1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Big Little Lies (s)

Season1.be4,54,55

Eén van de verrassingen van het jaar en voor ons een van de beste series van dit jaar, is Big Little Lies, de miniserie die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Liane Moriarty.

Het verhaal speelt zich af in de rijke buurt van Monterey, de prachtige kuststad in Californië aan de Grote Oceaan. De serie opent met een aantal lichtflitsen, komende van politiewagens. Offscreen horen we mensen verklaringen afleggen over een ongeval, blijkbaar een moord. Een vreemd begin dat een tijdje aanhoudt, een begin dat je overigens niet verwacht van een serie als deze.
Maar dit is geen Desperate Housewives, dit is veel meer: een diepgravende reeks met volwassen thema’s als huiselijk geweld, seksuele aanranding, verkrachting, overspel etc. Bovendien laat het verhaal geen spaander heel van het triestige wereldje dat schuilt achter de ogenschijnlijk gelukkige bourgeois façade.

Na de openingsscène verplaatsen we ons naar de Otter Bay Elementary School waar ouders hun kinderen komen afzetten op de eerste schooldag. Jane is duidelijk een nieuwkomer: ze is jonger, armer en draagt geen designer kleren om haar kind op school af te zetten. Dit in tegenstelling tot de extroverte Madeline die Jane al meteen wil helpen of de schuchtere, gedistingeerde Celeste of de theatrale carrièrevrouw Renata. Een rel op school waarbij Ziggy, Jane’s zoontje, ervan beticht wordt het dochtertje van Renata te hebben gebeten, zorgt voor verdeeldheid tussen de moeders die gedwongen worden kant te kiezen.
Ondertussen hebben deze moeders ook af te rekenen met persoonlijke drama’s zoals demonen uit het verleden, serieuze communicatieproblemen of met opgekropte agressie… Meer prijsgeven over het scenario is niet verantwoord, het zelf ontdekken is zoveel aangenamer.

Big Little Lies wordt alsmaar beter en beter (niet afhaken naar één aflevering…) en bouwt op naar een verbijsterende en intens ontroerende finale. Die vindt plaats tijdens een karaokefestival, georganiseerd ten behoeve van de school. Volgens regisseur Jean-Marc Vallée (Dallas Buyers Club, Wild) een van de moeilijkste scènes in zijn carrière. Voor ons een van de sterkste scènes in jaren.

Naast het ingenieuze scenario, dat geschreven werd door David E. Kelley (Ally McBeal, Boston Legal, Goliath) heeft Big Little Lies nog zoveel meer te bieden. Vooreerst is er natuurlijk de schitterende, ronduit verbluffende vertolking van Nicole Kidman en Reese Witherspoon. Zij worden op de voet gevolgd door Shailene Woodley, Laura Dern en Zoë Kravitz. Hoewel dit een serie is die van begin to eind gedragen wordt door sterke vrouwelijke personages, staan de mannen – zij het in mindere mate – ook hun spreekwoordelijk mannetje. Adam Scott, James Tupper en Jeffrey Nordling spelen met een verfijnde terughoudendheid de echtgenotes van Witherspoon, Kravitz en Dern, maar het is vooral Alexander Skärsgaard die briljant uit de hoek komt als Perry, de echtgenoot van Nicole Kidman haar personage. Daarnaast zijn er ook de soms fabelachtige decors (kijk maar eens naar de wild te keer gaande oceaan, de landschappen of de riante villa’s) en de superieure soundtrack met nummers van o.a. Michael Kiwanuka, Elvis Presley, Neil Young, Otis Redidng en Big Brother & The Holding Company. Kortom, Big Little Lies heeft alles wat je nodig hebt om de nacht al bingewatchend door te brengen.

De superieure kwaliteiten van Big Little Lies werden door de Television Academy niet over het hoofd gezien: de serie kreeg niet minder dan 16 Emmy-nominaties, waaronder vier voor de vrouwelijke vertolkingen. En hoewel er nooit sprake was van een vervolg, was de druk van buitenaf en binnenin zo groot dat HBO Liane Moriarty de opdracht gaf een vervolg te schrijven. Het laatste shot van de serie vormt bovendien de perfecte overgang naar een nieuw seizoen!

Acteurs: Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Laura Dern, Zoë Kravitz, Alexander Skärsgaard

Prijzen:
3 prijzen en 34 nominaties (waaronder 16 voor een Emmy)

Aantal seizoenen:
2 (het tweede seizoen is in voorbereiding)

Beschikbaar op DVD:
Seizoen 1 

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2017) aantal afleveringen: 7

Jane is met haar zoontje Ziggy aanbeland in de rijkere buurt van Monterey. Wanneer ze Ziggy naar school brengt voor z'n eerste schooldag, maakt ze kennis met Madeline, de bezige bij, en met Celeste, de schuchtere vriendin van Madeline. Jane voelt zich niet echt op haar gemak in deze aparte wereld. Alles wordt nog eens zo erg wanneer Ziggy ervan beschuldigd wordt het dochtertje van Renata, een carrièrevrouw, te hebben gebeten. Dit voorval brengt verdeeldheid binnen de gemeenschap van Monterey. De bewijzen stapelen zich op zodat zelf Jane begint te twijfelen aan Ziggy... Dit is nog maar het begin van de meer dramatische gebeurtenissen die zullen volgen.

Bonusmaterialen op de DVD:
 Inside the episodes (6:07 min.); About Big Little Lies (7:07 min.)

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •  
 
 

Nieuw op DVD/Blu-ray