1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Broadchurch

Season1.be4,54,55

De Britse zender ITV heeft na Downton Abbey een nieuw paradepaardje. De achtdelige misdaadserie Broadchurch scoorde gemiddeld meer dan 9 miljoen kijkers en werd uitstekend onthaald bij de pers met als onmiddellijk gevolg een paar nominaties voor de Golden Nymphs in Monte Carlo. 

Broadchurch is sterk geïnspireerd door de Scandinavische serie Forbrydelsen (The Killing) en gaat na wat er gebeurt met een kleine gemeenschap ergens in Dorset wanneer op een dag het bebloede lijk van de 11-jarige Danny Price wordt teruggevonden op het strand. Vooral voor de ouders, de oma en de 15-jarige zus staan er harde tijden te wachten. Het politieonderzoek en de uitgebreide media-aandacht zetten het gezin en de lokale bevolking onder een geweldige druk.

De zaak wordt onderzocht door de pas gepromoveerde inspecteur Alec Hardy (David Tennant). De lokale detective Ellie Miller (Olivia Colman), wiens zoon de beste vriend was van Danny, vindt dat zij de zaak had moeten krijgen en heeft het erg moeilijk om samen te werken met Hardy. Diens aparte aanpak zorgt er echter wel voor dat Ellie haar dorp waar ze al die jaren doorbracht, door een andere bril gaat zien.

Wat de serie zo sterk maakt - ondanks de voor de hand liggende gelijkenissen met Forbrydelsen - zijn het goed uitgekiende scenario, de erg sterke, emotionele vertolkingen (inzonderheid die van Olivia Colman) en de aparte couleur locale. Het lijkt wel dat je bij momenten de zilte zeelucht kunt snuiven. Waar andere series falen omdat ze trouw blijven aan het origineel, bewijst deze serie dat je best wel knappe series kunt maken die geïnspireerd zijn door andere series, maar die ondanks alles steeds hun eigen identiteit bewaren. 

In de hoofdrollen van deze schitterende serie zien we de sterk acterende David Tennant (ooit Doctor Who in de gelijknamige serie) en de overtuigende en ontroerende Olivia Colman(Tyrannosaur, Twenty Twelve en Rev). De serie werd geschreven en bedacht door Chris Chibnall (Doctor Who, Torchwood, Camelot). James Strong (Downton Abbey, Silent Witness, Doctor Who) en Euros Lyn (Torchwood, Doctor Who, Upstairs Downstairs, Sherlock) zijn de regisseurs van dienst.

In het tweede seizoen speelt het niet onopgeloste onderzoek van Alec een grote rol. De link met het eerste seizoen is nog volop aanwezig omdat er een proces volgt waarin alles nog eens wordt overgedaan (zij het dan summier). Deze verhaallijn biedt bovendien een gelegenheid om dieper in te gaan om de advocaten van beide partijen. Dramatisch niet meer zo sterk als het eerste seizoen, maar narratief en qua vertolkingen nog steeds een topper. Kijkers die de Blue-ray in hun bezit hebben, moeten zeker kijken naar het half uur deleted scenes: heel wat cruciale scènes waarin meer getoond wordt van de personages.

In het derde seizoen worden inspecteur Hardy en detective Miller geconfronteerd met iets wat moeilijker te bewijzen is dan een moord: een seksuele aanranding. De serie onderzoekt wat de effecten zijn op alle mogelijke betrokkenen. Opnieuw een staaltje van Brits vakmanschap.

De serie ging in première op ITV op 4 maart 2013. In de VS ging de Amerikaanse remake Gracepoint met eveneens David Tennant in de hoofdrol, volledig de mist in. 
 
 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: David Tennant, Olivia Colman, Jodie Whittaker, Andrew Buchan

Prijzen: 24 prijzen (waaronder 3 BAFTA's) en 26 nominaties (waaronder 2 voor BAFTA en 2 voor een Golden Nymph)

Aantal seizoenen: 3

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2 en 3

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 8
Wanneer het lijk van de 11-jarige Danny op het strand gevonden wordt, verandert het leven van de inwoners van het kustplaatsje Broadchurch van de ene op de andere dag. Inspecteur Alec Hardy en het team onder leiding van Ellie Miller, vinden echter weinig aanknopingspunten. Maar hoe dieper ze echter graven, hoe meer geheimen van Broadchurch aan de oppervlakte komen. Het lijkt wel of alle inwoners wat te verbergen hebben: van de vader van het slachtoffer, over de uitbaatster van het lokale hotel tot de dagbladverkoper en de lokale pastoor. Hardy is niet de vriendelijkste of gemakkelijkste, maar zijn methodes werpen op de duur hun vruchten af ook al zal dat bepaalde levens kosten.

Bonusmaterialen op de DVD: geen

Seizoen 2 (2014) aantal afleveringen: 8
Omdat de beschuldigde 'onschuldig' pleit komt het tot een proces. Hoewel het voor buitenstaanders en betrokkenen heel duidelijk is wie de dader is, wordt het proces een steekspel tussen de twee advocaten. Anderzijds wordt Alec Hardy ook gecontaceerd door Claire Ripley, een vrouw die op een onderduikadres woont, maar die nu aanbrengt dat ze gestalkt wordt door haar echtgenoot Lee Ashworth, de man die ervan verdacht wordt twee tieners te hebben vermoord. Tussen het proces door proberen Hardy en Ellie Miller ook deze zaak op te lossen.

Bonusmaterialen op de BD: Deleted scenes (31:10 min.); Making Of (14:25 min.); Success and series two (5:21 min.); Promotions by David Tennant and Olivia Colman (4:30 min.)

Seizoen 3 (2017) aantal afleveringen: 8

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •