1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Downton Abbey

Season1.be445

Downton Abbey is een Brits kostuumdrama, gecreëerd en voornamelijk geschreven door acteur en schrijver Julian Fellowes, die zijn sporen verdiende als de scenarist van Gosford Park en The Young Victoria. Downton Abbey werd een prachtig verzorgde serie waarbij de kritiek op de klassenverschillen heel subtiel wordt aangebracht. Er werd niet op een pond meer of minder gekeken want elke aflevering kostte meer van £1 miljoen. De serie trok in Engeland bij de start meer dan tien miljoen kijkers en wist ook uitstekende reviews te halen. Met als gevolg dat er tot op heden nog vier vervolgseizoenen kwamen. Ondertussen werd besloten dat de serie eindigt met het zesde seizoen.

Misschien terecht, want ondanks het feit dat deze superieure kostuumsoap telkens weer de interesse en nieuwsgierigheid weet te genereren, merken we ook dat de serie zich naar een einde sleept. Het vierde seizoen was een tegenvaller, het minste seizoen van allemaal. Met het vijfde weet de serie zich te herpakken, maar je ziet dat de creativiteit verdwenen is en dat er overgeschakeld wordt op een vertrouwde formule zodat de serie zichzelf niet dreigt te herhalen. Je hebt de indruk dat je het precies allemaal al eens eerder hebt gezien.

Niettemin is het nog steeds duimen en vingers aflikken bij het zien van al die prachtige decors en kostuums en het horen van de briljante dialogen. Wat ook steeds weer opvalt, is dat de research die aan deze serie voorafging, ook in dit vijfde seizoen alweer de absolute top bereikt. Tot in de kleinste details wordt er rekening gehouden met de periode waarin het verhaal zich afspeelt: niet enkel zijn kleding, kapsels, auto’s, etc. precies zoals het in die tijdsperiode moest zijn, maar ook is bijv. het gedrag van het personeel mee geëvolueerd met de tijd. Hun gedrag staat in 1924 mijlenver van dat in 1912 toen de serie begon.

De serie speelt zich af in het fictieve Downton Abbey, het landgoed van de graaf en gravin van Grantham, en volgt de levens van de aristocratische familie Crawley en hun bedienden vanaf twee jaar voor WO I. De belangrijke gebeurtenissen door de jaren heen worden in de serie verwerkt en zullen duidelijk hun invloed laten gelden op de levens van de Britse sociale hiërarchie. De serie kreeg zowel van het publiek als van de pers –zowel in het Verenigd Koninkrijk als in de VS – een uitstekende respons. De opnames vonden hoofdzakelijk plaats in Hampshire en in Bampton, in Oxfordshire. 

Downton Abbey is een uiterst verzorgd kostuumdrama dat misschien niet meteen de mannelijke kijker zal aanspreken, maar binnen de vrouwelijke doelgroep en de fans van Jane Austen of van series als Brideshead Revisited is er een grote schare kijkers die valt voor dergelijke kwaliteitstelevisie. De vertolkingen zijn briljant met op kop veterane Maggie Smith als Violet.
Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Hugh Bonneville, Laura Carmichael, Michelle Dockery, Elizabeth McGovern, Brendan Coyle, Maggie Smith 

Prijzen: 45 prijzen (waaronder 2 BAFTA's, 11 Emmy's en 3 Golden Globes) en 150 nominaties (waaronder 37 voor een Emmy, 11 voor een BAFTA, 7 voor een Golden Globe en 16 voor een Golden Nymph)

Aantal seizoenen:
 6

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4 en 5

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2010) aantal afleveringen: 7
Downton Abbey, het uitgestrekte Edwardiaanse landgoed ergens in Yorkshire, heeft een erfgenaam nodig. Gezien Lord Crawley en zijn Amerikaanse echtgenote Lady Cora drie dochters hebben, moet de opvolger voor het landgoed gezocht worden tussen de neven. Dus valt de keuze op Matthew, maar dat is niet tot ieders zin. Twee gebeurtenissen kleuren het leven van de Crawleys: de terugkeer van de kamerbediende Bates en het zinken van de Titanic. Het verhaal speelt zich immers af tijdens de vroege regeerperiode van Koning George V, twee jaar voor het uitbreken van WO I.

Bonusmaterialen op de DVD: House in History - Downton Abbey (9:44 min.); The Making of Downton Abbey (13:13 min.); Deleted Scenes (7:46 min.);

Seizoen 2 (2011) aantal afleveringen: 8 (+ de Kerstspecial)
In het tweede seizoen pikken we de draad weer op in 1916. WO I woedt volop. Matthew Crawley wil zijn vaderland verdedigen en vecht mee aan het front, tot grote bezorgdheid van de Crawleys en het personeel. Matthew is intussen verloofd met Miss Lavinia Catherine Swire, tot ergernis van Mary Crawley die stikjaloers is. Helaas voor Matthew overlijdt Lavinia net voor het huwelijk. Matthew zweert Lavinia trouw te blijven en nooit met Mary te trouwen. John Bates wordt op het einde van het seizoen gearresteerd wegens verdenking van de moord op zijn ex. Die vergiftigde zichzelf, maar men is er van overtuigd dat Bates haar vermoordde omdat zijn een geheim verkocht aan de krant.

Bonusmaterialen op de DVD: House To Hospital (8:03 min.); Fashion and Uniforms (10:46 min.); Romance in a Time Of Warfare (13:18 min.); Deleted Scenes (11:29 min.)

Seizoen 3 (2012) aantal afleveringen: 8 (+ de Kerstspecial)
Matthew en Mary zijn ondertussen gehuwd. Tom Branson en een zwangere Lady Sybil keren terug naar Downton, nadat het huis van de aristocraat in Ierland is afgebrand. Maar het landgoed en de business staan onder zware druk omdat Robert het meeste van Cora’s fortuin verloren heeft door een aantal foute investeringen. Matthew koopt Robert uit met het geld dat hij geërfd heeft van de vader van zijn voormalige verloofde Lavinia Swire en wordt zo mede-eigenaar van Downton. Het noodlot slaat echter toe wanneer Sybil overlijdt aan complicaties bij de geboorte van hun dochter. Nadat iemand de onschuld van Mr. Bates aantoont, wordt die vrijgelaten uit de gevangenis. Ondertussen hebben Matthew en Tom, die de nieuwe landbestuurder wordt, Downton Abbey omgevormd tot een winstgevend bedrijf. In dit seizoen maakt Shirley MacLaine haar intrede als Martha Levinson, de moeder van Lady Grantham.

Bonusmaterialen op de DVD: Lady Mary's Wedding Day (12:34 min.); Lady Edith's Wedding Day (15:23 min.); Shirley MacLaine at Downton Abbey (8:48 min.); Behind The Scenes: The Cricket Match (6:31 min.); Behind The Scenes (12:18 min.)

Seizoen 4 (2013) aantal afleveringen: 8 (+ de London special)
We schrijven 1922. Lady Mary Crawley rouwt om de dood van haar man Matthew, die zes maanden geleden omkwam in een auto-ongeluk. Matthew, de erfgenaam van Downton Abbey, kwam net terug van het hospitaal waar hij een bezoekje bracht aan zijn vrouw en zoon George. Zal Lady Mary ooit het geluk nog terugvinden? Ze heeft in ieder geval twee aanbidders: Lord Anthony Gillingham, een schoolvriend die ze lang niet gezien heeft en de aristocraat Charles Blake. Maar de keuze blijft moeilijk. Tom Branson krijgt alsmaar meer macht en wordt belangrijker binnen de familie. Hij begint een relatie met een lerares uit het dorp. Net als Anna en John, genieten ook Edith en Michael Gregson volop van het leven…Maar beide relaties krijgen wel af te rekenen met problemen.

Bonusmaterialen op de DVD: Making Of (11:55 min.); The Abbey Cam (12:59 min.); Meet the New Cast (9:02 min.)

Seizoen 5 (2014) aantal afleveringen: 8 (+ de Kerstspecial: A Moorland Holiday)
We zijn 1924. De ‘roaring twenties’ hebben hun intrede gedaan in Downton Abbey, maar veel is er niet veranderd. Lady Mary is druk bezig met uit te zoeken wie van haar aanbidders in aanmerking komt om de plaats en titel van haar echtgenoot over te nemen. Lady Edith heeft haar onwettige dochter ondergebracht bij een lokale boer en toont erg veel interesse in het meisje, hoewel niemand (die haar geheim niet kent) begrijpt waarom. Lady Cara is erg gediend met de flatterende opmerkingen van een geëerd kunstcriticus, tot groot ongenoegen van haar man Robert. Violet heeft schrik de vriendschap te verliezen van Isobel die aantrek heeft van een lokale lord die meer wil dan vriendschap. Bij het dienstpersoneel vermoedt Bates dat zijn vrouw Anna, die er gestresseerd bijloopt omwille van de geheimen die ze heeft, iets voor hem te verbergen heeft. Daisy is aan het studeren gegaan om haar plaats in de maatschappij te verbeteren.

Bonusmaterialen op de DVD: Behind the Scenes - Day 100 (10:14 min.); A Day With Lady Rose (7:52 min.);
The Roaring Twenties (26:32 min.); A Sneak Peak of Series 5 Special Episode

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •