1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Prime Suspect 1973

Season1.be3,53,55

Prime Suspect was een van de absolute mijlpalen binnen het Britse misdaadgenre. De serie met Helen Mirren in de hoofdrol, startte als tweedelige miniserie in 1991. Het succes van deze serie werkte zo inspirerend dat de makers de jaren daarna tal van vervolgen maakten, van losstaande tv-films tot gelijkaardige miniseries. In het totaal werden er zes miniseries en drie tv-films gemaakt. De laatste Prime Suspect rolde van het scherm in 2006. Toen schrijfster Lynda La Plante kwam aanzetten met het idee een prequel te schrijven, was iedereen meteen enthousiast. Vragen die de fans bezighielden waren: wie gaat er de jonge Jane Tennison (een rol iconisch gemaakt door Helen Mirren) spelen en zou de serie evengoed zijn als het originele?

De nieuwe serie (6 episodes lang) speelt zich af in het Britse Hackney in de jaren zeventig. Vrouwelijke politieofficieren hadden het toen erg moeilijk om te integreren in een door mannen gedomineerde wereld. Meestal waren zij gedoemd om ‘tea and biscuits’ te brengen naar hun oversten. In deze chauvinistische microkosmos werden regels en afspraken niet zo nauw genomen en waren seksistische opmerkingen schering en inslag.
Wanneer de 22-jarige jonge, ambitieuze reclasseringsambtenaar Jane Tennison arriveert op haar nieuwe job, krijgt ze meteen de volle lading. Maar Jane houdt vol: zij is toegewijd en vastberaden een verdere carrière uit te bouwen bij de politie.
De eerste zaak waarbij ze betrokken wordt is de brutale moord op Julie-Ann Collins wiens lichaam wordt aangetrokken in een ondergrondse parking. Het duurt niet lang of ‘brave en naïeve’ Jane maakt kennis met de gewelddadige Londense bendes en ontdekt ze wat de invloeden van geweld kunnen zijn op de familie van de slachtoffers.

De hoofdrol in Prime Supsect 1973 wordt vertolkt door de mooie Stephanie Martini, die vorig jaar debuteerde in Endeavour, de prequel op Inspector Morse. Ondertussen speelde ze ook al mee in de series Doctor Thorne en Emerald City. Binnen afzienbare tijd is zijn ook te zien in de film Crooked House, waarin ze de hoofdrol speelt aan de zijde van Christina Hendricks, Gillian Anderson en Glenn Close. Deze Agatha Christie-verfilming met scenario van Julian Fellowes (Downton Abbey) wordt geregisseerd door Gilles Paquet-Brenner, de regisseur van Elle S’Appelait Sarah. Senior investigating officer DCI Bradfield, de man die haar bijstaat in het onderzoek, wordt vertolkt door Sam Reid (’71, The Riot Club).

Prime Suspect 1973
mag dan wel niet zo briljant zijn als de originele Prime Suspect, het is in ieder geval, een onderhoudende, boeiende Britse misdaadserie die met z’n cliffhangers ervoor zorgt dat je telkens weer uitkijkt naar een nieuwe aflevering. Leuke bijkomstigheid voor de ouderen onder ons is dat de soundtrack bestaat uit authentieke songs uit de seventies van o.a. Joe Cocker, Pink Floyd en Cat Stevens.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Stefanie Martini, Sam Reid, Blake Harrison, Alun Armstrong, Jessica Gunning, Joshua Hill

Prijzen:
nog geen prijzen of nominaties

Aantal seizoenen:
1

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 (vanaf 28 maart)

Bekijk de trailer

Prime Suspect 1973 (2017) aantal afleveringen: 6

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •