1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Shetland (s3)

Season1.be3,53,55

Detective Inspecteur Jimmy Perez staat aan het hoofd van de politie van de Shetland Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan, ten noordoosten van het vasteland van Schotland. In het totaal zijn er zo’n 100 eilanden (waarvan 15 bewoond) wat maakt dat Perez regelmatig moet reizen om de moordzaken op te lossen. Zijn team dat gevestigd is in Lerwick, een stadje met 7500 inwoners, bestaat verder uit DS Alison ‘Tosh’ MacIntosh, beginnend DC Sandy Wilson en politieveteraan Billy McCabe. Omdat ze niet beschikken over een patholoog, doet Perez vaak beroep op de lokale dokter Cora McLean.

Shetland is een knap geschreven serie met geloofwaardige personages, maar wat deze serie onderscheidt van andere Brise misdaadseries zijn de fantastische decors. Met zijn gevaarlijk ogende kliffen, zijn met schapen gevulde hellingen en zijn mooie historische stenen gebouwen, lijkt Shetland een compleet andere wereld. Bovendien weet de serie de Schotse cultuur perfect te integreren in de verhalen wat zorgt voor een meer gelaagdheid.

De boeken waarop de serie gebaseerd is, werden geschreven door Ann Cleeves, de auteur van de Vera Stanhope-boeken, die de basis vormden voor die andere misdaadserie Vera.
Het eerste seizoen van Shetland telde amper twee afleveringen, goed voor één zaak. In het tweede seizoenen waren er drie zaken, telkens gespreid over twee afleveringen. In het derde en vierde seizoen draaien alle zes afleveringen rond één zaak.

De hoofdrol in deze met twee Schotse BAFTA’s bekroonde serie wordt vertolkt door Douglas Henshall, eerder te zien in Black Work, In Plain Sight en Outlander. De Vlaamse regisseur Jan Matthys (De Smaak Van De Keyzer, Quiz Me Quick, Katarakt en In Vlaamse Velden) regisseerde afleveringen 4,5 en 6 van het derde seizoen.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Douglas Henshall, Alison O'Donnell, Steven Robertson

Prijzen:
2 prijzen (2 Schotse BAFTA's) en 6 nominaties

Aantal seizoenen:
4 (het vierde seizoen is nu op tv)

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1, 2 en 3 (vanaf 27 maart 2018)

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2013) aantal afleveringen: 2
In het eerste seizoen maken we kennis met Jimmy Perez, de politie-inspecteur van de Shetland Eilanden. Hij is een echte Shetlander die jaren elders heeft gewoond, maar op een bepaald moment is teruggekeerd naar zijn geboortegrond, samen met zijn veertienjarige dochter Cassie. Perez is iemand die nooit teveel zegt, maar wel natuurlijk gezag uitstraalt, een combinatie van eigenschappen die hem bij het oplossen van misdrijven goed van pas komt.

Seizoen 2 (2014) aantal afleveringen: 6
In dit tweede seizoen wordt DI Perez geconfronteerd met het lijk van een meisje dat gevonden wordt op strand. Deze zaak lijkt gelinkt aan een verdwijningszaak 19 jaar eerder. Een andere zaak betreft het overlijden in een auto-ongeval van een journalist die meer afwist van de plannen i.v.m. een controversiële gasleiding. De derde zaak waarmee Perez en zijn team geconfronteerd worden is de moord op een wetenschapper die werkzaam was in een vogelasiel op Fair Isle, de plek waar Perez zijn kindertijd doorbracht.

Seizoen 3 (2016) aantal afleveringen: 6

Wanneer een jongeman op de nachtboot naar Shetland verdwijnt, begint het team aan een uitdagende zaak die hen leidt naar de hechte gemeenschappen van de afgelegen Shetland-eilanden. Naarmate ze deze steeds complexere samenzwering beginnen te ontrafelen, wordt Perez geholpen door en romantisch betrokken bij de raadselachtige politieambtenaar Asha. Maar hij is niet voorbereid op de meedogenloosheid van zijn tegenstanders, die bereid zijn een afschuwelijke stap te zetten om hun belangen te beschermen: één die een verwoestend effect op hen allen zal hebben.

Seizoen 4 (2018) aantal afleveringen: 6
Tijdens dit seizoen draait alles rond een man die vrijkomt voor een misdaad die hij niet heeft begaan. Hoe reageert iedereen wanneer hij terugkeert naar het dorp dat hem ooit uitspuwde? En wat als er een nieuwe identieke moord gebeurt? Voor Jimmy Perez breken er moeilijke tijden aan.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •