1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Friday Night Lights

Season1.be445

Het uit 1990 daterend boek ‘Friday Night Lights’ groeide uit tot een film die gemaakt werd door The Kingdom-regisseur Peter Berg. De film deed het in Amerika niet onaardig, maar Berg en producent Brian Grazer waren van oordeel dat er uit het boek meer te halen was en konden de NBC overtuigen om er een tv-serie van te maken. De serie heeft op zich verder helemaal niks met de film te maken en ook de niet-liefhebbers van American football zullen zich best geïnteresseerd uitkijken naar de lotgevallen van de voornaamste protagonisten. Eigenlijk gaat het meer over leven dan over football: Friday Night Lights gaat over jongeren en over de gebeurtenissen in een klein Amerikaanse stadje. Een beetje in het genre van The O.C., maar dan tegen een andere achtergrond.

Friday Night Lights ging in Amerika van start in 2006 en loopt nu nog steeds. Hoewel de serie nooit het aantal kijkers trok waarop men hoopte, werd ze overal geprezen en bekroond omwille van het realistische beeld dat werd opgehangen van ‘Middle America’ en om de uitdieping van zijn personages.

Bij ons is Friday Night Lights een relatief onbekende serie die in de pers alom bejubeld wordt. Het is dan ook jammer dat geen enkel tv-station in Vlaanderen of in Nederland hier brood in ziet. Eén van de oorzaken moet gezocht worden in het feit dat alles zich afspeelt in het wereldje van American football, niet meteen de meest geliefde en gekende sport aan deze kant van de oceaan. Neemt echter niet weg dat op gebied van dialogen, personages, authenticiteit en karakteruitdieping Friday Night Lights kan wedijveren met de beste. In één van de hoofdrollen zie je Taylor Kitsch (John Carter, X-Men Origins: Wolverine), die gtipt wordt als één van de absolute coming stars.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Kyle Chandler, Connie Britton, Aimee Teegarden, Taylor Kitsch, Jesse Plemons

Prijzen: 13 prijzen (waaronder 3 Emmy’s) en 49 nominaties (waaronder 10 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 5

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4 en 5

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2006) aantal afleveringen: 13

Debuterend football-coach Eric Taylor staat aan het hoofd van de Panthers, een high school football team dat dit jaar alles in zich heeft om het te maken aan de top. Heel de bevolking van Dillon volgt hun prestaties op de voet en kijkt uit naar het kampioenschap. Voor Eric staat er heel veel op het spel. De overwinning zal heel goed smaken, maar de druk is enorm. Slaagt Eric erin om zijn team te motiveren en de jongeren op het goede spoor te houden? En wat dan met de inwoners van Dillon?

Seizoen 2 (2007) aantal afleveringen: 15

Coach Taylor heeft een nieuwe job aanvaard in Austin. Zijn zwangere echtgenote Tami en dochter Julie blijven achter in Dillon, Texas. Maar wanneer zijn ex-ploeg, de Dillon Panthers, problemen ondervinden met hun coach keert Taylor terug naar Dillon. Julie zet – tot grote ergernis van haar moeder – een punt achter haar relatie met Matt en begint iets met een oudere man. Ondertussen probeert de coach opnieuw wedstrijden te winnen, maar dat is niet evident gezien de ploeg af te rekenen krijgt met verschillende interne problemen…

Seizoen 3 (2008) aantal afleveringen: 13

Coach Taylor is er niet in geslaagd om de Panthers naar de overwinning van het kampioenschap te leiden. Hierdoor verhoogt de druk. Quarterback Matt Saracen ziet zijn positie bedreigd wanneer nieuwkomer J.D. McCoy zijn intrede doet. J.D. is een natuurtalent met achter hem een rijke familie en een overbezorgde vader. Tussen Matt en Julie bloeit de romantiek weer open. Dan ontdekt Taylor een complot om hem af te zetten. De man achter deze samenzwering is Joe, de vader van J.D. die Taylor wil vervangen door de personal coach van J.D…

Seizoen 4 (2009) aantal afleveringen: 13

Coach Eric Taylor heeft het als coach van het football team van East Dillon High niet gemakkelijk. De ploeg, het veld en de werkomstandigheden verschillen dag en nacht van die van West Dillon. Bij het samenstellen van de ploeg, merkt Taylor dat er hem heel wat problemen te wachten staan. Centraal in dit vierde seizoen staan verder ook nog de personages Matt Saracen en Tim Riggins.

Seizoen 5 (2010) aantal afleveringen: 13
Het nieuwe schooljaar is aangebroken. Tami werkt als begeleidster in East Dillon High School. Tim zit nog steeds in de gevangenis en Eric probeert zijn team klaar te stomen voor het nieuwe seizoen. Maar hun sterspeler Vince Howard krijgt het moeilijk wanneer hij bedreigd wordt met de dood en wanneer zijn vader, net ontslagen uit de gevangenis, plots komt opdagen. Julie valt voor een getrouwde man en wordt geconfronteerd met diens echtgenote. De problemen van Vince hebben hun weerslag op de ploeg zodat coach Taylor hem aan de kant laat. Door budgetproblemen komt de toekomst van Tami en de ploeg aan een zijden draadje te hangen…

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •