1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

True Blood

Season1.be445

True Blood gaat over de co-existentie van en de strijd tussen mens en vampier in het denkbeeldige stadje Bon Temps, ergens in Louisiana. Centraal staat Sookie Stackhouse, een serveuse met een paranormale gave (zij hoort van op afstand) en haar liefdesrelatie met vampier Bill Compton. Wat Twilight is voor jongeren is True Blood voor volwassenen. Een prima serie die overal lovende kritieken kreeg en die intussen een hele grote fanbase heeft opgebouwd. De bedenker van deze serie is ook niet de eerste de beste want Alan Ball was als scenarist in het verleden al verantwoordelijk voor een serie als Six Feet Under en voor langspeelfilms als American Beauty en Towelhead, die hij ook zelf regisseerde. Voor deze serie baseerde hij zich op de boeken 'The Southern Vampire Mysteries' van Charlaine Harris. Spijtig genoeg verliet Ball de serie met ingang van het zesde seizoen en dat is ook wel te merken.

True Blood is macaberder, perverser en goorder dan de meeste andere tv-series. Elke aflevering biedt een evenwicht tussen erotiek, humor, tragedie, mysterie en fantasie. True Blood overstijgt ook de gewone serie omdat er voortdurend links gelegd worden met actuele, sociale problemen. Qua sfeer en muziek doet de serie vaak denken aan die andere vampierenfilm, From Dusk Till Down. 

True Blood was een van de vele paradepaardjes van HBO. De serie ging in première op 7 september 2008 en is inmiddels tot een einde gekomen. De eerste drie seizoenen waren zeer goed, seizoen 4 was doenbaar, maar vanaf seizoen 5 ging het berg afwaarts, een euvel waar vele langlopende series mee te doen krijgen. De scenaristen zijn gewoon aan het einde van hun latijn. Dat zie je heel goed in het zevende en laatste seizoen. De verhaallijnen worden nodeloos gerokken en hadden kunnen worden verteld in vijf i.p.v. tien afleveringen. De nadruk ligt dit keer veel minder op de actie en veel meer op de personages. Dit seizoen is zeker niet het sterkste (verre van...), maar voor de fans is het meer dan bevredigend genoeg,  want ondanks alles werd er behoorlijk nagedacht over de afloop van elk personage. En toegegeven, voor de meeste van de personages zijn dat eindes waar ook wij mee kunnen leven. Leuk is ook dat de laatste aflevering van seizoen 7 de titel "Thank You" meekreeg als eerbetoon aan de talrijke fans.


 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Anna Paquin, Stephen Moyer, Sam Trammell, Ryan Kwanten, Rutina Wesley, Chris Bauer, Nelsan Ellis, Alexander Skarsgård

Prijzen: 30 prijzen (waaronder 1 Golden Globe en 1 Emmy) en 115 nominaties (waaronder 12 voor een Emmy, 3 voor een Golden Globe en één voor een BAFTA)

Aantal seizoenen: 7

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2008) aantal afleveringen: 12
Vampieren maken deel uit van de lokale bevolking. Zij vormen weliswaar nog steeds een nichegroep, maar ze ijveren wel voor gelijke rechten. Ze zijn ook  niet langer een gevaar voor de mens want nu de Japanners nepbloed hebben uitgevonden, hebben ze de mens niet echt meer nodig. Het hoofdpersonage Sookie is een vrome, christelijk opgevoede meid met een speciale gave: zij hoort wat mensen denken. Vanaf de eerste aflevering zie je hoe Sookie verliefd wordt op vampier Bill Compton die ze ter hulp snelt wanneer een koppel zijn bloed wil stelen. Het wordt echter allemaal een stuk complexer als blijkt dat Sookie’s baas, Sam Merlotte, ook een oogje heeft op haar en wanneer meisjes die zich hebben laten bijten door vampieren, vermoord worden teruggevonden.

Bonusmaterialen op de DVD: In focus: Vampires in America; Audiocommentaar bij episodes 1, 2, 4, 5, 7 en 11

Seizoen 2 (2009) aantal afleveringen: 12
In seizoen twee volgen we twee verhaallijnen: eerst en vooral is er de verdwijning van een 2000 jaar oude vampier, Godric genaamd, anderzijds is er de komst van Maryann Forrester naar het stadje Bon Temps. Deze mysterieuze vrouw met schijnbaar bovennatuurlijke krachten was op het einde van het eerste seizoen te zien toen zij de aandacht trok van Tara. Gaandeweg wordt de invloed die Maryann heeft op de inwoners van Bon Temps groter. Sookie en Bill snellen Bill's collega Eric ter hulp in zijn zoektocht naar Godric, die gevangen gehouden wordt door ‘The Fellowship of the Sun’, een kerkgemeenschap die zich bezig houdt met activiteiten die gericht zijn tegen de vampieren.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij episodes 2, 7, 8, 10, 11 en 12 (2x); The Vampire Report: special edition; Fellowship of the sun: Reflections Of Light

Seizoen 3 (2010) aantal afleveringen: 12
In dit derde seizoen wordt Bill gekidnapt door Russell Edgington, de koning van de vampieren, die Sookie een huwelijkaanzoek doet. Samen met de weerwolf Alcide slaagt Sookie erin Bill te redden, maar dan komt ze erachter dat haar relatie met Bill opgezet spel was met een wel heel specifiek doel.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij episodes 2, 3, 4, 6, 7 en 12 ; Anatomy of a scene; True Blood minisodes; True Blood Post Mortems, Snoop Dogg 'Oh Sookie' video

Seizoen 4 (2011) aantal afleveringen: 12
 
Na een jaar te hebben verbleven in de feeënwereld, keert Sookie terug naar de mensenwereld om te ontdekken dat Eric haar huis bezit, dat broer Jason politieagent is geworden en dat Bill bevorderd is tot koning van Louisiana. Bill ontdekt tijdens dit seizoen dat er een groep heksen in Shreveport komaf wil maken met de vampieren. Ze slagen erin om Lafayette, Jesus en Tara in te lijven en zorgen ervoor dat Eric zijn geheugen kwijt raakt. Marnie Stonebrook, de leider van de heksen, heeft duidelijk grootse plannen.

Bonusmaterialen op de DVD: Audiocommentaar bij episodes 2, 3, 4, 6, 9 en 10; Inside the episodes: een blik achter de schermen van elke episode; True Blood: The Final Touches

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •