1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Jinx: The Life And Times Of Robert Durst

Season1.be4,54,55

Andrew Jarecki maakte naam en faam met de aangrijpende documentaire Capturing The Friedmans, genomineerd voor een Oscar en winnaar van maar liefst 24 prijzen. Zijn nieuwste project – een tv-serie van zes afleveringen voor HBO – gaat dezelfde weg op want The Jinx: The Life And Deaths Of Robert Durst werd overladen met superlatieven en is ondertussen genomineerd voor zes Emmy's.

Robert Durst werd geboren in 1943 als de zoon van makelaar en miljardair Seymour Durst. Zijn naam wordt in verband gebracht met de verdwijning van zijn vrouw Katie in 1982, met de moord op Susan Berman, die werd verondersteld meer te weten over de verdwijning van Katie en die op Morris Black, een buurman die hij in stukken sneed. Tegen het advies van zijn advocaten in, verleende Durst zijn volledige medewerking: hij gaf verschillende interviews en verleende toegang tot zijn persoonlijke dossiers. Dat werd hem fataal want in maart van 2015 werd hij op grond van nieuwe bewijzen die opdoken in de film, gearresteerd in New Orleans. Zijn vermogen op dat moment, werd geschat op $100 à 110 miljoen.

Dit onderwerp fascineerde Andrew Jarecki dermate dat hij er al in 2010 een langspeelfilm over maakte. In All Good Things speelt Ryan Gosling een zekere David Marks, Kirsten Dunst speelt zijn echtgenote Katie. De film boeide door zijn onderwerp, maar miste bepaalde essentiële schakels. Die missing links kom je zeker te weten via deze serie. Jarecki slaagt erin om een aangrijpend en gedetailleerd portret neer te zetten dat je met verstomming achterlaat. Hij bouwt zijn serie heel minutieus op rond de verdwijning en de moord op Susan Berman. De serie opent evenwel met de moord op Morris Black, een mysterieuze buurman met wie Durst een hechte band had. Het is ongelooflijk – en hier zie je wat geld kan doen – hoe een moord in koelen bloede verpakt wordt als zelfverdediging en hoe het versnijden van het lijk geen misdaad is vermits de persoon al dood was.

Hoewel de nagespeelde scènes – en we moeten eerlijk zijn ondanks al ons enthousiasme – er soms over zijn (teveel slow motion) geven ze ons wel een beter visueel inzicht van de feiten. De interviews met de verschillende betrokkenen (ook met zijn broer Douglas met wie hij in onmin leefde) zorgen voor de inhoud en de snedige montage voor de aangehouden spanning. Ten allen tijde probeert Jarecki een genuanceerd verslag te brengen waarbij alle betrokken partijen aan bod komen. Het einde slaat alles en laat je met opengesperde mond achter. Dit is absorberende televisie die je onafgebroken bij de keel grijpt. Een aanrader voor iedereen, zeker voor de liefhebbers van fictieve crimeseries.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Met: Robert Durst, Andrew Jarecki, Gary Napoli

Prijzen: 3 prijzen (waaronder 2 Emmy's) en 4 nominaties (waaronder 4 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: nog niet beschikbaar op DVD

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2015): aantal afleveringen: 6
In 2001 worden in Texas verschillende onderdelen van een mannelijk lichaam gevonden. Het betreft een zekere Morris Black. Robert Durst, erfgenaam van een groot fortuin, wordt in verband gebracht met het lijk. Een jaar eerder werd het onderzoek op de verdwijning van Durst's echtgenote Katie McCormack in 1982, opnieuw geopend. Susan Berman, een goeie vriendin van Durst wordt vermoord nog voor zij kan getuigen i.v.m. de verdwijning. Durst wordt beticht van drie moorden, maar het ontbreekt justitie aan bewijzen...

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •