1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Sopranos

Season1.be555

Voor vele Amerikaanse journalisten was The Sopranos een van de meest invloedrijke series van de laatste tien jaar. De serie startte in 1999 en eindigde na zes seizoenen in 2006. In Amerika keken zo wat 10 miljoen kijkers naar elke aflevering. Bij ons, in België en Nederland zo’n goeie 200.000. Nochtans zette de serie een standaard uit voor alle series die zouden volgen en zorgde ze ervoor dat televisieseries hetzelfde aanzien kregen als bioscoopfilms.

Centraal in de serie staat Tony Soprano, een Amerikaanse Italiaan die werkt voor een afvalbedrijf, maar in real life maffiabaas is. Niet alleen schetst de serie een accuraat beeld van het gewelddadige maffiamilieu in New Jersey, ook komen de familie- en liefdesperikelen van Tony en de zijnen uitgebreid aan bod. De ongewone combinatie van harde misdaadscènes en soapachtige elementen zorgen ervoor dat The Sopranos allesbehalve een conventionele televisieserie is. De dialogen zijn spitsvondig, grof en doorspekt met heel wat humor en Italiaanse woorden. De actiescènes zijn dan weer realistisch en gewelddadig en de seksscènes open en bloot. Het hoge realiteitsgehalte was één van de talrijke troeven (naast de vertolking, het scenario en de werkelijk fantastische muziek van o.a. Cream, Bob Dylan, Nick Lowe, Elvis Costello, Bruce Springsteen, Los Lobos, Van Morrison, Nils Lofgren etc.) waarmee The Sopranos zich onderscheidde van andere series. In de hoofdrol is James Gandolfini als Tony Soprano weergaloos, zijn naam zal voor altijd verbonden blijven aan die van de maffiabaas uit New Jersey. Verder herkennen de fans van maffiafilms ook heel wat acteurs uit Goodfellas, de film van Martin Scorsese waarmee The Sopranos soms opvallend veel gelijkenissen vertoont. Schrijver-regisseur van de serie is David Chase. Hij groeide, net als heel wat acteurs in de Sopranos, op in het Italiaans-Amerikaans milieu van New Jersey. Elke aflevering van de serie staat op zich, maar om het verloop van de serie (en de achtergrond van de personages) gemakkelijk te volgen is het bekijken van iedere aflevering een voorwaarde.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: James Gandolfini, Edie Falco, Lorraine Bracco, Michael Imperioli, Dominic Chianese, Jamie-Lynn Sigler, Tony Sirico, Steve Van Zandt, Drea de Matteo

Prijzen: 83 prijzen (waaronder 21 Emmy’s en 5 Golden Globes) en 217 nominaties (waaronder 91 voor een Emmy en 17 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen: 6

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5 en 6

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (1999) aantal afleveringen: 12

Tony Soprano krijgt een paniekaanval en wordt doorverwezen naar een psychiater, de aantrekkelijke Dr. Melfi. In hun onderlinge gesprekken komen we meer te weten over zijn labiele moeder en over de grote invloed van Tony’s vader. Ook ontdekken we de compliceerde relatie tussen Tony en zijn vrouw Carmela. Kinderen Meadow en Anthony Jr. beginnen zich vragen te stellen over de activiteiten van hun vader. Tony’s oom Junior wordt de grote baas, maar Tony zorgt voor een gepast antwoord.

Seizoen 2 (2000) aantal afleveringen: 13

Het tweede seizoen wordt vooral gekenmerkt door de strijd om de macht. Richie, de broer van Jackie Aprile Sr., de vorige baas, wil Tony ombrengen, maar krijgt zelf de rekening gepresenteerd van Janice, Tony’s zuster. Twee handlangers van de Soprano-clan willen voor zichzelf beginnen, maar worden vakkundig geëlimineerd. Big Pussy, Tony’s vriend, blijkt niet diegene te zijn voor wie hij zich uitgeeft en dat gaat niet ongestraft voorbij.

Seizoen 3 (2001) aantal afleveringen: 13

In het derde seizoen zien we voor het eerst de ambitieuze Ralph Cifaretto, die na een lange gevangenisstraf in Miami, vrijkomt en de leiding neemt van de Aprile-clan. Jackie Aprile Jr. begint een relatie met Tony’s dochter Meadow, maar Tony ergert zich blauw aan het roekeloze gedrag van Jackie, die hij als zijn pupil beschouwde. Het komt tot een bloedige aanvaring tussen Ralph en Tony, die een relatie begint met een zekere Gloria.

Seizoen 4 (2002) aantal afleveringen: 13

Tony en Ralph investeren een pak geld in een renpaard dat verschillende koersen wint. Maar wanneer het paard omkomt in een brand is Tony er zeker van dat Ralph hierachter zat. De relatie tussen Carmela en Tony staat wegens de slippertjes van Tony en financiële problemen, onder druk. Wanneer één van Tony’s voormalige maîtressen hem thuis opbelt, zet Carmela Tony aan de deur.

Seizoen 5 (2004) aantal afleveringen: 13

In dit seizoen maken we kennis met heel wat nieuwe personages, de meeste van hen gangsters die gelijktijdig uit de gevangenis uitslagen worden. Onder hen Tony Blundetto, de neef van Tony die op het rechte pad wil en een massagesalon begint. Verder ontspint zich een bloedige strijd binnen de Lupertazzi-clan voor het leiderschap. Tony en Carmela leggen hun geschillen bij, op voorwaarde dat Tony een aantal beloften nakomt.

Seizoen 6 (2006) aantal afleveringen: 21

Tony wordt na een schietpartij in comateuze toestand opgenomen in het ziekenhuis. De aanslag verandert Tony’s levenswijze, maar van zodra er nieuwe problemen op het werk de kop opsteken, vervalt Tony in zijn oude gewoonten. Tony en Chris, Tony’s protegee, hebben een auto-ongeval omdat Chris reed onder invloed van drugs. Dr. Melfi dumpt Tony als haar patiënt. Tussen Tony en de Lupertazzi-clan komt het tot een afrekening.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •