1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Californication

Season1.be445

Californication is één van onze favoriete tv-series. Lekker ontspannen, volwassenen entertainment met een hoek af. De dialogen en bepaalde scènes (veel naakt) zijn dan ook niet voor iedereen geschikt. 
 
David Duchovny (The X-Files) schittert als schrijver Hank Moody, die met een writer’s block zit en ook met familiale problemen te kampen heeft, want hij kan amper weerstaan aan vrouwelijk schoon. Moody is ook liever lui dan moe wat wellicht een verklaring is voor z'n gebrek aan productiviteit. Zijn echtgenote Karen en dochter Becca sluiten hun echtgenoot/vader diep in hun hart, maar krijgen het met de dag moeilijker om het gedrag van Hank nog langer te tolereren. Gelukkig is er ook nog zijn manager, Charlie Runkle, een redelijk perverte professional met een gigantisch libido, die altijd klaar staat om zijn cliënt te helpen. De rode draad doorheen de serie is de voortdurende 'struggle' die Moody moet leveren om zichzelf te bewijzen als waardige echtgenoot en vader. Zijn hedonistische instelling en zijn zwak voor vrouwen, drank en drugs laten dat echter niet toe.

Californication moet het hebben van de genante situaties en de scherpe dialogen waar je weliswaar vaak hartelijk mee kan lachen. Maar ondanks alle bacchanale en andere excessen zit er ook iets weemoedig in de serie. Je voelt de onafgebroken pogingen van het hoofdpersonage om zijn leven terug op de rit te zetten, maar tegelijkertijd ervaar je ook zijn zwaktes. En dat maakt hem een kwetsbaar personage dat je niet onberoerd laat. Niet dat je er medelijden mee krijgt, maar je begrijpt hem, je wil dat hij slaagt in zijn missie. Verder mag de parodie op de nonchalante levensstijl in Hollywood er ook zijn. De vertolkingen zijn super: vooral David Duchovny en Evan Handler vormen een duo dat elkaar prima aanvoelt en aanvult. Een ander pluspunt is de kleurrijke fotografie en de hemelsblauwe decors. Volgens ons heeft het in al die seizoenen van Californication nooit één keer geregend. De serie ademt daarom een lekkere zomerse sfeer uit.

Spijtig genoeg vertonen de laatste seizoenen (te beginnen met seizoen 5) een serieuze bloedarmoede op het vlak van de scenario's. De verhaallijnen in die seizoenen, hebben weinig te maken met al wat voorafging. het zijn en blijven wel dezelfde personages, maar die seizoenen zijn vooral toegespitst op eenmalige evenementen: Moody schrijft het script voor een actiefilm, Moody schrijft het script voor een rockopera,  Moody ontdekt dat hij een zoon heeft. In elk van die seizoenen worden er nieuwe personages opgevoerd en verdwijnen de vroegere geleidelijk naar de achtergrond.

Gelukkig blijft er te genieten van Hank Moody en Charlie Runkle, van de lekker 'vettige' dialogen en extravagante excessen van onze twee opgefokte stieren. Californication is een serie waar je als kijker (en blijkbaar ook als acteur - kijk maar naar de extra 'Series Bloopers' op de DVD van seizoen 7) heel wat plezier aan kan beleven. Maar helaas geniet de serie bij ons geen grote naambekendheid of dito populariteit waardoor ze zich eerder richt op een nichegroep. 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: David Duchovny, Natascha McElhone, Evan Handler, Madeleine Martin, Pamela Adlon, Madeline Zima 

Prijzen: won 6 prijzen (waaronder 2 Emmy’s en 1 Golden Globe) en 32 nominaties (waaronder 4 voor een Emmy, 5 voor een Golden Globe en 1 voor een internationale BAFTA)

Aantal seizoenen: 7

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2007) aantal afleveringen: 12
Hank Moody is een schrijver die zijn verslaving aan mooie vrouwen, drugs en (in combinatie met de twee vorige) seks amper onder controle heeft en daardoor vaak in conflict komt te liggen met zijn dochter die hij correct tracht op te voeden en zijn vriendin, die hem niet voor niets heeft laten zitten. Als dat nog niet voldoende is, wil zijn carrière niet echt van de grond komen.

Seizoen 2 (2008) aantal afleveringen: 12
In dit tweede seizoen rond de oversekste schrijver Hank Moody, lijken de plooien met zijn ex Karen opnieuw glad gestreken te zijn. Dochter Becca voelt er zich goed bij en krijgt een vriendje. Bovendien mag Hank de biografie schrijven van een wereldberoemde producer. Maar als het nieuws dat Sonja, één van de vrouwen met wie Hank seks heeft gehad tijdens seizoen één, wel eens zwanger zou zijn kunnen zijn van zijn kind, de kop opsteekt, lijken er opnieuw barsten te komen in de relatie. Hank’s agent Charlie wordt omwille van veelvuldige masturbatie op het werk ontslagen en belandt in de pornobusiness.

Seizoen 3 (2009) aantal afleveringen: 12
Dit seizoen vangt aan waar seizoen twee ophield. Hank heeft een job als leraar en moet tot zijn eigen scha en schande ontdekken dat z’n dochter Becca meer en meer zijn karaktertrekken overneemt. Hij faalt andermaal als vader en de relatie met z’n dochter die aanvankelijk vriendelijk en lief was, wordt dus rebelser en grimmiger. Ondertussen heeft Hank ook heel wat nieuwe relaties met jongere en oudere vrouwen die hij tegen het lijf loopt op de campus,wat natuurlijk geen goed doet aan de relatie met zijn eeuwige liefde en de moeder van Becca, de intelligente Karen. De finale van dit seizoen is er één die wel eens ingrijpende gevolgen kan hebben voor Hanks verdere leven…
In dit derde seizoen, dat voor velen het beste is tot nu toe, zien we ook Peter Gallagher en Kathleen Turner (als de vuilgebekte baas van Charlie Runkle) in belangrijke bijrollen. Eva Amurri, de dochter van Susan Sarandon, steelt de show als één van de veroveringen van Hank.

Bonusmaterialen op DVD: Sounds Of Californication (6:53 min); Casting Couch (7:24 min); OMG! Is That Rick Springfield? (5:27 min); Guest Relations (7:49 min)

Seizoen 4 (2011) aantal afleveringen: 12
In het vierde seizoen zit Hank Moody volledig aan de grond: hij is net ontslagen uit de gevangenis of hij wordt voor de rechtbank gedaagd wegens verkrachting van een zestienjarig meisje (Mia, een meisje waarmee hij in seizoen 1 wilde seks had). Ook is ondertussen uitgekomen dat het boek ‘Fucking & Punching’ eigenlijk geschreven werd door Hank en niet door Mia die de tekst gejat had en onder eigen naam heeft uitgebracht. Nu iedereen weet dat Hank de auteur is, wil Hollywood het boek verfilmen. De onthullingen hebben er ook voor gezorgd dat Becca en Karen hem andermaal de rug hebben toegekeerd. Meer nog, Karen heeft een nieuwe vriend en Becca speelt nu in een meisjesgroep. Charlie heeft zonder het te weten zijn ex Marcy zwanger gemaakt, maar die heeft ook een nieuwe vriend, een steenrijke producer die de film van Hank produceert...

Bonusmaterialen op DVD: Cast Q & A; A sit-down with Rob Lowe (5:15 min); foto galerij

Seizoen 5 (2012) aantal afleveringen: 12
In dit seizoen staat er heel wat te gebeuren. Hank krijgt een nieuwe opdracht die hem andermaal naar Los Angeles brengt. In opdracht van muziekproducer Samurai Sam (rol van RZA) moet hij het scenario schrijven van een actiefilm à la Beverly Hills Cop. Maar in het vliegtuig loopt het al fout. Hank heeft seks met Kali, toevallig de protégee van... Sam. Verder krijgt Hank ook te maken met Tyler, het vriendje van Becca, die zichzelf als een jongere én betere versie ziet van Hank. Ook Charlie Runkle zit niet stil. Hij papt aan met Lizzie, de nanny van zijn zoon. Maar wanneer Runkle Tyler onder zijn hoede neemt, kiepert Hank hem buiten als manager en als vriend. En wat met Karen horen we u denken? Wel Karen is gelukkig getrouwd met Bates, die helaas niet van de drank kan blijven. En dan is er ook nog Carrie, de nieuwe vriendin van Hank, een verleidelijke vrouw met psychopatische trekjes...

Bonusmaterialen op DVD: Seven tips for healthy parenting by Hank Moody (2:05 min): CaliFUNication; Santa Monica Cop (1:08 min)Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •