1. Skip to header
  2. Skip to navigation
  3. Skip to content
  4. Skip to footer

Spartacus

Season1.be3,53,55

Spartacus is een serie met ballen. De actiescènes zijn realistisch, maar laten zich kenmerken door een stevig brutaal karakter; de erotische scènes zijn af en toe weinig verhullend en de blote vrouwenborsten tieren welig. Dat maakt het natuurlijk commercieel erg interessant, want iets dat een beetje ophef veroorzaakt op dat gebied is nog altijd iets dat over de lippen van de consument gaat. Los daarvan is Spartacus ook een sterke serie. Hoofdacteur Andy Whitfield, die gestalte geeft aan het titelpersonage in het eerste seizoen, is geen bekende naam, maar hij beschikt wel over de ideale uitstraling om gestalte te geven aan de figuur van Spartacus: een koele blik, breed geschouderd en bicepsen om van achterover te vallen. Helaas werd hij in 2010 door de ziekte van Hodgkin getroffen waaraan hij ondertussen overleden is. Zijn opvolger in het tweede seizoen is Liam McIntyre.
Liefhebbers van historische tv-series herkennen ook actrice Lucy Lawless, die de rol van Lucretia speelt, vast en zeker als Xena uit Xena: Warrior Princess. Terwijl John Hannah, die haar man Lentulus Batiatus vertolkt, dan weer bekend is als de komische sidekick uit de The Mummy-films. Er is overigens nog een link met Xena: Warrior Princess, en dat is producer Sam Raimi, die van dit project de bezieler is. De Spider-Man- en Evil Dead-regisseur is van alle (genre)markten thuis, maar als er één constante is, is dat de werken waar hij zijn naam aan verbindt, doorgaans wel de moeite lonen én een zeker kwaliteitsniveau halen. Dat is niet anders bij deze reeks, die echter niet voor doetjes is weggelegd. 

Hoewel de serie Spartacus heet, kreeg elk seizoen een aparte titels. Zo heet het eerste seizoen: Blood And Sand en kreeg het tweede seizoen, dat ondertussen uit is op DVD, de ondertitel Vengeance. Ondertussen werd er ook nog een prequel gemaakt, namelijk Gods Of The Arena. Het derde seizoen dat start in januari 2013 kreeg de ondertitel: War Of The Damned

Koop online bij Kopen bij Bol.com

Acteurs: Andy Whitfield, Manu Bennett, Lucy Lawless, John Hannah, Peter Mensah, Liam McIntyre 

Prijzen: 1 prijs en 5 nominaties (waaronder 3 voor een Golden Nymph)

Aantal seizoenen: 3 (het derde seizoen start in Amerika in januari 2013) 

Beschikbaar op DVD: seizoen 1, 2

Bekijk de trailer

Seizoen 1: Spartacus: Blood And Sand (2010) aantal afleveringen: 13

Centraal in dit sandalenepos staat de Thracische soldaat uit de titel, die in opstand wil komen tegen ‘the powers that be’, maar prompt wordt gearresteerd en tot slaaf gemaakt. Zo belandt hij tegen wil en dank in de gladiatorenschool, waar hij een opleiding krijgt om te vechten tot vermaak van het Romeinse volk. Eerst is hij opstandig, maar wanneer zijn meester hem belooft zijn ontvoerde vrouw te zoeken zolang hij blijft vechten, schikt hij zich. Spartacus groeit uit tot een publiekstrekker, maar vergeet nooit zijn positie. Hij blijft echter een marionet in handen van machtigere heersers. Dat maakt dat er uiteindelijk toch iets zal moeten veranderen.

Zelf een reactie/antwoord toevoegen

  •