:43 min); Making Show Me A Hero (6:05 min)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •