1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

American Horror Story

Season1.be445

American Horror Story werd bedacht door Ryan Murphy, de man die ook verantwoordelijk was voor Nip/Tuck en ... Glee, wat in deze context echter geen referentie is. Het verhaal heeft alles van een doorsnee horrorprent in het genre van Japanse horrorfilms als The Ring en The Grudge, maar niets is wat het lijkt, American Horror Story is veel meer dan dat.

Het knappe aan AHS is dat het uitgangspunt redelijk simpel is. De uitwerking is echter complex en vanaf de eerste afleveringen vraag je je af hoe alles nu precies in elkaar zit, want je ziet dingen die je niet meteen kunt plaatsen. Geleidelijk aan worden er hints gegeven die alles in een juist perspectief plaatsen. Daarnaast is ook de vormgeving erg sterk: knappe sfeervolle fotografie, een zeer goede montage en decors die niks dan sfeer uitademen om nog maar te zwijgen over de speciale effecten die ook sterk zijn. De serie, gecatalogeerd onder de noemer miniserie (omdat dit een afgerond geheel is dat geen verlengde krijgt in een tweede seizoen), kreeg 17 nominaties voor een Emmy, meteen het hoogste aantal ooit door een miniserie gescoord. In de rolverdeling herkennen filmliefhebbers vast en zeker Dylan McDermott als Ben en Jessica Lange als buurvrouw Constance Langdon die zich ontfermt over Violet die met een depressie zit. Lange kreeg ondertussen een Golden Globe voor haar vertolking. De rol van Vivien wordt gespeeld door Connie Britton uit Friday Night Lights.

Het aparte aan American Horror Story is dat elk seizoen opgevat wordt als een apart geheel, een 'American Horror Story'. Het tweede seizoen van American Horror Story is dus niet meer met de Harmons en vindt ook niet in Los Angeles plaats. Het tweede seizoen verplaatst zich naar het creepy asylum Briarcliff. In het derde seizoen verplaatst de actie zich naar een school voor heksen, het vierde seizoen speelt zich af in een circus met menselijke rariteiten, in het vijfde seizoen trekken we naar een behekst hotel, seizoen zes speelt zich dan weer af in een bezeten boerderij, in het zevende seizoen gebeurt alle actie binnen een sekte, in het achtste seizoen zien we de gevolgen van de apocalyps, terwijl het negende seizoen teruggaat naar films als Friday the 13th en ons naar een zomerkamp voert waar een slasher voor de nodige amok zorgt.

Typisch voor deze serie is dat heel wat acteurs telkens opnieuw meespelen, zij het in compleet andere en nieuwe rollen. Sarah Paulson en Evan Peters speelden in zowat alle seizoenen mee. Andere getrouwen zijn Dennis O’Hare, Jessica Lange, Lily Rabe, Angela Bassett, Emma Roberts, Kathy Bates en Cheyenne Jackson.

 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Connie Britton, Dylan McDermott, Evan Peters, Lily Rabe, Zachary Quinto, Sarah Paulson, Jessica Lange, James Cromwell,  Sarah Paulson, Taissa Farmiga, Frances Conroy, Emma Roberts, Kathy Bates, Angela Bassett, Dennis O'Hare, Finn Wittrock, Lady Gaga, Wes Bentley, Cheyenne Jackson

Prijzen: 124 prijzen (waaronder 2 Golden Globes en 16 Emmy's) en 374 nominaties (waaronder 7 voor een Golden Globe en 78 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 10 (het tiende seizoen is besteld)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7

Bekijk de trailer

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •