1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

American Horror Story

Season1.be445

American Horror Story is bedacht door Ryan Murphy, de man die ook verantwoordelijk was voor Nip/Tuck en ... Glee, wat in deze context echter geen referentie is. Het verhaal heeft alles van een doorsnee horroprent in het genre van Japanse horrorfilms als The Ring en The Grudge, maar niets is wat het lijkt, American Horror Story is veel meer dan dat.

Het knappe aan AHS is dat het uitgangspunt redelijk simpel is. De uitwerking is echter complex en vanaf de eerste afleveringen vraag je je af hoe alles nu precies in elkaar zit, want je ziet dingen die je niet meteen kunt plaatsen. Geleidelijk aan worden er hints gegeven die alles in een juist perspectief plaatsen. Daarnaast is ook de vormgeving erg sterk: knappe sfeervolle fotografie, een zeer goede montage en decors die niks dan sfeer uitademen om nog maar te zwijgen over de speciale effecten die ook sterk zijn. De serie, gecatalogeerd onder de noemer miniserie (omdat dit een afgerond geheel is dat geen verlengde krijgt in een tweede seizoen), kreeg 17 nominaties voor een Emmy, meteen het hoogste aantal ooit door een miniserie gescoord. In de rolverdeling herkennen filmliefhebbers vast en zeker Dylan McDermott als Ben en Jessica Lange als buurvrouw Constance Langdon die zich ontfermt over Violet die met een depressie zit. Lange kreeg ondertussen een Golden Globe voor haar vertolking. De rol van Vivien wordt gespeeld door Connie Britton uit Friday Night Lights.

Het aparte aan American Horror Story is dat elk seizoen opgevat wordt als een apart geheel, een 'American Horror Story'. Het tweede seizoen van American Horror Story is dus niet meer met de Harmons en vindt ook niet in Los Angeles plaats. Het tweede seizoen verplaatst zich naar het creepy asylum Briarcliff. Opvallend is ook dat heel wat acteurs opnieuw meespelen, maar dan uiteraard in andere rollen. Het derde seizoen zal dan weer een hedendaagse romance worden over ... vampiers. Jessica Lange, Sarah Paulson en Evan Peters die zowel in seizoen 1 als 2 te zien waren, zullen ook nu weer present zijn. Ook Kathy Bates zal deel uitmaken van de cast.
 

Acteurs: Connie Britton, Dylan McDermott, Evan Peters, Lily Rabe, Zachary Quinto, Sarah Paulson, Jessica Lange, James Cromwell

Prijzen: 94 prijzen (waaronder 2 Golden Globes en 15 Emmy's) en 255 nominaties (waaronder 7 voor een Golden Globe en 60 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 6 (het zesde seizoen loopt momenteel in de VS)

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4 en 5

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2011) aantal afleveringen: 12
De Harmons (vader Ben, moeder Vivien en dochter Violet) verhuizen van Boston naar Los Angeles waar ze hun intrek nemen in een groots, gerestaureerd herenhuis. Ze proberen hun verleden achter zich te laten (Vivien heeft net een miskraam gehad en Ben had een relatie), maar wat ze niet weten is dat de geesten van de vorige bewoners in het huis ronddwalen. En die geesten zijn niet de eerste de beste: zo kunnen zij verschillende vormen aannemen (de huishoudster bvb. wordt door de mannen gezien wordt als een sexy, uitdagende jonge vrouw, maar door de vrouwen als lelijke, oude tante), hebben ze hun eigen agenda en waren zelf slachtoffer of moordenaar. De ex-bewoners van het huis zijn er bijgevolg niet mee opgezet dat er nieuwe indringers komen opdagen.

Seizoen 2 (2012) aantal afleveringen: 13
Briarcliff is een zwaar katholieke psychiatrische inrichting die gerund wordt door zuster Jude, onder de supervisie van Monsigneur Timothy Howard. Maar de man die met z'n experimenten een echt schrikbewind voert is dokter Arthur Arden, iemand waarvan het verleden in vraag wordt gesteld. Aan het begin van het verhaal worden twee nieuwe patiĆ«nten binnengebracht: een jongeman, Kit Walker alias Bloody Face, die zijn vrouw en nog een paar anderen onthoofd en gevild heeft, maar die zelf onschuld pleit en aliens als de daders aanwijst en een vrouw, journaliste Lana Winters, die omwille van haar 'anders zijn' opgenomen wordt. Winters wil met haar verhaal over Briarcliff de Pulitzer Prijs winnen. En dan is er ook nog Dr. Thredson, een zachtaardige jonge dokter, die pleit voor een meer menselijke behandeling...Voor iedereen, patiĆ«nt of personeel, wordt een verblijf in Briarcliff een ware verschrikking.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •  
 
 

Nieuw op DVD/Blu-ray