1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Girls

Season1.be445

De HBO-serie Girls vertelt de belevenissen van vier (vrouwelijke) twintigers in het hedendaagse New York. De serie werd bedacht en geschreven door Lena Dunham die ook mocht regisseren, produceren én acteren. Kwestie van het geven van vertrouwen ... Dunham speelt het centrale personage Hannah Horvath. 
Eén van de co-scenaristen en uitvoerende producenten is niemand minder dan Judd Apatow, de man achter langspeelfilms als The 40 Year Old Virgin, Knocked Up en This Is 40. Apatow staat bekend als iemand van weinig compromissen en dat is ook aan deze serie te merken. De dialogen en scènes kennen weinig schroom, zijn spitsvondig, frank en vrij en getuigen van weinig toegevingen.

Je krijgt dus situaties te zien die erg realistisch zijn en die gevoelige kijkers beslist tegen de borst zullen stoten. Aflevering twee van het eerste seizoen opent bijvoorbeeld met een neukscène waarin de jongen aan het einde vraagt: "Waar wil je dat ik klaarkom?", kwestie van de zaken even in de juiste context te zetten. Daar net voor heeft hij ook nog een plejade afgestoken aan schuttingswoorden en heeft hij de vrije loop gegeven aan zijn 'dirty fantasies'. Maar vreemd genoeg komt Lena Dunham hiermee telkens weg. Geen glitter en glamour, maar straight to business. Gewoon de dingen tonen en zeggen zoals ze zijn of zoals je ze als twintigjarige beleeft. 

Zelf is Dunham geen fotomodel, maar een mollig meisje vol met complexen en angstgevoelens (angst dat het 'spul' bijvoorbeeld langs de zijkanten uit een condoom loopt, terwijl de jongen nog in haar zit...). Ze deelt een apartement met haar beste vriendin Marnie, een 'personal assistent' in een kunstgalerij en de enige met fotomodel-looks. Een preutse meid met moederallures voor wie seks schromelijk overschat wordt. Verder zijn er nog Shoshanna en haar nichtje Jessa. De eerste, een eersteklas seut die nog maagd is en die gek is op Sex And The City, de tweede net het omgekeerde: een hippie voor wie reizen, wiet en de vrije liefde heel belangrijk zijn.

Wat leuk is aan de serie is dat door de seizoenen heen, de personages ook mee ontwikkelen. Ze worden ouder en beseffen dat het leven ook van hen bepaalde zaken verwacht. Hun beslissingen veranderen, ze worden ernstiger. Wat Girls ook zo sterk maakt is dat je je als jonge mens heel makkelijk kunt identificeren met een of meerdere van de personages, met de soms gênante toestanden of de wrange situaties. Kortom, Dunham weet waarover ze spreekt.

Girls is niet bepaald een comedyserie, eerder een realistische benadering van de problemen waarmee jongeren te kampen krijgen cq geconfronteerd worden (naast seks zijn er uiteraard ook nog werk, geld verdienen, eten, sociale media, toekomst etc.). Af en toe zijn de situaties grappig, dan weer ontroerend, maar altijd erg boeiend zodat je met veel interesse uitkijkt naar de volgende aflevering. Dat de serie een bepaalde diepgang mist heeft uiteraard te maken met het concept, dit is 'after all' een sitcom, maar dan wel een hele goeie. Een comedyserie die inmiddels ook bewezen heeft een trendsetter te zijn voor heel wat series die momenteel te zien zijn zoals Togetherness, Flaked, Love, Master Of None, Broad City, Catastrophe e.a.

Tot nu toe - dat wil zeggen in de eerste drie seizoenen - werd de meiden veel vergeven omdat ze nu eenmaal nog niet rijp waren om de strijd aan te gaan met de 'grote boze wereld'. In seizoen 4 komt daar verandering in: de meisjes staan op de drempel van volwassenheid en worden plots geconfronteerd met 'grotere' problemen en verantwoordelijkheden. Ze staan aan de vooravond van een nieuwe stap in hun (volwassen) leven.

Die stap naar meer maturiteit zetten de ‘girls’ in het vijfde seizoen. En hoewel Girls nog steeds erg onderhoudend is, merk je dat de serie naar zijn einde loopt. Het feit dat de meisjes nu de stap hebben gezet naar volwassenheid, heeft weinig verandering gebracht in hun gedrag. Ze worstelen nog steeds met zichzelf en met hun relaties. Vooral Hannah weet van geen hout pijlen te maken. En sympathieker zijn ze er zeker ook niet op geworden, hoewel dat misschien eigen is aan onze tijd want in meer en meer series krijg je te doen met ambigue personages. De enige verhaallijnen die voor vernieuwing zorgen zijn het verblijf van Shoshanna in Japan en de relatie tussen Hannah en haar vader die net uit de kast is gekomen.

Met het zesde seizoen komt er meteen een einde aan een serie over vier jonge vrouwen die na high school plots geconfronteerd worden met de realiteit en de harde waarheden die dat met zich meebrengt.
Het laatste seizoen laat ons zien dat de vriendschap tussen de vier vrouwen nooit zo sterk was als hun persoonlijke ambities. De zoektocht naar volwassenheid heeft niet veel opgeleverd. De enige die een beetje maturiteit aan de dag weet te leggen is Shoshanna, maar haar personage komt nog nauwelijks in beeld, net als dat van Jessa overigens. Hannah en Marnie zijn de enige twee waar het in dit zesde seizoen om draait.  De laatste aflevering viel tegen, maar positief was dan weer dat het einde niet melig was of niet werd gezocht naar mooie afgeronde verhaaltjes.
Girls is geëvolueerd naar een goede soap die heel onderhoudend was/is om naar te kijken, maar heeft voor drie van de vier personages nooit de stap kunnen zetten naar de geboorte van een volwassen bewustzijn.

In de verschillende seizoenen zijn er gastrollen voor onder meer: Patrick Wilson, Felicity Jones, Rita Wilson, Rosanna Arquette, Richard E. Grant, Chris O'Dowd, Ben Mendelsohn, Gaby Hoffman, Zachary Quinto, Kathryn Hahn, Riz Ahmed, Matthew Rhys, Tracy Ullman, Patrick Wilson, Corey Stoll en Ann Dowd.Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Lena Dunham, Allison Williams, Jemima Kirke, Zosia Mamet, Adam Driver

Prijzen: 17 prijzen (waaronder 2 Emmy's, 2 Golden Globes en 1 internationale BAFTA) en 88 nominaties (waaronder 4 voor een Golden Globe, 16 voor een Emmy)

Aantal seizoenen: 6  

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2, 3, 4, 5 en 6

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2012) aantal afleveringen: 10
De 24-jarige afgestudeerde Hannah wordt door haar ouders op droog zaad gezet en verliest haar onbetaalde job. Ze zoekt steun en seks bij Adam, een acteur met weinig verantwoordelijkheid. Vriendin Marnie werkt in een kunstgalerij en droomt ervan curator te worden. Ze heeft een relatie met Charlie, maar seksueel en emotioneel zitten de twee niet op dezelfde lijn. De avontuurlijke Jessa die overal heeft rondgezworven komt terug naar New York City en trekt in bij haar nicht Shoshanna. Zij en Marnie leren een oudere man kennen die hen meeneemt naar zijn appartement. Tussen Hannah en Marnie, die ondertussen Charlie kwijt is, ontstaat er grote ruzie. Jessa geeft een mysterieuze party.

Bonusmaterialen op de DVD: A Conversation with the girls (20:44 min), Inside the episodes, Audiocommentaren bij episodes 1 (Lena Dunham en uitvoerend producent Jenni Konner), (Marnie en Elijah), 6 (Lena Dunham en Judd Apatow ) en 7 (Lena Dunham en uitvoerend producent Jenni Konner), A Conversation with Lena Dunham and Judd Apatow (23:40 min) 

Seizoen 2 (2013) aantal afleveringen: 10
Hannah probeert een nieuw leven op te bouwen en haalt homo Elijah binnen als flatgenoot. Maar die blijkt vroeger iets gehad te hebben met Marnie en twijfelt over zijn geaardheid. Hannah werkt nu als freelance schrijfster en tekent een contract voor een e-book. Maar de druk van de deadline werkt nefast op de psychische gezondheid van Hannah.
Marnie zit niet alleen met zichzelf in de knoei, maar krijgt ook slecht nieuws op haar werk. Als ze hoort dat haar ex, Charlie, een succesvol bedrijfje heeft, zoekt ze hem opnieuw op. Shoshanna en Ray’s relatie is er één met vallen en opstaan. De pas getrouwde Jessa raakt gedeprimeerd en trekt opnieuw in bij Hannah.

Bonusmaterialen op de DVD: Episode 5 table read (22:12 min), Inside the episodes, Audiocommentaren bij episodes 1 (Marnie en Elijah), 3 (regisseur Jesse Peretz), 7 (regisseur Richard Shepard), 9 (Lena Dunham en uitvoerend producent Jenni Konner), Samenvatting seizoen 1 (2:02 min), Guys on girls (17:37 min)

Seizoen 3 (2014) aantal afleveringen: 12
In seizoen 3 wonen Hannah en Adam samen in Hannah’s appartement. Hannah probeert haar schrijverscarrière een nieuwe boost te geven door het schrijven van een eBook. Marnie en Charlie zijn uit elkaar, maar dat belet Marnie niet haar levensdoel na te streven en te gaan voor hetgeen ze altijd al had gewild: een carrière als zangeres. Een toevallige ontmoeting met een singer-songwriter geeft haar leven een nieuwe wending. Ook Shoshanna is opnieuw single. Zij probeert haar leven op orde te krijgen en gaat op zoek naar een gezonde balans tussen fuiven en studeren. Jessa tot slot, ontmoet een oudere man die ze kent van vroeger en met wie ze een ambigue relatie begint.

Bonusmaterialen op de DVD: Inside The Episodes (35:18 min.); Audio Commentary bij afl. 2, 7, 9 en 10; Season 2 Recap (1:00 min.)

Seizoen 4 (2015) aantal afleveringen: 10
Hannah en Adam’s wegen scheiden als Hannah zich inschrijft voor een Writer’s Workshop in Iowa. Nu ze New York heeft verlaten en in Iowa studeert, zoekt Jessa vriendschap bij Adam. Het leven na een ontwenningskuur is immers niet altijd even makkelijk. Marnie is nog steeds op zoek naar affectie, maar lijkt in muzikant Desi iemand gevonden te hebben die haar dat kan geven. Bovendien lijkt hij ook de man die haar droom kan waarmaken. Shoshanna tot slot, is nog steeds single en op zoek naar een job. Uiteindelijk kiest ze voor een betrekking in… Japan.

Bonusmaterialen op de DVD: Inside The Episodes (32:02 min.); Audio Commentary bij afl. 1, 2, 3, 5, 6, 8 en 9; Season 3 Recap (0:59 min.) 

Seizoen 5 (2016) aantal afleveringen: 10
I
n het vijfde seizoen hebben de ‘girls’ een stap gezet naar meer maturiteit: Marnie treedt in het huwelijk met Desi, Fran woont nu bij Hannah, Shoshanna ontdekt het leven in Japan en Jessa en Adam lijken goed met elkaar te kunnen opschieten. Maar al vlug zien we ook de eerste barsten opduiken. Hannah krijgt het benauwd na een ruzie met Fran, Marnie laat na een ruzie Desi in de steek en vindt troost in Charlie, haar ex. Shoshanna houdt Japan voor bekeken, keert terug en helpt Ray met zijn zaak, die erg te leiden heeft onder de concurrentie van de ‘hipsters’. En Jessa zit met de schrik dat Hannah haar relatie met Adam zal ontdekken.

Bonusmaterialen op de DVD: Inside the episodes (33:12 min.); deleted & extended scenes (18:34 min.)

Seizoen 6 (2016) aantal afleveringen: 10
Haar nieuwe job brengt Hannah naar de Hamptons waar ze een artikel moet schrijven over een surfkamp. Surfen is niet aan haar besteed, maar met de instructeur Paul-Louis schiet ze goed op. Adam en Jessa besluiten zelf een film te maken over de turbulente driehoeksrelatie met Hannah. Marnie ontdekt dat Dessi verslaafd was aan drugs en zet een punt achter haar huwelijk. Haar seksrelatie met Ray werkt ook niet want Ray wil meer. Wanneer blijkt dat Hannah zwanger is, worden de onderlinge banden tussen de vriendinnen vager en vager. Het verrassende nieuws van Shoshanna kan de gemoederen al evenmin verontrusten. En dan duikt Adam opnieuw op om samen met Hannah voor de baby zorgen. Maar dan krijgt Hannah een mooie jobaanbieding waarop ze besluit in te gaan…

Bonusmaterialen op de DVD: Inside the episodes (36:48 min.), Girls Favorite Moments: Shoshanna (17:48 min.); Girls Favorite Moments: Jessa (14:56 min); A Goodbye To Girls part 1 (19:21 min.); A Goodbye To Girls part 2 (14:17 min.); Girls Favorite Moments: Hannah (11:31 min.); Girls Favorite Moments: Marnie (11:17 min.); Audiocommentaar episode 10

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •