1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Mildred Pierce

Season1.be4,54,55

De titel ‘Mildred Pierce’ zal bij literatuurliefhebbers zeker een belletje doen rinkelen. Het is immers één van de bekende boeken van James M. Cain, die ook verantwoordelijk was voor ‘The Postman Always Rings Twice’ en ‘Double Indemnity’, twee boeken die net als ‘Mildred Pierce’ ooit verfilmd werden. Met deze nieuwe bewerking door Todd Haynes (Far From Heaven) krijgen we een versie die zeer getrouw het boek volgt en die sterk afwijkt van de versie die Michael Curtiz in 1941 neerpootte.

Het verhaal speelt zich af in Glendale, Californië, begin van de jaren dertig. De crisis heeft toegeslagen en heeft slachtoffers gemaakt, ondermeer de familie Pierce. Bert, de pater familias, zag zijn immobiliënbedrijf Pierce Homes failliet gaan en brengt daarmee zijn gezin, dat zich een bepaalde status heeft toegeëigend, aan het wankelen. Wanneer zijn echtgenote Mildred ontdekt dat hij haar bovendien bedriegt, wijst ze hem de deur. Maar meteen beseft Mildred ook dat er geen geld is om zichzelf en haar twee dochters, Ray en Veda te onderhouden. Hoewel Mildred haar hoop gevestigd had op een bureaujob, wordt ze overal de deur gewezen. Eigenlijk terecht, want het enige wat ze kan is lekkere taarten bakken. Uiteindelijk neemt ze een job aan als dienster in een klein restaurant. Wanneer het restaurant op een dag zonder vlaaien komt te zitten, krijgt Mildred de kans om één van haar taarten te verkopen. Meteen het begin van een succesvolle business want na de taarten, volgen een eerste en dan een tweede en nog later een derde eigen restaurant. Mildred werkt zich te pletter om haar veeleisende, snobistische dochter Veda, die heel ambitieus is en wil opklimmen op de sociale ladder, alles te geven wat ze wil. De relatie van Mildred met Monty Beragon, een steenrijke nietsnut, is voor Veda een eerste stap in de goede richting.

Mildred Pierce is een uitstekende film die excellent gebruik maakt van het gegeven concept. Een miniserie van 5 uur en half leent zich perfect voor het vertellen van het complexe verhaal te vertellen en voor het uitdiepen van de personages. Regisseur Todd Haynes, die met Far From Heaven bewees een period piece perfect de baas te zijn, pakt ook nu weer uit met een schitterende sfeerschepping. Zowel de decors als de attributen en kostuums zijn subliem en ademen perfect de sfeer uit van de jaren dertig en van de depressieperiode. Ook de fotografie sluit uitstekend aan bij de accurate evocatie van die bepaalde periode.

Kate Winslet levert in de hoofdrol een prachtige, meerdimensionale performance af die haar terecht een Emmy én een Golden Globe opleverde en die bewijst dat zij zondermeer de beste actrice is van haar generatie. Met veel gevoel voor variatie portretteert Winslet een jonge vrouw die niet bang is om haar handen uit de mouwen te steken, die resoluut kiest voor vooruitgang, maar die anderzijds ook haar frustraties en innerlijke gevoelens op een heel gereserveerde manier probeert te verwerken. Een vrouw die bereid is ervoor te gaan, ook al zal ze daar op het einde een grote prijs voor moeten betalen. Morgan Turner en Evan Rachael Wood vertolken allebei de rol van Veda: de eerste tot de leeftijd van 13 jaar, de tweede vanaf de leeftijd van 17 jaar (tussen aflevering drie en vier zit er een sprong van vier jaar). Guy Pearce is geknipt voor de rol van Monty Beragon, de man waarvoor Mildred Pierce haar libido niet kan intomen. Hoewel ze weet dat Monty niet de meest geschikte man is voor haar, bezwijkt ze telkens weer voor zijn charmes en zijn seksuele uitstraling. Als hij in de buurt is, weet je dat ze vroeg of laat in bed belanden. Het tempo van de serie sluit perfect aan bij de ontwikkeling van het verhaal. Ook al gebeuren er een aantal drama’s, telkens weer neemt Haynes zijn tijd om de leefwereld van Mildred en de personages rondom haar met de nodige zorg uit de doeken te doen. Een compliment ook voor Melissa Leo (The Fighter, Treme) en Mare Winningham die uitstekend werk leveren als de ‘vriendinnen-voor-het-leven’, Lucy en Ida.

Het verhaal van een vrouw die bereid is om alles op het spel te zetten voor het geluk van haar dochter is een universeel thema dat ook vandaag weet te boeien. Maar volmaakt is de serie niet. Daarvoor missen we achtergrond over de mogelijke motieven voor Veda's duivels gedrag en maakt het verhaal ook in de laatste twee afleveringen teveel bokkesprongen. Maar een prachtige serie die we warm kunnen aanbevelen is het zeker wel.

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Kate Winslet, Evan Rachel Wood, Guy Pearce, Melissa Leo, James LeGros

Prijzen: 11 prijzen (waaronder 5 Emmy's en 1 Golden Globe) en 30 nominaties (waaronder 16 nominaties voor een Emmy en 3 voor een Golden Globe)

Aantal seizoenen: 1

Beschikbaar op DVD: seizoen 1

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2011) aantal afleveringen: 5
Wanneer ze haar man betrapt op overspel, besluit Mildred Pierce weg te gaan samen met haar twee dochters, waaronder de erg moeilijke Veda die alleen maar droomt van rijkdom. Mildred heeft het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen, maar slaagt er uiteindelijk in een succesvol restaurant op poten te zetten. Dan ontmoet ze flierefluiter Monty Beragon op wie ze smoorverliefd wordt...

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •