1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Slap

Season1.be4,54,55

Hoewel verre van bekend is de Australische tv-serie The Slap één van de beste series van de laatste jaren, vooral in het dramagenre. Het onderwerp van de serie leunt aan bij Carnage, de film van Polanski, maar gaat een stuk dieper. Als basis voor de serie werd de gelijknamige novelle van Christos Tsiolkas gebruikt. Het uitgangspunt is de mep (de bewuste ‘slap’) die een oudere man toedient aan een kind op een BBQ. Het kind was al heel de tijd lastig en dreigde ermee de man z’n zoon te slaan met een baseballbat. Dat ging voor hem net iets te ver…

In de zeven afleveringen die volgen, staat telkens één van de personages centraal. De fameuze mep zet een rollercoaster van emoties in gang, waarbij dieper en dieper gegraven wordt in het verleden van de personages, hun relaties onderling en hun ‘kwalijke’ kantjes. Tegelijkertijd spitst de serie zich toe op de spanningen en dilemma’s die er binnen de verschillende families ontstaan naar aanleiding van het bewuste evenement.
De serie gaat heel zorgvuldig te werk. Met mondjesmaat krijgen we informatie die ons toelaat het gedrag en de motieven van de verschillende personages beter te begrijpen. Hoewel elke aflevering verteld wordt vanuit een ander personage (de afleveringen dragen telkens de naam van het centrale personage), gaat het verhaal gewoon verder. Het is dus niet zeven keer een verschillende ‘point of view’ op de gebeurtenissen. Wat The Slap ook zo goed maakt is zijn zin voor realisme: geen meligheid of dramatische kunstgrepen, maar gewone situaties zoals ze in het dagelijks leven voorkomen, zeer herkenbaar voor iedereen. Ook de reacties zijn zo vertrouwd, net of je zelf participeert aan het verhaal. En bovenal, het blijft allemaal erg boeiend, je bent echt begaan met de personages en wil weten wat er volgt.

Het centrale thema ‘is het pedagogisch verantwoord dat je een kind slaat of niet?’ heeft in Australië een net andere impact als bij ons. Daar is het bij wet verboden om een kind te slaan. Niettemin is het een universeel thema dat voor heel prangende televisie zorgt en dat overal discussies loswerkt.

The Slap werd dit jaar genomineerd voor een BAFTA voor beste internationale serie. Dat de serie uiteindelijk niet gewonnen heeft, is niet zo verwonderlijk gezien ze concurrentie had van Borgen (de winnaar), Modern Family en Forbrydelsen. Meer Europese erkenning viel de serie te beurt op het Monte-Carlo TV Festival waar ze genomineerd werd voor vijf Golden Nymphs. In Australië, het land van oorsprong, ging The Slap wél aan de haal met heel wat prijzen.
In de rolverdeling noteren we een paar vertrouwde gezichten. Hector wordt met brio gespeeld door Jonathan LaPaglia, de broer van de meer bekende Anthony; Sophie Okonedo (Criminal Justice en Hotel Rwanda) speelt Aisha, zijn echtgenote. Melissa George kennen de meesten uit Home And Away, Grey’s Anatomy en In Treatment. Zij speelt de rol van de emotioneel labiele Rosie die Harry, de dader, uiteindelijk voor de rechtbank zal slepen.

De serie werd voorheen reeds uitgezonden op The Sundance Channel. Hopelijk brengt iemand dit pareltje vlug uit op DVD.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Jonathan LaPaglia, Alex Dimitriades, Melissa George, Sophie Okonedo, Essie Davis, Sophie Lowe

Prijzen: 9 prijzen en 12 nominaties (waaronder 1 voor een BAFTA en 5 voor een Golden Nymph)

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: bij ons nog niet beschikbaar op DVD

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2011) aantal afleveringen: 8

Het verhaal speelt zich af in Melbourne, in de tuin van één van de protagonisten. Hector wordt veertig en dat moet gevierd worden. Naast Hectors ouders Manolis en Koula en zijn echtgenote Aisha, werden ook neef Harry en z’n echtgenote Sandi uitgenodigd. Verder zijn aanwezig: het bevriende koppel Rosie en Gary; Anouk, de vriendin van Aisha en Rosie; Connie, een studente die werkt voor Aisha en bijklust als babysitter; Richie, haar homovriend; Elisavet, de zus van Hector en de kinderen Rocco, Hugo, Adam en Melissa. Alles verloopt prima tot één van de kinderen ermee dreigt de andere te slaan met een baseballbat. Vader Harry, die vindt dat z’n zoon Rocco bedreigd wordt, grijpt in en verkoopt de vierjarige Hugo een oplawaai. Meteen is de sfeer gebroken en is het feest afgelopen. De ouders, Rosie en Gary, dreigen ermee Harry een proces aan te doen. Maar zijn er wel genoeg getuigen, want niet iedereen heeft gezien wat er precies gebeurde…

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •