1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Bloedverwanten

Season1.be3,53,55

Bloedverwanten is een Nederlandse dramaserie van de AVRO over een bloemenbedrijf met een mysterieus verleden. De speurtocht van een van de kinderen naar de waarheid vormt de basis van de serie. De familiale beslommeringen en de talrijke verstoorde relaties tussen de familieleden omkaderen het hoofdthema. Centraal staat Esther de Winter, zij is de enige wettige dochter van Bennie de Winter, de oprichter van De Winter Flowers. Op het sterfbed van haar vader komt zij achter het familiegeheim. Wat zij echter niet weet is dat zij ook nog een halfzus heeft.

De serie werd geschreven door Haye van der Heyden, die voorheen ook al verantwoordelijk was voor Diamant, de serie uit 1993. De ontrafeling van het familiegeheim en de gevolgen daarvan voor het bedrijf, houden de vaart in het verhaal en zorgen voor de nodige spanning. Maar eigenlijk vormen ze geen grote toegevoegde waarde aan de andere intriges, die allemaal te maken hebben met de relaties en familiale banden van de kinderen en aanverwanten van Esther. Daardoor vertoont Bloedverwanten (de familie kan niet met, maar nog veel minder zonder elkaar) redelijk wat gelijkenissen met Brothers & Sisters. In de cast herkennen de ‘Vlamingen’ tijdens het eerste seizoen vast en zeker Katelijne Verbeke (Het Goddelijke Monster) als de love interest van zoon Martijn (vertolkt door Michiel Huisman).

Naarmate de serie evolueert, evolueren ook de personages en wordt de strijd voor de macht alleen maar groter. Om te zorgen dat het geheel niet stilaan uitdooft (je kunt nu eenmaal niet altijd blijven ruzie maken...) worden er in het tweede en derde seizoen nieuwe personages geïntroduceerd zoals een zekere Ronald Mok, een man waar Esther een relatie mee begint of Maarten, de jongen van de dansschool die Thomas opvangt als die het heel moeilijk heeft. Het meest boeiende vonden wij de ontwikkeling van het personage van Esther de Winter. Zij evolueert van een sympathieke moeder die met iedereen begaan is naar een hebberige, egocentrische bitch die iedereen en alles naar haar hand wil zetten en daar nog in slaagt ook.

En dat is meteen ook een punt van kritiek. Wanneer uiteindelijk heel de familie zich tegen Esther blijkt te keren en zij eindelijk haar verdiende loon zal krijgen, slaagt zij er toch in om via haar manipulatief gedrag de situatie in haar voordeel te keren. Als lammetjes die naar de slachtbank geleid worden, kruipen alle personages opnieuw op handen en knieën naar haar toe om te doen wat ze wil. Egoïsme zegeviert en figuren die eens sympathiek werden neergezet, worden nu plots herleid tot ruggegraatloze, triestige personages waarvoor je alleen medelijden kunt hebben. Gelukkig eindigt seizoen drie met een sprankeltje hoop: wanneer alle familieleden opnieuw verzameld zijn om Esthers verjaardag te vieren, komt een onverwachte gast het feestje echter danig verknallen...

Dit einde laat duidelijke mogelijkheden voor een vervolg. Indien niet dan stopt de reeks op een allesbehalve bevredigende manier. 

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Henriette Tol, Derek de Lint, Sylvia Hoeks, Victoria Koblenko, Tanja Jess, Eelco Smits, Saskia Temmink, Pierre Bokma 

Prijzen: geen

Aantal seizoenen: 3

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2 en 3 

Bekijk de trailer

Seizoen 1 (2010) aantal afleveringen: 12
Bennie de Winter komt te overlijden. Zijn gehele, niet onaanzienlijke vermogen komt in de handen van zijn dochter Esther. Mocht haar ooit iets overkomen dan krijgen haar kinderen Iris, Thomas en Martijn alles in handen. Het bedrijf De Winter Flowers wordt sinds vele jaren gerund door Anton, de ex-man van Esther. Hij is twintig jaar geleden getrouwd met de veel jongere Fien met wie hij een dochter heeft, Antje. Zij lijdt aan anorexia en zoekt haar toevlucht bij Thomas, een homo die een relatie heeft met Oscar. Iris van haar kant ontdekt dat ze kanker heeft, terwijl Martijn zichzelf verliest in zijn relaties die gebaseerd zijn op leugens en bedrog. Esther komt erachter dan Bennie nog een dochter had, Eva, die werkt voor een televisiestation. Voor Esther gaat er een nieuwe wereld open.

Seizoen 2 (2011) aantal afleveringen: 10
Fien laat zich niet aan de kant zetten en bedenkt een vermetel plan om de familie te straffen voor het onrecht dat haar werd aangedaan. Aanvankelijk is Ronald Mok haar handlanger, maar die kiest voor Esther die hij het hof maakt. Romantiek is overigens de rode draad door dit seizoen want Iris, Thomas, Esther en Antje zitten behoorlijk in de knoei met hun emoties en hebben allemaal nieuwe relaties. Anton woont samen met Mylene, maar jaloezie en problemen op het werk maken het er niet gemakkelijker op. Eva van haar kant, voelt zich nog steeds niet opgenomen in de familie en bijt van zich af. Wanneer de snode plannen van Fien de complete ondergang betekenen voor De Winter Flowers, gaat Esther letterlijk en figuurlijk in de tegenaanval.

Seizoen 3 (2014) aantal afleveringen: 10
Een tragisch ongeval zorgt voor heel wat ellende binnen de familie. Ook in het bedrijf lopen de spanningen tussen Eva, die een relatie begint met haar secretaresse, en Iris zo hoog op dat Iris besluit voor zichzelf te beginnen. Ze probeert haar vader en Thomas mee te nemen naar het nieuwe bedrijf, maar vooral Thomas zit erg in de knoei met zichzelf. Dansleraar Maarten vangt hem op en biedt hem een luisterend oor. In het gezin van Iris botert het al evenmin: haar ex Youssef begint een relatie met Mylene en Ron laat Iris zitten omdat hij de combinatie werk en gezin niet meer ziet zitten. Bovendien trekken de kinderen in bij Youssef en Mylene. En dan is er nog Laura. Die wordt gestalkt door een jongeman die beweert de vader te zijn van haar kind. Wanneer Esther in het verleden van Ronald Mok gaat graven, verlaat hij haar. Bovendien lijkt iedereen zich tegen Esther te keren, maar net wanneer je denkt dat ze het zal begeven, haalt zij haar trukendoos boven en probeert ze opnieuw iedereen naar zich toe te trekken... 

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •