1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Battlestar Galactica

Season1.be445

De film met Dirk Benedict en Lorne Greene (en ook de oude serie) indachtig hadden we nooit kunnen vermoeden dat Battlestar Galactica ook in de 21ste eeuw hip en funky zou kunnen zijn, maar de miniserie uit 2003 en de hierop aansluitende episodereeks hebben daar meer dan overtuigend verandering in gebracht.
De serie vertelt het verhaal van de laatste overlevende leden van het menselijke ras van de Twaalf Kolonies van Kobol nadat die nucleair aangevallen werden door de Cylons. De overlevenden worden geleid door president Laura Roslin (Mary McDonnell) en commandant William Adama (Edward James Olmos) die aan het hoofd staan van vloot ruimteschepen, met de Battlestar Galactica, het oudste maar krachtigste oorlogsschip, als ‘command ship’. Achtervolgd door de Cylons met als primair doel de mensheid een kopje kleiner te maken en uiteindelijk ook finaal uit te roeien, racen ze doorheen het melkwegstelsel op zoek naar de lang verdwenen dertiende kolonie: aarde.

Gedurende de vier seizoenen staat de strijd tussen het menselijke ras en de Cylons centraal, en dat gaat uiteraard gepaard met de nodige twisten en scenariobochten, maar nooit zijn die ongeloofwaardig of – tja – uit de lucht gegrepen. Thema’s als haat, geweld, maar ook geloof sijpelen doorheen de intelligent geschreven scenario’s voor deze sciencefictionreeks die er prat op gaat géén aliens aan te voeren. De Cylons die eruitzien als mensen natuurlijk even buiten beschouwing gelaten.

Ten tijde van zijn release kreeg Battlestar Galactica unaniem goeie persrecensies, wat resulteerde in een succes groter dan de makers wellicht zelf hadden kunnen vermoeden. Het hoge realistische karakter van de reeks en de intelligente beschouwingen liggen vast en zeker aan de basis van dit goede onthaal.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Edward James Olmos, Mary McDonnell, Jamie Bamber, James Callis, Tricia Helfer, Grace Park

Prijzen: 41 prijzen (waaronder 3 Emmy’s) en 91 nominaties (waaronder 16 nominaties voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 4

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3 en 4

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2004) aantal afleveringen: 13
De overlevenden van de aanval op de twaalf koloniën zijn op de vlucht voor de Cylons, maar moeten afrekenen met heel wat obstakels die zowel van binnen als van buiten komen. Aan het einde van het seizoen bereiken ze Kobol.

Seizoen 2 (2005) aantal afleveringen: 20
Om orde te scheppen binnen de heersende chaos binnen de vloot van de overlevenden, komt Starbuck terug van Caprica. Ook nu weer zijn de Cylons alom aanwezig. Tegen het einde van het seizoen keert Starbuck terug naar Caprica om daar een groep overlevenden op te halen. Samen met de nieuw verkozen president Gaius Baltar kiest een overgroot deel van de overlevenden ervoor om een thuis te maken op New Caprica.
Seizoen 3 (2006) aantal afleveringen: 20
New Caprica wordt bezet door de Cylons die de dienst uitmaken. President Gaius Baltar is nog altijd aan de macht, maar heeft niks meer te zeggen en is daar niet echt rouwig om. onder leiding van Colonel Tigh en met goedkeuring van Laura Roslin, onstaat er een ondergronds verzet. De Cylons voelen onraad en verliezen hun grip op de bevolking. Wilde executies zijn het gevolg. De Battlestar Galactica en de Battlestar Pegasus onder leiding van Admiral Adama zijn niet in staat een reddingsoperatie te organiseren.

Seizoen 4 (2008) aantal afleveringen: 20
Er zijn serieuze onderlinge conflicten binnen de cylongemeenschap. Vandaar dat een aantal cylons een alliantie zoeken met de mensen. De opnieuw tot leven gebrachte Kara Thrace leidt de laatste mensen en cylons naar de aarde. Maar dit is een nieuwe aarde, een waar een vroeg ras van mensen, dat genetisch gelijk is aan de mensen van de Battlestar Galactica, leeft. De mensen en cylons besluiten op deze planeet te blijven…Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •