1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Penoza

Season1.be445

Penoza is een Nederlandse misdaadserie waarin de hoofdrol vertolkt wordt door een vrouw (Monic Hendrickx). Een soort van ‘Nederlandse’ Sopranos waarin een vrouw zich opwerkt tot de top van het misdaadsyndicaat. De knappe regie (van Diederik van Rooijen), de sterke vertolkingen (van ondermeer Monic Hendrickx, Filip Peeters, Fedja van Hûet en Tom Jansen) en de prima sfeerschepping tillen deze serie ver boven het gemiddelde. Het regelmatig gebruik van André Hazes-liedjes onderstreept onafgebroken het bij-ons-in-de-Jordaan gevoel. Het Amsterdamse dialect kan voor Vlamingen misschien wel een hinder zijn, maar ondertitels hebben dit probleempje zo weggewerkt.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Monic Hendrickx, Sigrid ten Napel, Stijn Taverne, Olga Zuiderhoek, Niels Gomperts, Loek Peters, Raymond Thiry, Hajo Bruins, Gijs Naber

Prijzen: 3 prijzen (waaronder 1 Gouden Kalf) en 3 nominaties 

Aantal seizoenen:
 
Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4 en 5

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2010) aantal afleveringen: 8

Carmen van Walraven-de Rue is gelukkig gehuwd met Frans en moeder van drie kinderen. Hoewel haar man zich enkel bezig houdt met het versjacheren van soft drugs, wil Carmen dat hij breekt met het misdadig milieu. Wanneer Carmen’s broer echter een grote slag heeft geslagen (hij heeft een partij cocaïne gestolen van een grote misdadiger) en er een paar mannen omgebracht worden, is het hek van de dam en wordt Frans voor de ogen van zijn jongste zoontje Boris neergeknald. Carmen ontdekt dat haar man een pak schulden had en dat hij binnen het milieu meer was dan zomaar een kruimeldief. Ze besluit om het heft in handen te nemen en de zaken van haar man zelf op te lossen.

Seizoen 2 (2012) aantal afleveringen: 8

Carmen leeft met haar kinderen ergens undercover in Nederland. Ze heeft een nieuwe vriend en werkt bij hem in de winkel. De kinderen, in het bijzonder Natalie, zijn niet opgezet met dit anoniem leven. Wanneer Carmen plots het doelwit wordt van een schutter komt het verleden weer boven en moet ze andermaal van zich afbijten. Haar broer Irwan, die op het punt staat vader te worden, speelt hierbij een dubieuze rol. Ook de rol van Luther die belast is met de bescherming van Carmen, is niet helemaal zuiver. Wanneer Carmen voor de rechtbank iedereen vrijpleit, denkt ze haar leven opnieuw te kunnen oppakken. Maar niets is minder waar want een zekere Henk Ooms, één van de mensen die vrijkomt door de getuigenis van Carmen, heeft nog een paar rekeningen uit het verleden te vereffenen. Met haar vader gaat het fysisch van kwaad naar erger.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •