1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Heavy Water War

Season1.be3,53,55

Meer dan een kwart Noren keek naar de laatste aflevering van The Heavy Water War. Dat bekende zomaar eventjes 1.348.000 miljoen kijkers, goed voor een marktaandeel van 64,1%. Indrukwekkende cijfers die je volgens de makers alleen maar in de jaren ’60 tegenkwam.
Niet onbegrijpelijk want deze nieuwe Scandinavische serie is op het lijf geschreven van de doorsneekijker die houdt van spanning, mooie beelden, heldhaftigheid en een vleugje romantiek. Voor de kijker die verslingerd was aan Borgen, The Legacy of The Killing is deze serie niet diepgaand genoeg, te rechtlijnig en te gepolijst. Bovendien ontbreekt er een personage waarmee je sympathie voelt of waarmee je je kunt vereenzelvigen. Dat werkt uiteraard afstandelijkheid in de hand.

1933. De Duitse Nobelprijswinnaar in de Natuurkunde, Werner Heisenberg, wordt gevraagd voor Hitlers geheime kernwapenprogramma. Voor het ontwikkelen van een atoombom heeft Heisenberg (waar hebben we die naam nog gehoord…) zwaar water nodig, een zeldzame stof die enkel in Noorwegen wordt geproduceerd. De Duitse interesse in zwaar water wekt argwaan op bij de geallieerden, die er alles aan doen om het kernwapenproject te saboteren. Zij sturen een team naar Noorwegen om de productie van zwaar water te saboteren. De Vemork fabriek in het bergdorpje Rjukan was de eerste en de enige in de wereld waar bij het begin van de Tweede Wereldoorlog zwaar water werd geproduceerd.

The Heavy Water War brengt in de eerste plaats een eerbetoon aan een van de belangrijkste gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. Deze gebeurtenis werd al eerder verfilmd, denken we maar aan The Heroes Of Telemark uit 1965 met Kirk Douglas en Tony Curtis in de hoofdrollen en A Man Called Intrepid, een miniserie uit 1979 met o.a. David Niven. Verder komen belangrijke dilemma's zoals: "Wat primeert wetenschap of oorlog?" uitgebreid aan bod. 

De productie van deze serie ziet er schitterend uit. Prachtige, adembenemende Noorse berglandschappen, een schitterende evocatie van de jaren ’40 en een internationale cast die Noors, Deens, Duits en Engels praat, kwestie van respect te hebben voor de geloofwaardigheid. Met een budget van 8,7 miljoen euro’s was dit dan ook een van de duurste Noorse series ooit.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Espen Klouman-Høiner, Christoph Bach, Anna Friel, Pip Torrens, Rolf Kristian Larsen

Prijzen:
2 prijzen

Aantal seizoenen:
1

Beschikbaar op DVD:
seizoen 1 

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2015) aantal afleveringen: 6
De Duitse Nobelprijswinnaar iWerner Heisenberg, wordt gevraagd voor Hitlers geheime kernwapenprogramma. Voor het ontwikkelen van een atoombom heeft Heisenberg zwaar water nodig, een zeldzame stof die enkel in Noorwegen wordt geproduceerd. De Duitse interesse in zwaar water wekt argwaan op bij de geallieerden, die er alles aan doen om het kernwapenproject te saboteren. Na heel wat intense voorbereiding wordt een team naar Rjukan gestuurd om er de Vemork fabriek tot ontploffing te brengen.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •