1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

The Night Of

Season1.be4,54,55

Meestal kunnen remakes niet tippen aan het origineel, maar in het geval van The Night Of is dit absoluut onjuist. De Amerikaanse remake van de Britse serie Criminal Justice uit 2008, groeide uit tot een waanzinnig (kritisch) succes dat goed was voor drie Golden Globe-nominaties. Dat er (tot op heden) niet meer prijzen in de wacht werden gesleept had uiteraard te maken met die andere briljante serie The People VS O.J. Simpson: American Crime Story.

Wanneer het hoofdpersonage Nasir ‘Naz’ Khan (Riz Ahmed uit Nightcrawler) besluit om toch maar naar een fuif te gaan, ‘leent’ hij de taxi van zijn vader. Wanneer hij onderweg halt houdt, stapt er een mooi – maar ogenschijnlijk gedrogeerd – meisje in de wagen. Ondanks zijn excuses dat hij geen taxichauffeur is, kan zij hem overhalen om haar ergens af te zetten. Uiteindelijk belandt hij in haar appartement waar de twee een passionele nacht beleven. Maar 's morgens vindt Naz in de slaapkamer het zwaar verminkte lijk van zijn date. Compleet in paniek en totaal onwetend over wat gebeurde, zet hij het op een lopen. Erger nog, onderweg wordt hij tegengehouden door de politie voor een controle. Maar omdat iemand hem gezien heeft toen hij het huis uitrende, wordt hij gearresteerd. Hij belandt op het politiebureau waar hij de pro deo advocaat John Stone toegewezen…

Laat ons meteen duidelijk zijn: dit is toptelevisie die ons een ontnuchterende blik geeft op het criminele en strafrechtelijke systeem in New York. Wat The Night Of zo goed maakt is dat de serie niet het gebruikelijke clichéverhaal vertelt. Of Nasir het effectief gedaan heeft, is niet zo belangrijk (de ontknoping is wél heel bevredigend), alle omringende verhalen daar rond zijn dat wel. Hoe ervaart Nasir de arrestatie, wat met zijn familie en zijn vader die plots zijn taxi ‘gepikt’ ziet, hoe reageren politieagenten wanneer overduidelijk is dat Naz het gedaan heeft, heeft Naz enige kans met een advocaat als John Stone, weet hij te overleven in de gevangenis etc.
Verder voegt ook de sfeerschepping een extra waarde toe. Nooit zag een gevangenis er zo groezelig en eng uit, zelden was de buitenwereld zo bedreigend. Het knappe aan het script van Zaillian en Price is dat je als het ware aan de lijve voelt wat Nasir meemaakt: zijn frustraties, zijn onmacht, zijn verlangen om aanvaard te worden. Het ganse evolutieproces van Nasir die van onschuldige student uitgroeit tot vervaarlijke bajesklant wordt minutieus en met veel oog voor detail uit de doeken gedaan.
Ook de andere figuren zijn driedimensionele personages: zo is zijn advocaat een sjofele kerel met een allergie voor katten en een irritante psoriasis. Ook detective Dennis Box en openbaar aanklager Helen Weiss hebben meer om het lijf dan hun collegae in analoge (netwerk)series.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de rol van advocaat zou vertolkt worden door James Gandolfini (The Sopranos), maar door zijn plotse overlijden, moest hij dringend vervangen worden. De keuze viel uiteindelijk op John Turturro (Fading Gigolo, The Big Lebowski), die meteen ook een schitterende vertolking aflevert.


Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Riz Ahmed, John Turturro, Michael Kenneth Williams, Bill Camp
Prijzen: 2 prijzen en 14 nominaties (waaronder 3 voor een Golden Globe)
Aantal seizoenen: 1
Beschikbaar op DVD: seizoen 1 (vanaf 8 maart)

Bekijk de trailer

The Night Of (2016) aantal afleveringen: 8
Nasir 'Naz' Khan, een student en zoon van immigranten, raakt serieus in de problemen wanneer hij met de taxi van z'n vader een meisje meeneemt. Hij belandt met haar in bed om de volgende morgen te ontdekken dat ze vermoord werd met messteken. Naz slaat op de vlucht en belandt door een reeks toevalligheden op het politiebureau. Wanneer blijkt dat hij bovendien het mes waarmee het meisje werd neergestoken in zijn zak heeft, wordt hij aangehouden voor moord en naar de zwaar bewaakte gevangenis op Riker's Island gestuurd. Hij krijgt de sjofele pro deo advocaat John Stone toegewezen om hem te verdedigen...

Géén bonusmaterialen op de DVD


Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •